05/02/2023

Geopolitics & Daily News

Global news on Economy, Security, Politics and more

Ανάλυση β’ φάσης ρωσοουκρανικού πολέμου: οι επιτιθέμενοι γίνονται αμυνόμενοι και οι αμυνόμενοι επιτιθέμενοι

https://www.flickr.com/photos/91261194@N06/51917277358

 

Γράφει ο ιστορικός Παναγιώτης Γέροντας

 

 

Εισαγωγή

Με τον ερχομό του χειμώνα και την αναγκαστική επιβράδυνση των επιχειρήσεων μπορούμε να πούμε ότι έχουμε φθάσει σε ένα νέο όριο που σηματοδοτεί το τέλος της β φάσης του πολέμου. Αν στη πρώτη φάση, νικητές αναδείχθηκαν οι Ουκρανοί, στη δεύτερη οι Ρώσοι επιχειρούν πιο ορθολογικά.

 

https://www.understandingwar.org/backgrounder/russian-offensive-campaign-assessment-december-13

 

Ηγεσίες

Ο Πούτιν και ο Ζελένσκι δεν είναι διατεθειμένοι να λήξουν τον πόλεμο. Οι Ουκρανοί έχοντας ανακαταλάβει πολλά και σημαντικά εδάφη είναι ηθικά αναγκασμένοι να πολεμούν για την ολοκληρωτική απελευθέρωση της χώρας τους. Οι Ρώσοι από την άλλη, εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν τον πολεμικό αγώνα γεγονός που φαίνεται τόσο από τις διακηρύξεις τους, όσο και από τη τακτική που ακολουθούν.

Ανάγνωση διεθνούς περιβάλλοντος

Το διεθνές περιβάλλον παρουσιάζεται κορεσμένο. Οι λαοί της Δύσης πολύ σύντομα αναμένεται ότι θα δείξουν τη δυσφορία τους τόσο για τη συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση, όσο και για την οικονομική – στρατιωτική βοήθεια που δίνεται στην Ουκρανία. Τα πράγματα και για τη Ρωσία δεν είναι ρόδινα καθώς αναγκάζεται να στραφεί περισσότερο προς τη Κίνα με την οποία έχει ανοικτές διαφορές στη ρωσική Άπω Ανατολή.

Οι αντιδράσεις του ΝΑΤΟ και της Δύσης στη πτώση πυραύλων στην Πολωνία δείχνουν μια διάθεση κράτησης αποστάσεων. Το θέμα είναι πρόδηλο. Σκοπός είναι η διατήρηση ενός πολέμου κατατριβής που θα εξουθενώσει οικονομικά και κοινωνικά τη Ρωσία. Ένα τέτοιο «κατά λάθος» χτύπημα στην Πολωνία, ουσιαστικά «ξεβράκωσε» τη Δύση στα μάτια των Ουκρανών.

Ανάλυση Επιχειρήσεων

Σημαντικό στοιχείο στις επιχειρήσεις είναι ο χρόνος καθώς μία στρατιωτική δύναμη ευρίσκεται σε διαφορετική θέση και κατάσταση στο χρονικό σημείο t2 από αυτή που ευρισκόταν στο χρονικό σημείο t1.

Στην έναρξη των συγκρούσεων, τη πρωτοβουλία των κινήσεων την έχει ο επιτιθέμενος, ο οποίος, αν έχει τα μέσα, μπορεί να επιτεθεί από πολλές πλευρές από έξω προς τα μέσα συγκλίνοντας προς το κέντρο βάρους του αντιπάλου.

Στη προκειμένη περίπτωση το κέντρο βάρους των Ουκρανών είναι το Κίεβο. Οι ενέργειες του επιτιθέμενου έχουν το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού και των πολλαπλών μετώπων που αναγκάζουν τον αμυνόμενο να χωρίσει τις δυνάμεις του. Το μειονέκτημα είναι ότι η υπερβολική επέκταση του χώρου επιχειρήσεων και οι αποστάσεις από τη βάση επιχειρήσεων δημιουργούν προβλήματα σε ζητήματα διοικητικής μέριμνας.

