29/03/2024

Ρομέο Μπράουνερ: ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού των Φιλιππίνων

Γράφει ο Κωνσταντίνος Νικολετόπουλος 

Στις 9 Δεκεμβρίου 2021 ο Ρομέο Μπράουνερ διορίστηκε αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού των Φιλιππίνων. Πρόκειται για έναν  αξιωματικό με πολύχρονη  εμπειρία στις διάφορες πολεμικές συγκρούσεις, στις οποίες έχουν εμπλακεί οι Φιλιππίνες.  Ο Μπράουνερ έχει υπηρετήσει στις δυνάμεις αλεξιπτωτιστών και τις ειδικές δυνάμεις του φιλιππινέζικου στρατού. Καθόλη τη διάρκεια της μέχρι τώρα σταδιοδρομίας του έριχνε ιδιαίτερο βάρος στο να διατηρήσει υψηλό ηθικό στο προσωπικό των μονάδων τις οποίες διοικούσε.

Ο Μπράουνερ έγινε ευρύτερα  γνωστός  το 2008.  Εκείνη τη χρονιά ήταν διοικητής συντάγματος στα νότια της χώρας. Στις 3 Δεκεμβρίου 2008 μία φάλαγγα του συντάγματος του δέχτηκε επίθεση από Μαοϊκούς μαχητές, με αποτέλεσμα το θάνατο 5 Φιλιππινέζων στρατιωτών και τον τραυματισμό τουλάχιστον άλλων 2.

Το 2017 ως διοικητής της 103 αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας  ανέλαβε την εξουδετέρωση των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους το οποίο δραστηριοποιούνταν στην πόλη Marawi. Παράλληλα, έριξε ιδιαίτερο βάρος στην αντιμετώπιση και άλλων αριστερών ένοπλων ομάδων, που θεωρούνταν από τις Φιλιππίνες ως απειλή. Στον αγώνα αυτό ο Μπράουνερ ενδιαφερόταν να έχει και την στήριξη της ευρύτερης κοινωνίας των Φιλιππίνων.

Στις 22 Οκτωβρίου 2017 ο Μπράουνερ με τη μονάδα του ανέλαβε να εξοντώσει  τους τελευταίους θύλακες  του Ισλαμικού Κράτους στη πόλη Marawi. Για τη δράση του στο Marawi παρασημοφορήθηκε από τον πρόεδρο των Φιλιππίνων Ντουέρτε. Να σημειωθεί εδώ ότι στη πολιορκία της Marawi σκοτώθηκαν 1.100 Τζιχαντιστές και 165 Φιλλιπινέζοι στρατιώτες. Tο Νοέμβριο του 2017, σε επιχείρηση που διεύθυνε ο ίδιος ο Μπράουνερ, εξοντώθηκαν 9 μαχητές του ISIS, μεταξύ των οποίων και ο Amin Baco, ο οποίος ήταν κατασκευαστής βομβών.

Το 2019 ο στρατός των Φιλλιπίνων είχε να αντιμετωπίσει στην περιοχή του Μarawi μόνο μικρές ομάδες τζιχαντιστών οι οποίες δεν απειλούσαν (θεωρητικά) την ασφάλεια της χώρας. Παρόλα αυτά,  ένας παράγοντας προβληματισμού ήταν το γεγονός ότι οι τζιχαντιστές είχαν αρχίζει να επιστρατεύουν νεαρά άτομα. Κατά τον Μπράουνερ, ακόμα και μια ολιγομελής ομάδα Τζιχαντιστών, θα μπορούσε να κάνει ζημιά στη χώρα.

Μία άλλη πρόκληση στην καριέρα του ήταν όταν κλήθηκε να διαχειριστεί το θάνατο του στρατιώτη Ντάργουιν Ντορμιτόριο, ο θάνατος του οποίου συγκλόνισε τις Φιλιππίνες. Ο Ντορμιτόριο βασανίστηκε από 7 δόκιμους και πέθανε στις 17 Σεπτεμβρίου 2019. Τότε, ο Μπράουνερ ανέλαβε προσωρινά διοικητής της σχολής και έριξε ιδιαίτερο βάρος στην αναπτέρωση του ηθικού των φοιτητών.  Σε δίκη παραπέμφθηκαν τελικά 2 δόκιμοι και 3 γιατροί.

Στις 4 Ιουλίου 2021,  ο Μπράουνερ και η οικογένεια του βρίσκονταν σε ένα C-130  το οποίο συνετρίβη στη πόλη Πατικούλ. Αν και 50 Φιλιππινέζοι στρατιώτες σκοτώθηκαν, ο Μπράουνερ δεν έπαθε σχεδόν τίποτα!  

Το Νοέμβριο του 2021 ο Μπράουνερ ηγήθηκε της επίθεσης στην πόλη Ιμπασουγκόνγκ όπου δραστηριοποιούνταν περίπου 50 αντάρτες. Αμέσως,  Φιλλιπινέζοι καταδρομείς διενέργησαν επιδρομή  η οποία οδήγησε στο θάνατο του ηγέτη Χόρχε Μάντλος. Σύμφωνα με τον Μπράουνερ, με την εκτέλεση του Μάντλος αποδόθηκε δικαιοσύνη για τα χιλιάδες θύματα των τρομοκρατικών ενεργειών των ακραίων Μαοϊκών.

Τέλος, τoν Αύγουστο  του 2022 ο Μπράουνερ αποφάσισε ο στρατός να αναπτύξει στενή συνεργασία με τα Μέσα Ενημέρωσης,  με σκοπό τη καταπολέμηση των ψευδών ειδήσεων. Οι δημοσιογράφοι  που θα συνεργάζονται με τον φιλλιπινέζικο στρατό θα είχαν πρόσβαση στις ιστοσελίδες του στρατού των Φιλλιπίνων και  στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου αποστολή τους θα είναι η μείωση της διάδοσης ψεύτικων ειδήσεων.

Συμπεράσματα: Ο Ρομέο Μπράουνερ κατά την εκτίμηση μου είναι από τους πρωταγωνιστές της ήττας του Ισλαμικού κράτους στη πόλη Marawi. Δυναμική προσωπικότητα και στρατιωτικός με κύρος και ξεχωριστές ικανότητες. Ως αρχηγός ΓΕΣ έχει ως πρόκληση τη συνεχή και διαρκή καταπολέμηση των Τζιχαντιστών, αλλά και των  Μαοϊκών Κομμουνιστών,  με τους οποίους οι Φιλλιπίνες βρίσκονται σε πόλεμο εδώ και αρκετές δεκαετίες.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024