24/04/2024

Καθημερινό Σημείωμα: Οι ειδήσεις με μια ματιά (5/12)

 

 

Το έκτο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένου του εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, τίθεται σε ισχύ από σήμερα Δευτέρα. Η τιμή του ρωσικού πετρελαίου που επιβλήθηκε από την ομάδα των G-7, την ΕΕ και την Αυστραλία τίθεται επίσης σε ισχύ από σήμερα, αν και η Ιαπωνία αποφάσισε να εξαιρέσει το πετρέλαιο που εισάγεται από το έργο Sakhalin-2 από την πολιτική ανώτατων ορίων της για το συμφέρον της ενεργειακής της ασφάλειας.

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ ξεκίνησε διήμερη επίσκεψη στην Ινδία, όπου θα συζητήσει τις σχέσεις της Ινδίας με την Κίνα και τη Ρωσία. Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις εμβαθύνουν τη συνεργασία τους με το Νέο Δελχί, αν και οι συνεχείς αγορές ρωσικής ενέργειας από την Ινδία παρά τις δυτικές κυρώσεις έχουν περιπλέξει τη σχέση τους.

Το Αζερμπαϊτζάν και η Τουρκία ξεκίνησαν κοινές ασκήσεις στο Μπακού και σε αρκετές περιοχές του Αζερμπαϊτζάν που συνορεύουν με το Ιράν. Τα ΜΜΕ του Αζερμπαϊτζάν σημειώνουν ότι οι ασκήσεις είναι ένα σαφές μήνυμα προς το Ιράν, το οποίο επίσης διεξήγαγε πρόσφατα στρατιωτικές ασκήσεις στα σύνορα.

Η Ρωσία έχει αναπτύξει πυραυλικά συστήματα Bastion στο νησί Παραμουσίρ στο βόρειο τμήμα της αλυσίδας των νησιών Κουρίλων, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της χώρας. Τα συστήματα αναπτύχθηκαν επίσης στο νησί Ματούα στις Κουρίλες τον Δεκέμβριο του 2021. Η Ρωσία και η Ιαπωνία διεκδικούν τμήματα του νησιωτικού συμπλέγματος και δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν σε μια συνθήκη ειρήνης που θα μπορούσε να επιλύσει τη διαφορά. Όλα τα νησιά βρίσκονται στην δικαιοδοσία της Ρωσίας, όμως η Ιαπωνία διεκδικεί τα τέσσερα νοτιότερα, τα Ιτουρούπ, Κουνασίρ, Σικοτάν καθώς και τις νησίδες Χαμπομάι, τα οποία έχουν οδηγήσει στην διαμάχη των Κουρίλων. Τα τέσσερα αυτά νησιά προσαρτήθηκαν από τον στρατό της τότε Σοβιετικής Ένωσης στο τέλος του δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου.

Ισραηλινή εμπορική αντιπροσωπεία βρίσκεται στην Τουρκία για να συναντηθεί με εξαγωγείς μετά την πρόσφατη απόψυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Ισραήλ έφτασε στο Μπαχρέιν την Κυριακή για την πρώτη κρατική επίσκεψη Ισραηλινού ηγέτη στη χώρα, η οποία έχει εξομαλύνει τις σχέσεις με το Ισραήλ το 2020.

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ διέταξε την ανάπτυξη συνοριοφυλάκων και εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων όπλων, στα σύνορα του Ιράν και της Τουρκίας για την ενίσχυση της ασφάλειας. Ο Ιρακινός ηγέτης συνομίλησε επίσης με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος εξέφρασε την υποστήριξή του στη Βαγδάτη σε περίπτωση καταπάτησης του ιρακινού εδάφους από γειτονικές χώρες.

Σύμφωνα με τον Γενικό Επιτελείο της Νότιας Κορέας, η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε περίπου 130 βλήματα πυροβολικού σε ανατολικές και δυτικές θαλάσσιες ουδέτερες ζώνες σήμερα Δευτέρα, κατά παράβαση συμφωνίας του 2018. Αξιωματούχοι άμυνας είπαν ότι ο στρατός της Νότιας Κορέας παρακολουθεί τις εξελίξεις και σε συνεργασία με τις ΗΠΑ θα ενισχύσει την ετοιμότητά του.

Η Κίνα και η Μιανμάρ πραγματοποίησαν φόρουμ οικονομικής συνεργασίας στη Γιανγκόν. Αξιωματούχοι της Μιανμάρ δήλωσαν ότι ελπίζουν να προσελκύσουν περισσότερες επενδύσεις από τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της χώρας. Η Μιανμάρ αποτελεί βασικό μέρος του σχεδίου του Πεκίνου να αναπτύξει εναλλακτικούς εμπορικούς δρόμους για να παρακάμψει τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Το Ιράν προχώρησε σε περισσότερες από 500 εκτελέσεις το 2022, οι οποίες υπερβαίνουν κατά πολύ τον αριθμό των εκτελέσεων το 2021 και ενισχύουν την ανησυχία για αυξημένη χρήση της εσχάτης των ποινών στην Ισλαμική Δημοκρατία, ανακοίνωσε σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση Iran Human Rights (IHR). Σύμφωνα με τη ΜΚΟ που εδρεύει στη Νορβηγία, οι άνθρωποι αυτοί εκτελέστηκαν μόλις επτά μήνες μετά τη σύλληψή τους «χωρίς δίκαιη δίκη, κεκλεισμένων των θυρών ενώπιον του Επαναστατικού Δικαστηρίου». «Οι ποινές τους στερούνται κάθε νομικής εγκυρότητας», δήλωσε ο διευθυντής του IHR, Μαχμούντ Αμιρί-Μογαντάμ, σε ανακοίνωση.

Συγκεχυμένα είναι τα μηνύματα από το Ιράν με τον γενικό εισαγγελέα της χώρας, Μοχαμάντ Τζαφάρ Μονταζερί, να ανακοινώνει την κατάργηση της «αστυνομίας ηθών», την κυβέρνηση της Τεχεράνης και την αστυνομία της ισλαμικής χώρας να τηρούν σιγή ιχθύος και τα κρατικά ΜΜΕ να αμφισβητούν ανοικτά την εισαγγελική απόφαση. Όπως αναφέρει το CNN, τα επίσημα κρατικά μέσα ενημέρωσης δεν έκαναν καμία αναφορά στη σχετική ανακοίνωση του εισαγγελέα Μονταζερί. Αξίζει να σημειωθεί , ότι «η αστυνομία ηθών», γνωστή με το όνομα Γαστ- ε- Ερσάντ (περιπολίες προσανατολισμού) ιδρύθηκε υπό τον υπερσυντηρητικό πρόεδρο του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ «για να διαδώσει την κουλτούρα της σεμνότητας και του χιτζάμπ».

Ο πρώην πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι «δηλητηριάστηκε» με βαρέα μέταλλα στη φυλακή στη Γεωργία και κινδυνεύει να πεθάνει εάν δεν λάβει την κατάλληλη θεραπεία, σύμφωνα με ιατρική έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από τους δικηγόρους του. Ο 54χρονος Σαακασβίλι, ο οποίος είναι επίσης ηγέτης της αντιπολίτευσης στη χώρα αυτή του Καυκάσου, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο πέρυσι έπειτα από 50ήμερη απεργία πείνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη φυλάκισή του για κατάχρηση εξουσίας, την οποία καταγγέλλει ως πολιτικά υποκινούμενη.

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024