Ο αμυνόμενος από την άλλη επιχειρεί από το κέντρο του προς τη περιφέρεια. Τα πλεονεκτήματα για τον αμυνόμενο είναι η γρήγορη συγκέντρωση δυνάμεων και οι μικρές γραμμές διοικητικής μέριμνας και επικοινωνιών. Τα πλεονεκτήματα γίνονται μειονεκτήματα, όταν και ο αμυνόμενος επεκτείνει τις γραμμές επιχειρήσεων και μεγαλώνει η αποκέντρωση των δυνάμεών του με τις ίδιες συνέπειες που είχε και ο επιτιθέμενος στην αρχή του πολέμου.

Οι Ρώσοι έχουν σαφώς επιλέξει να υπερασπιστούν το ανατολικό μέτωπο του Ντονέτσκ. Αποσύρθηκαν πίσω από τον Δνείπερο που αποτελεί φυσικό σύνορο. Με τη καταστροφή γεφυρών και το λασπώδες του εδάφους θα είναι δύσκολο για τον Ουκρανικό Στρατό να προελάσει. Τον χειμώνα αναμένεται μια επιβράδυνση των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Η Ρωσία θα προσπαθήσει να αγκιστρωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο στην ανατολική Ουκρανία, ενώ οι Ουκρανοί θα συνεχίζουν τη προσπάθεια επανάκτησης.

Οι Ρώσοι δηλαδή μετέτρεψαν τον επιθετικό πόλεμο σε αμυντικό, διότι η άμυνα λόγω της αγκίστρωσης είναι η πιο ισχυρή πολεμική δραστηριότητα. Η κατάσταση είναι ιδιαιτέρως δύσκολη για τους Ουκρανούς. Διότι, ενώ η α’ φάση του πολέμου ήταν άκρως επιτυχής, στη β’ οι ΑΝΣΚ των Ουκρανών γίνονται εξ ίσου μεγαλεπήβολοι (high end) με τους ρωσικούς της πρώτης φάσης με το να θεωρούν ότι μπορούν να διώξουν ολοκληρωτικά τους Ρώσους από την ανατολική Ουκρανία. Παράλληλα, η καταστροφή των υποδομών της Ουκρανίας έχει λάβει τρομακτικές διαστάσεις, γεγονός που θα επηρεάσει τόσο τη θέληση του Ουκρανικού Λαού για μάχη (will to fight), όσο και τις στρατιωτικές ικανότητες (capabilities) του Ουκρανικού Στρατού.

Είναι σημαντικό που οι Ουκρανοί έχουν χτυπήσει πολλές ναυτικές μονάδες των Ρώσων, τη γέφυρα του Κερτς καθώς και στόχους μέσα στα εδάφη της Ρωσίας. Αυτά όμως φαίνεται ότι δεν μεταφράζονται σε αποφασιστικής σημασίας στρατιωτικά οφέλη.

Συμπεράσματα

Οι επιχειρήσεις για τους Ουκρανούς σε αυτή τη β’ φάση του πολέμου έχουν πάρει μάλλον μια αρνητική τροπή. Εκτιμάται ότι πολύ δύσκολα, με τα σημερινά, δεδομένα, ο Ουκρανικός Στρατός θα καταφέρει να εκδιώξει τις ρωσικές δυνάμεις από την ανατολική Ουκρανία. Παράλληλα, όμως, μαχητική ικανότητα του Ρωσικού Στρατού είναι ιδιαιτέρως χαμηλή, το ηθικό πεσμένο και με ετερόκλητες δυνάμεις (Wagner, Ρώσοι επίστρατοι, εθελοντές από τις «λαϊκές δημοκρατίες», Τσετσένοι).

Ο πόλεμος θα συνεχιστεί. Οι Ουκρανοί δεν μπορούν να κερδίσουν χωρίς περισσότερη βοήθεια από τη Δύση, ενώ στη Ρωσία, αν και η χώρα αντιμετωπίζει σημαντικά οικονομικά προβλήματα, το καθεστώς Πούτιν φαίνεται να είναι σταθερό.

 

 

 

Ανάλυση της πρώτης φάσης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

 

About Post Author

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
2021 Copyright © All rights reserved - Geopolitics & Daily News | Newsphere by AF themes.
Translate »
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2023