05/02/2023

Geopolitics & Daily News

Global news on Economy, Security, Politics and more

Η ηρωική δράση και το ένδοξο τέλος του αντιτορπιλικού Βασίλισσα Όλγα

 

Γράφει ο ιστορικός Παναγιώτης Γέροντας

Στις 15 Δεκεμβρίου 1942 το αντιτορπιλικό Βασίλισσα Όλγα σε συνεργασία με το αγγλικό αντιτορπιλικό Petard βυθίζουν το ιταλικό υποβρύχιο Uarsciek. Συνελήφθησαν 3 αξιωματικοί, 4 υπαξιωματικοί και 21 ναύτες. Το βρετανικό πλοίο εκτελεί επίθεση με βόμβες βυθού και στη συνέχεια το Βασίλισσα Όλγα εντόπισε ηχώ υποβρυχίου, έπλευσε ταχύτατα προς την περιοχή και έριξε έξι βόμβες βάθους. Όμως το ελληνικό αντιτορπιλικό αναγκάστηκε να διακόψει την επίθεση, λόγω διασταύρωσης της πορείας επίθεσης κατά υποβρυχίου με το Petard.

Ενώ το Βασίλισσα Όλγα διαβίβαζε στο Petard τα στοιχεία της επαφής του εχθρικού υποβρυχίου, αυτό αιφνίδια αναδύθηκε. Τότε το βρετανικό αντιτορπιλικό άναψε τον προβολέα του και άρχισε να βάλει με το πυροβόλο του κατά του υποβρυχίου, το οποίο απαντούσε στις βολές. Η απόσταση των δύο πλοίων ήταν τόσο μικρή που προς στιγμή συγκρούστηκαν ελαφρά. Μετά από λίγο το Petard έπαυσε πυρ, ενώ το πλήρωμα του ελληνικού αντιτορπιλικο αντελήφθη ότι το πλήρωμα του υποβρυχίου το είχε εγκαταλείψει και είχε πέσει στη θάλασσα.

Το Βασίλισσα Όλγα περισυνέλεξε 3 αξιωματικούς, 4 υπαξιωματικούς και 21 ναύτες του υποβρυχίου, πιστοποιώντας ότι ήταν το ιταλικό Uarsciek, ενώ το βρετανικό πλοίο είχε στείλει άγημα με σκοπό να καταλάβει το πλοίο και να το ρυμουλκήσει στη Μάλτα.

Από τις ανακρίσεις των διασωθέντων, μεταξύ των οποίων και ο ύπαρχος του υποβρυχίου, εξακριβώθηκε ότι η σειρά βομβών του ελληνικού αντιτορπιλικού είχε πλήξει καίρια το υποβρύχιο προκαλώντας διαρροές, αναγκάζοντάς το να αναδυθεί.

Με σκοπό να συγχαρεί προσωπικά τον κυβερνήτη και το πλήρωμα του Βασίλισσα Όλγα, ο Αρχηγός του Βρετανικού Στόλου της Μεσογείου επέβη του ελληνικού αντιτορπιλικού, ενώ μετά περίπου ένα μήνα ο Βασιλιάς της Αγγλίας απένειμε στον κυβερνήτη του πλοίου Πλωτάρχη Γεώργιο Μπλέσσα, το παράσημο των διακεκριμένων υπηρεσιών (DSO) για την επιτυχή βύθιση του υποβρυχίου.

O Κυβερνήτης Γεώργιος Μπλέσσας (φωτ. αρχείο Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού).

To Β. Όλγα συμμετείχε στις επιχειρήσεις που διενήργησαν οι Σύμμαχοι στην περιοχή των Δωδεκανήσων αμέσως μετά την συνθηκολόγηση της Ιταλίας το 1943. Το ελληνικό αντιτορπιλικό μαζί με τα βρετανικά Faulknor και Eclipse πραγματοποίησε πολεμική περιπολία στο στενό της Καρπάθου με σκοπό την καταστροφή γερμανικής νηοπομπής. Πραγματοποιήθηκε η συνάντηση και ύστερα από μικρή συμπλοκή τα γερμανικά πλοία βυθίστηκαν. Μετά την επιχείρηση αυτήν το Β. Όλγα με δύο βρετανικά αντιτορπιλικά μετέφεραν την 22/9 στρατό και πολεμικό υλικό στη Λέρο, η οποία είχε πρόσκαιρα καταληφθεί από τους Συμμάχους. Την 25η Σεπτεμβρίου απέπλευσε από την Αλεξάνδρεια μαζί με το βρετανικό αντιτορπιλικό Intrepid. Μετά από επιθετική περιπολία στο στενό της Κάσου, έφθασε το πρωί της 26ης Σεπτεμβρίου στην Λέρο και προσορμίστηκε στο Πόρτο – Λακκί. Λίγα λεπτά κατόπιν σμήνη εχθρικών αεροσκαφών επιτέθηκαν κατά του Β. Όλγα και του βρετανικού πολεμικού. Τα αεροσκάφη ήταν πολυάριθμα ενώ τα Α/Α πυροβόλα του νησιού που ήταν επανδρωμένα από Ιταλούς έβαλαν αραιά και αναποτελεσματικά.

Πρώτα εβλήθη το Intrepid, το οποίο έπαθε σοβαρές ζημιές με αποτέλεσμα την βύθιση του λίγο αργότερα. Κατόπιν το ελληνικό αντιτορπιλικό δέχθηκε δέσμη βομβών με αποτέλεσμα να κοπεί το σκάφος στα δύο. Ο Κυβερνήτης Πλωτάρχης Γεώργιος Μπλέσσας κατευθυνόμενος στην γέφυρα του πλοίου δίδοντας διαταγές βρήκε το θάνατο από ριπή πολυβόλου. Ο Ύπαρχος του πλοίου, Υποπλοίαρχος Μιχαήλ Γρηγορόπουλος, ενώ διηύθυνε την βολή του Α/Α πυροβόλου, σκοτώθηκε μαζί με όλη την ομοχειρία από έκρηξη βόμβας. Την ζωή τους πέρα από τον κυβερνήτη και τον ύπαρχο έχασαν την ζωή τους 4 αξιωματικοί, 15 υπαξιωματικοί και 50 άνδρες του πληρώματος.

Για την απώλεια του Β. Όλγα αλλά και του υποβρυχίου Κατσώνης, το Βρετανικό Ναυαρχείο απεύθυνε στο Υπουργείο Ναυτικών το ακόλουθο συλλυπητήριο τηλεγράφημα:

«Η σκληρά απώλεια ην το Ελληνικόν Ναυτικόν υπέστη εκ της βυθίσεως της Β. Όλγας και του Κατσώνη μας ελύπησε βαθύτατα. Αμφότερα τα πλοία ταύτα έχουν εις το ενεργητικόν των διακεκριμένας υπηρεσίας υπέρ του Συμμαχικού Αγώνος και αι επιτυχίαι των ανακλούν υψίστην τιμήν εις τους Κυβερνήτας και τα πληρώματα των καθώς και εις το Ελληνικόν Ναυτικόν.»

Eνώ για το Β. Όλγα ο Άγγλος Αρχηγός Στόλου έστειλε το ακόλουθο σήμα:

«Η απώλεια του λαμπρού τούτου πλοίου, το οποίον είχε καταστή περίφημον καθ’ όλην την Μεσόγειον θα γίνη βαθύτατα αισθητή εις όλους όσοι συνυπηρέτησαν μαζί του.»

 

 

About Post Author

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
2021 Copyright © All rights reserved - Geopolitics & Daily News | Newsphere by AF themes.
Translate »
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2023