28/03/2024

Καθημερινό Σημείωμα: Οι ειδήσεις με μια ματιά (12/12)

 

Την αντίδραση του State Department προκάλεσαν οι νέες επιθετικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά της Ελλάδας. Σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών για τη δήλωση του Τούρκου προέδρου, ότι «πύραυλοι Tayfun θα χτυπήσουν την Αθήνα», ο εκπρόσωπος της Αμερικανικής κυβέρνησης τόνισε: «Σε μια εποχή που η ενότητα χρειάζεται περισσότερο μεταξύ των Συμμάχων μας, οι Ηνωμένες Πολιτείες λυπούνται για την κλιμάκωση των προκλητικών δηλώσεων. Προτρέπουμε όλους τους Συμμάχους μας να αποφύγουν τις απειλές και την προκλητική ρητορική που μόνο θα αυξήσει τις εντάσεις και δεν θα βοηθήσει κανέναν».

Νέες έρευνες έκαναν οι βελγικές αρχές το απόγευμα της Δευτέρας, στο πλαίσιο των χρηματισμών για το σκάνδαλο χρηματισμών από το Κατάρ, κι ενώ η Εύα Καϊλή, ο σύντροφός της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, και οι άλλοι δύο συλληφθέντες, θα οδηγηθούν στο «προδικαστικό τμήμα» την Τετάρτη, προκειμένου να κριθεί αν θα προφυλακιστούν ή όχι. Οι βελγικές αρχές κάνουν λόγο για 20 έρευνες από την έναρξη της επιχείρησης. Εξ αυτών, οι 19 έγινε σε σπίτια και μία στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι ιταλικές εισαγγελικές αρχές συναίνεσαν στο αίτημα έκδοσης στο Βέλγιο της συζύγου του Αντόνιο Παντσέρι και της κόρης του, μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση RAI. Οι δύο γυναίκες βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Απεργεί αυτή την εβδομάδα το νοσηλευτικό προσωπικό στη Βρετανία, κάτι που αναμένεται να πλήξει τα νοσοκομεία που έχουν ήδη φτάσει στα όριά τους και να ασκήσει πίεση στον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ για να κατευνάσει το μεγαλύτερο κύμα απεργιακών κινητοποιήσεων που σημειώνεται στη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες. Η απεργία των νοσηλευτών πραγματοποιείται την ώρα που ανάλογες κινητοποιήσεις σημειώνονται στο σιδηροδρομικό δίκτυο και στα ταχυδρομεία, τα αεροδρόμια προετοιμάζονται για τυχόν προβλήματα και οι ειδικευόμενοι γιατροί, οι μαίες και οι εκπαιδευτικοί ετοιμάζονται να ψηφίσουν απειλώντας με περισσότερα προβλήματα την οικονομία που πιθανόν να βρίσκεται ήδη σε ύφεση.

Το Κρεμλίνο έκανε σήμερα έκκληση να διευθετηθούν οι εντάσεις ανάμεσα στη Σερβία και το Κόσοβο με «διπλωματικά μέσα», μετά τις επιθέσεις που είχαν στόχο την αστυνομία, ενώ παράλληλα απαίτησε να «υπάρξει εγγύηση» των δικαιωμάτων των Σέρβων. «Υποστηρίζουμε ότι τα μέρη πρέπει να κάνουν προσπάθειες ειρηνικής φύσης ώστε αυτή η κατάσταση να διευθετηθεί με διπλωματικά μέσα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η ένταση στο Κοσσυφοπέδιο φούντωσε αυτό το Σαββατοκύριακο. Κάτοικοι στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, στην πλειοψηφία τους Σέρβοι, έστησαν οδοφράγματα για να διαμαρτυρηθούν για τη σύλληψη ενός Σέρβου πρώην μέλους της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου. Η προκύπτουσα κυκλοφορία ανάγκασε δύο συνοριακά περάσματα μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας να κλείσουν. Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος κάλεσε τους κατοίκους να διατηρήσουν την ειρήνη, είχε συνομιλίες με το συμβούλιο εθνικής ασφάλειας για τις ταραχές.

Αρκετές κινεζικές πόλεις παρουσίασαν σχέδια για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης μετά τη χαλάρωση των μέτρων περιορισμού του COVID-19 από το Πεκίνο. Τα σχέδια περιλαμβάνουν κρατικές επιδοτήσεις, περικοπές φόρων και άλλων τελών και ελάφρυνση χρέους. Οι περισσότερες από τις πόλεις που εφαρμόζουν τα σχέδια επλήγησαν σκληρά από τα lockdown COVID-19.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν κάλεσε τον Κινέζο πρεσβευτή στην Τεχεράνη μετά την επίσκεψη του προέδρου Xi Jinping την περασμένη εβδομάδα στη Σαουδική Αραβία. Μετά την επίσκεψη, η Κίνα και οι χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου εξέδωσαν μια δήλωση που ανέφερε το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και τρία αμφισβητούμενα νησιά στον Περσικό Κόλπο που διεκδικούν τόσο το Ιράν όσο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ο Κινέζος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Λιου Χε θα επισκεφθεί το Ιράν τη Δευτέρα, πιθανώς σε μια προσπάθεια να εξομαλύνει τα πράγματα με την Τεχεράνη, βασικό εταίρο του Πεκίνου στη Μέση Ανατολή.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024