25/04/2024

Καθημερινό Σημείωμα: Οι ειδήσεις με μια ματιά (29/11)

 

Ο Μασλούμ Αμπντί, διοικητής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων υπό την ηγεσία των Κούρδων φέρεται να συναντήθηκε με τον Αλεξάντρ Τσάικο αρχηγό των ρωσικών δυνάμεων στη Συρία για να συζητήσουν μια πιθανή τουρκική επιχείρηση στο βόρειο τμήμα της χώρας. Ο Κούρδος διοικητής είπε επίσης το Σαββατοκύριακο ότι οι SDF ανέστειλαν τις επιχειρήσεις τους κατά του Ισλαμικού Κράτους εν μέσω τουρκικών αεροπορικών επιδρομών στην περιοχή, σε μια προφανή προειδοποίηση προς την Ουάσιγκτον. Η Άγκυρα σηματοδοτεί ότι θα μπορούσε να εξαπολύσει χερσαία επίθεση στη βόρεια Συρία εναντίον Κούρδων μαχητών εκεί.

Ο υπουργός Πετρελαίου του Πακιστάν βρίσκεται στη Ρωσία για συνομιλίες σχετικά με μια αναμενόμενη συμφωνία πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η έλλειψη ενέργειας ανάγκασε το Πακιστάν να αναζητήσει νέους προμηθευτές ενόψει του ερχόμενου χειμώνα. Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν δήλωσε προηγουμένως η συνεργασία με τη Ρωσία σε αυτό το μέτωπο θα επεκταθεί. Το Ισλαμαμπάντ ελπίζει να κάνει ρυθμίσεις παρόμοιες με αυτές της Ινδίας, η οποία αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο με έκπτωση από τότε που ο κατάλογος των αγοραστών της Μόσχας συρρικνώθηκε μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ-Ζομάρτ Τοκάγιεφ βρίσκεται στη Γαλλία για συνομιλίες με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, μία ημέρα μετά την επίσημη επίσκεψή του στη Μόσχα. Μίλησε στον Μακρόν την Τρίτη για τις προοπτικές ανάπτυξης μιας στρατηγικής εταιρικής σχέσης σε θέματα εμπορίου, επενδύσεων και ανθρωπιστικών θεμάτων. Η Γαλλία βλέπει μια ευκαιρία να δελεάσει τη χώρα της Κεντρικής Ασίας, η οποία αποτελεί ιστορικά μέρος της σφαίρας επιρροής της Ρωσίας, ενώ η Μόσχα είναι απασχολημένη στην Ουκρανία.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ απέτυχαν να συμφωνήσουν σε ένα ανώτατο όριο τιμής για το ρωσικό πετρέλαιο λόγω της επιμονής της Πολωνίας να οριστεί η τιμή χαμηλότερη από το ανώτατο όριο που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εν τω μεταξύ, ο γενικός διευθυντής της Επιτροπής για την ενέργεια προειδοποίησε ότι το μπλοκ θα αντιμετωπίσει ακόμη περισσότερες δυσκολίες τον επόμενο χειμώνα λόγω της συνεχιζόμενης αστάθειας στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας και λόγω της αποτυχίας της ΕΕ να αποδεσμευτεί από τα ρωσικά καύσιμα. Η αναζήτηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας δημιουργεί σαφώς ένταση στην Ευρώπη.

Οι υπουργοί Άμυνας της Γαλλίας και της Ινδίας συναντήθηκαν τη Δευτέρα για να συζητήσουν την αμυντική-βιομηχανική συνεργασία ως μέρος της προσπάθειας της Ινδίας να αναβαθμίσει τις στρατιωτικές της ικανότητες. Η Γαλλία επεκτείνει τους αμυντικούς της δεσμούς στην περιοχή και πραγματοποίησε κοινές ασκήσεις με την Ινδία νωρίτερα αυτό το μήνα, ενόψει της επίσκεψης του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν το επόμενο έτος.

Η Ινδία και η Μαλαισία ξεκίνησαν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στη Μαλαισία. Οι ασκήσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν έως τις 12 Δεκεμβρίου, θα περιλαμβάνουν επίσης τη δημιουργία ενός κοινού σταθμού διοίκησης, κοινού κέντρου επιτήρησης και κοινής εμπειρογνωμοσύνης στην αξιοποίηση εναέριων πόρων.

Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι το κινεζικό καθεστώς είναι έτοιμο να περάσει στο επόμενο βήμα για την καταστολή των διαδηλώσεων που πολλαπλασιάζονται στη χώρα. Σειρά από βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα δείχνουν άρματα μάχης και στρατιωτικά οχήματα στους δρόμους κινεζικών πόλεων, όπως τη Σαγκάη, τη Γουχάν και την Χανγκζού.

O πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποίησε σήμερα το ΝΑΤΟ να μην χορηγήσει στην Ουκρανία αντιαεροπορικές συστοιχίες Patriot και αποκάλεσε τη Βορειοατλαντική Συμμαχία μια «εγκληματική οντότητα». «Αν, όπως άφησε να εννοηθεί (ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, το ΝΑΤΟ προμηθεύσει τους Ουκρανούς φανατικούς με συστήματα Patriot μαζί με προσωπικό του ΝΑΤΟ, αυτοί θα γίνονταν αμέσως νόμιμος στόχος των ενόπλων δυνάμεών μας», έγραψε ο Μεντβέντεφ στο Telegram.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024