23/04/2024

Καθημερινό Σημείωμα: Οι ειδήσεις με μια ματιά (14/12)

 

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας των Φιλιππίνων δήλωσε ότι ανησυχεί για τα κινεζικά πλοία που «σωρεύονται» εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης των Φιλιππίνων. Αυξανόμενοι αριθμοί κινεζικών σκαφών έχουν συγκεντρωθεί κοντά σε ύφαλους στην περιοχή τους τελευταίους μήνες, προκαλώντας ανησυχία στις αρχές των Φιλιππίνων ότι η πρόσβασή τους σε περιοχές πλούσιες σε πόρους που προορίζονται για κοινή εξερεύνηση θα μπορούσε να διακοπεί. Η Μανίλα προχώρησε πρόσφατα σε ενίσχυση των στρατιωτικών δεσμών με την Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Ρωσία αναμένει συγκομιδή σιτηρών περίπου 125 εκατομμυρίων τόνων το 2023, κάτω από τη συγκομιδή του 2022 περίπου κατά 150 εκατομμυρία τόνους όπως, δήλωσε το Υπουργείο Γεωργίας. Το υπουργείο θέλει να μειώσει την καλλιέργεια σιταριού κατά σχεδόν μισό εκατομμύριο εκτάρια (περίπου 1,2 εκατομμύρια στρέμματα) για να εξισορροπήσει τις τιμές και να σταθεροποιήσει την εγχώρια αγορά. Αντιμετωπίζοντας εμπόδια στις εξαγωγές λόγω των κυρώσεων, η Ρωσία θέλει να αποφύγει την υπερπροσφορά.

Η Σρι Λάνκα ολοκλήρωσε επιτυχώς τις διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους με βασικούς πιστωτές την Κίνα, την Ινδία και την Ιαπωνία, δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου της χώρας. Είπε ότι πιστεύει ότι η Σρι Λάνκα μπορεί να πάει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μέχρι τον Ιανουάριο για να εξασφαλίσει μια διάσωση. Η Σρι Λάνκα κατέληξε σε συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού με το ΔΝΤ τον Σεπτέμβριο για δάνειο 2,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά για να λάβει τα χρήματα χρειαζόταν οικονομικές διαβεβαιώσεις από τους μεγαλύτερους πιστωτές της.

Ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Μπεν Γουάλας και ο Σαουδάραβας ομόλογός του, πρίγκιπας Χάλεντ μπιν Σαλμάν Αλ Σαούντ, συμφώνησαν για αμυντική συνεργασία κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Λονδίνο. Η συμφωνία περιλαμβάνει τακτικές διαβουλεύσεις για θέματα ασφάλειας καθώς και προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης. Η συμφωνία έρχεται λίγο μετά την ολοκλήρωση του ταξιδιού του προέδρου της Κίνας Σι Τζίνπινγκ στη Σαουδική Αραβία.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο διέταξε την Τρίτη έναν απότομο έλεγχο της πολεμικής ετοιμότητας των στρατευμάτων. Στο πλαίσιο της επιθεώρησης, ο στρατιωτικός εξοπλισμός και το προσωπικό θα μεταφερθούν σε «καθορισμένες περιοχές» και θα κατασκευαστούν περάσματα γεφυρών στους ποταμούς Neman και Berezina. Μόλις πριν από δύο ημέρες, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Λευκορωσίας εξέφρασε ανησυχίες για τα νότια σύνορα της χώρας με την Ουκρανία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε κυρώσεις σε 24 φυσικά και πέντε νομικά πρόσωπα από το Ιράν λόγω παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που σχετίζονται με την καταστολή αντικυβερνητικών διαδηλώσεων από την Τεχεράνη και την προμήθεια drones στη Ρωσία που φέρεται να έχουν χρησιμοποιηθεί στην Ουκρανία. Το Ιράν λέει ότι επιβάλλει κυρώσεις εναντίον ορισμένων οντοτήτων της ΕΕ και της Βρετανίας ως απάντηση.

Η Κίνα απαγόρευσε την εξαγωγή στη Ρωσία επεξεργαστών Loongson λόγω της στρατηγικής σημασίας τους για τον κινεζικό στρατό, σύμφωνα με δημοσίευμα της ρωσικής εφημερίδας Kommersant. Η Μόσχα ήλπιζε να αντικαταστήσει τους δυτικούς επεξεργαστές, φοβούμενη πως η πρόσβασή της θα μπορούσε να περιοριστεί από τις κυρώσεις, με προϊόντα Loongson, τα οποία έχουν ήδη δοκιμαστεί από αρκετούς Ρώσους κατασκευαστές ηλεκτρονικών ειδών.

Οι εκτεταμένες διαδηλώσεις συνεχίζονται στο Περού μετά τη σύλληψη του πρώην προέδρου Πέδρο Καστίγιο την περασμένη εβδομάδα με την κατηγορία ότι σχεδίαζε πραξικόπημα. Ήδη, επτά άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και περισσότεροι από 100 έχουν τραυματιστεί. Οι διαδηλωτές απαιτούν την παραίτηση της αντιπροέδρου Ντίνα Μπολουάρτε, η οποία ανέλαβε ηγέτης της χώρας, και τη διάλυση του Κογκρέσου.

Κορυφαίοι πυρηνικοί απεσταλμένοι από τη Νότια Κορέα, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία συναντήθηκαν στην Τζακάρτα χθες Τρίτη για να συζητήσουν τις πρόσφατες εκτοξεύσεις πυραύλων της Βόρειας Κορέας, εν μέσω εικασιών ότι η Πιονγκγιάνγκ σχεδιάζει μια έβδομη πυρηνική δοκιμή. Ο επικεφαλής διαπραγματευτής για τα πυρηνικά της Σεούλ τόνισε τη σημασία της παρότρυνσης της Κίνας να πιέσει τη Βόρεια Κορέα για αποπυρηνικοποίηση.

Η Κίνα έχει καταθέσει αγωγή κατά των Ηνωμένων Πολιτειών στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για τα μέτρα ελέγχου των εξαγωγών μικροτσίπ της Ουάσιγκτον. Η κίνηση στοχεύει στην προστασία των νόμιμων δικαιωμάτων και συμφερόντων του Πεκίνου, ανέφερε το Πεκίνο σε δήλωση.

Η Αυστραλία σχεδιάζει να επιβάλει ανώτατο όριο ενός έτους στις τιμές του φυσικού αερίου και του άνθρακα. Οι φορείς εκμετάλλευσης ενέργειας έχουν ήδη αρχίσει να παγώνουν έργα και συμβάσεις προμήθειας ως απάντηση. Η Αυστραλία είναι κορυφαίος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ανατολική Ασία.

Η σύνοδος κορυφής ηγετών ΗΠΑ-Αφρικής ξεκίνησε χθες Τρίτη στην Ουάσιγκτον. Το Κρεμλίνο, από την πλευρά του, λέει ότι παρακολουθεί στενά τη σύνοδο κορυφής, αλλά ότι δεν θα επηρεάσει τη συνεργασία μεταξύ της Ρωσίας και της ηπείρου.

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024