19/04/2024

Το Πολεμικό Ναυτικό ουδέποτε υπέστειλε τις σημαίες του. Χρόνια Πολλά!!!

Γράφει ο Δημήτριος Τσαϊλάς*

Το θαλάσσιο περιβάλλον αντιπροσωπεύει μια απειλή 360 μοιρών 24 ώρες την ημέρα. Όταν επιχειρούμε δεν μπορούμε ποτέ να χαλαρώσουμε την επαγρύπνηση μας. Το πιο σημαντικό, δεν μπορούμε ποτέ να υποθέσουμε ότι είμαστε ήσυχοι και ασφαλείς. Επιχειρούμε με ενεργοποιημένα τα κατευθυνόμενα βλήματα, με φορτωμένα τα όπλα στις κάνες των πυροβόλων και με ετοιμότητα βολής των τορπιλών.

Βρισκόμαστε σε κατάσταση όπου μπορούμε να αντιδράσουμε αστραπιαία και με ακρίβεια σε μια απειλή χωρίς να πυροδοτήσουμε άσκοπα ένα περιστατικό ή να αποτύχει η αποστολή μας. Αυτές είναι οι συνθήκες που καθοδηγούν τη φιλοσοφία μας και για να πετύχουμε πρέπει να γίνουν δεύτερη φύση μέσα μας, σε μια προσπάθεια για τα υψηλότερα πρότυπα, με μια αφοσίωση στην πιο αυστηρή εκπαίδευση και, φυσικά, με μια αίσθηση περιπέτειας, πρόκλησης, διασκέδασης και ικανοποίησης. Αυτό μπορούμε να το πούμε και εμπειρία.

Έτσι το να υπηρετείς σε πολεμικό πλοίο είναι εξαιρετικά δύσκολη εργασία. Η καμπύλη μάθησης που σχετίζεται με τις περίπλοκες ευθύνες της υπό εξέλιξη ναυτικής ζωής και οι θαλάσσιες εμπειρίες (ναυτοσύνη) έχει σχεδιαστεί για να είναι αγχωτική. Το να περάσεις τη ζωή σου σε ένα πλοίο είναι μια από τις πιο δύσκολες αλλά και θαυμαστές εμπειρίες της ζωής κάθε στελέχους του ναυτικού. Μαθαίνει, από τους ανωτέρους και τους κατωτέρους, τη δύναμη της ταπεινότητας. Μαθαίνει, από τα λάθη του στις βάρδιες, την ικανότητα κατανόησης, ανάπτυξης και υπερνίκησης της αποτυχίας. Μαθαίνει από τους συναδέλφους του τα οφέλη της ενότητας και της ομαδικής εργασίας. Αλλά το πιο σημαντικό, μαθαίνει πολλά για τον ίδιο τον εαυτό του. Το να βιώσεις στη θάλασσα δεν είναι ζωή για όλους, αλλά όλοι θα πρέπει να βιώσουν τη θάλασσα. Είναι το τέλειο περιβάλλον για να μάθετε την ηγεσία. Είναι το τέλειο περιβάλλον για να μάθετε τον εαυτό σας. Πέραν αυτών είμαστε ναυτογενές έθνος και τα θεμέλια αυτού του κράτους είναι θαλασσινά. Πρέπει, συχνά να το υπενθυμίζουμε. Αυτή η δήλωση, έχει στόχο να πει στους προκλητικούς εχθρούς, τους Τούρκους, ότι ο Ελληνισμός παραμένει ισχυρός, παρά τις οικονομικές δυσκολίες του. Το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο της Ελλάδας – το Πολεμικό Ναυτικό – το ανίκητο ΠΝ. Δεν μιλάμε μόνο για ένα στρατιωτικό πλεονέκτημα. Αντ’ αυτού, εννοούμε μια κουλτούρα ναυτική, η οποία ήταν η κύρια δύναμη της χώρας από την εποχή της ναυμαχίας της Σαλαμίνας. Μια στιγμιαία αναστροφή επί Οθωμανοκρατίας δεν θα μπορούσε να σβήσει τη δύναμη που βγάζει ο Ελληνισμός από τη θάλασσα. Ως στέλεχος με θαλάσσια υπηρεσία που γαλουχήθηκα στο ναυτικό πολιτισμό, σας βεβαιώ ότι είναι μια εμπειρία που παρά τις δυσκολίες λάτρεψα χωρίς ποτέ να το μετανιώσω και πιστεύω ότι και οι νέοι συνάδελφοι που σήμερα υπηρετούν διακατέχονται από τα ίδια αισθήματα, ακολουθώντας τα απόνερα των προπλεόντων.

 

*Ο Δημήτριος Τσαϊλάς είναι απόστρατος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού. Είναι επιστημονικός συνεργάτης και ερευνητής του Institute for National and International Security (INIS) και του Think Tank, Strategy International. Δίδαξε επί σειρά ετών στις έδρες Επιχειρησιακής Σχεδιάσεως καθώς και της Στρατηγικής και Ασφάλειας, σε ανώτερους Αξιωματικούς στην Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024