25/04/2024

Αμπντέλ-Ουάχαμπ Αλ-Σααντί: Το προφίλ του διοικητή της αντιτρομοκρατικής του Ιράκ

Αμπντέλ-Ουάχαμπ Αλ-Σααντί: ο διοικητής της ιρακινής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας με ιδιαίτερη συμβολή στην αντιμετώπιση  του ISIS

 

Γράφει ο Κωνσταντίνος Νικολετόπουλος 

Ο Αμπντέλ-Ουάχαμπ Αλ-Σααντί είναι ο επικεφαλής της ιρακινής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας. Γεννήθηκε το 1963 στη Βαγδάτη. Το 2014 ανέλαβε διοικητής της αντιτρομοκρατικής και αυτομάτως στις πλάτες του έπεσε η ευθύνη για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους. Η πρώτη μεγάλη μάχη που δίνει είναι στην επαρχία Baiji, όπου πολεμώντας στην πρώτη γραμμή θα τραυματιστεί.  

Όμως, η κορυφαία επιχείρηση είναι η μάχη της Φαλούτζας το 2016, που πραγματικά αποτελεί σημαντική  επιτυχία του ιρακινού στρατού. Τότε, η Combined Joint Task Force υποστήριξε με αεροπορικές επιδρομές τον στρατό του Ιράκ. Το σχέδιο κατάληψης της πόλης ήταν αποκλειστικά ιρακινής έμπνευσης. Οι επίλεκτοι της ιρακινής αστυνομίας εξόντωσαν συνολικά  750 τζιχαντιστές. Τον Οκτώβριο του 2016 ξεκίνησε η μάχη της Μοσούλης, όπου  ο Ουάχαμπ και οι άντρες του έριξαν ιδιαίτερο βάρος στη διατήρηση και προστασία των υποδομών της πόλης και της προστασίας των αμάχων.

Στις 15 Ιανουαρίου 2017,  οι δυνάμεις του Ουάχαμπ άρχισαν να εμπλέκονται σε μάχες στη δυτική Μοσούλη, στις πιο κατοικημένες δηλαδή περιοχές της πόλης. Οι δυνάμεις του Ισλαμικού Kράτους προσπαθούσαν με επιθέσεις αυτοκτονίας  να ανακόψουν την  προέλαση των Iρακινών δυνάμεων. Οι δυνάμεις του Ουάχαμπ είχαν δεχτεί μέχρι τον Ιανουάριο του 2017 250 επιθέσεις αυτοκτονίας.

Τον Ιούνιο του 2017, η ιρακινή αντιτρομοκρατική έλεγχε το μεγαλύτερο μέρος της παλαιάς πόλης της Μοσούλης  και είχε φτάσει σε απόσταση αναπνοής από τον Τίγρη ποταμό. Η μεγαλύτερη  δυσκολία που αντιμετώπιζαν οι δυνάμεις της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας ήταν το γεγονός ότι κοντά στο ποταμό  ζούσαν 50.000 άμαχοι, οι οποίοι πολλές φορές χρησιμοποιούνταν από τους τρομοκράτες του ISIS  ως ανθρώπινες ασπίδες.

Τον Δεκέμβριο του 2017, το Ιράκ ανακοίνωσε ότι το 90% των εδαφών που είχαν καταληφθεί από το Ισλαμικό Κράτος το 2014 απελευθερώθηκε. Σε αυτό τον αγώνα πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξε ο  Ουάχαμπ.  Ο ίδιος τότε τόνισε ότι δεν άλλαξε η πολιτική των ΗΠΑ στο Ιράκ με την ανάληψη της προεδρίας από τον Ντόναλντ Τράμπ.  Κατά συνέπεια, η υποστήριξη των ΗΠΑ στον αγώνα του Ιράκ κατά του Ισλαμικού Κράτους παρέμεινε ίδια .

Τον Σεπτέμβριο του 2019, ο Ουάχαμπ μετατέθηκε σε υψηλή θέση στο ιρακινό υπουργείο άμυνας. Η μετάθεση του αυτή προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις στην κοινωνία του Ιράκ, αφού για τον λαό ο στρατηγός Ουάχαμπ προσέφερε τα μέγιστα στην αντιμετώπιση του ISIS. Γι΄αυτό και οι πολίτες ήθελαν να παραμείνει σε μία «μάχιμη» θέση.

Τον Οκτώβριο του 2019, η κατάσταση στο Ιράκ ήταν πολύ επικίνδυνη: πέρα από τη διαφθορά για την οποία διαμαρτυρόταν ο κόσμος, εξακολουθούσε να υπάρχει ένταση λόγω της  τοποθέτησης  του Ουάχαμπ σε επιτελική θέση στο υπουργείο άμυνας της χώρας.

Τον Μάιο του 2020, η κυβέρνηση κάνει πίσω και επαναφέρει τον Ουάχαμπ στη θέση του. Από τότε μέχρι σήμερα παραμένει διοικητής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας του Ιράκ και, σε κάθε περίπτωση, συγκαταλέγεται στη λίστα των σύγχρονων ηρώων της χώρας.

Συμπεράσματα: Ο Αμπντέλ-Ουάχαμπ Αλ-Σααντί σύμφωνα με την προσωπική μου εκτίμηση μου υπήρξε ο κύριος πρωταγωνιστής της εξόντωσης του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ . Είναι αυτός στον οποίο σήμερα πέφτει το βάρος για την αντιμετώπιση  των εναπομεινάντων δυνάμεων της εξτρεμιστικής οργάνωσης.  Παράλληλα, αποτελεί και ένα παράγοντα σταθερότητας στο εσωτερικό του Ιράκ καθώς υπάρχει τεράστια εκτίμηση προς το πρόσωπο του.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024