19/04/2024

Καθημερινό Σημείωμα: Οι ειδήσεις με μια ματιά (15/12)

 

Η κατάσταση στην αποσχισθείσα ανατολική ουκρανική περιοχή του Ντόνετσκ παραμένει ασταθής. Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις αυξάνουν την παρουσία τους στη περιοχή Οι αρχές της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ λένε ότι 40 ρουκέτες Grad εκτοξεύτηκαν στο έδαφός τους από την Ουκρανία, το μεγαλύτερο χτύπημα από το 2014. Εν τω μεταξύ, το Politico αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ αναμένεται σύντομα να εκδώσουν επίσημη κοινή ανακοίνωση προς τη Ρωσία να εγκαταλείψει την Ουκρανία.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε το ψήφισμα για την 90ή επέτειο του Μεγάλου Λιμού (Γκολοντομόρ) στην Ουκρανία, το οποίο αναγνωρίζει τα τρομερά γεγονότα της δεκαετίας του ’30 του περασμένου αιώνα ως «γενοκτονία» του ουκρανικού λαού. Το έγγραφο που καταδικάζει τον «τεχνητό» λιμό στην Ουκρανία εγκρίθηκε με πλειοψηφία ψήφων: 507 βουλευτές ψήφισαν “υπέρ”, 12 ψήφισαν “κατά” και 17 απείχαν.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ θα προσπαθήσουν ξανά την Πέμπτη να εγκρίνουν τον ένατο γύρο κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Η Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής αντιτάχθηκαν σε ένα προηγούμενο προσχέδιο, υποστηρίζοντας ότι άνοιξε ευκαιρίες στους Ρώσους ολιγάρχες να παρακάμψουν τις κυρώσεις επιτρέποντας την είσοδο ρωσικών λιπασμάτων στα ευρωπαϊκά λιμάνια. Το μπλοκ απέτυχε επίσης να καταλήξει σε συναίνεση για έναν ελάχιστο εταιρικό φορολογικό συντελεστή -και πάλι λόγω των πολωνικών αντιρρήσεων- που αποτελεί μέρος ενός πακέτου που περιλαμβάνει χρηματοδότηση για την Ουκρανία, πράγμα που σημαίνει ότι η χρηματοδότηση 18 δισεκατομμυρίων ευρώ (19 δισεκατομμύρια δολάρια) για το Κίεβο θα καθυστερήσει επίσης.

Ο αρχηγός της πολωνικής αστυνομίας Γιαροσλάβ Σίμτσικ εισήχθη στο νοσοκομείο με ελαφρά τραύματα τα οποία προκλήθηκαν από την έκρηξη ενός δώρου που έλαβε από υψηλόβαθμο Ουκρανό αξιωματούχο, ανακοίνωσε σήμερα το πολωνικό υπουργείο Εσωτερικών.Ο Σίμτσικ είχε συναντήσει αξιωματούχους της αστυνομίας και των υπηρεσιών εκτάκτων καταστάσεων της Ουκρανίας, κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης. «Το δώρο αυτό το έλαβε από έναν από τους επικεφαλής των ουκρανικών υπηρεσιών», διευκρίνισε το υπουργείο. Η ανακοίνωση αναφέρει ότι τα τραύματα του αρχηγού της αστυνομίας είναι «ελαφρά» και ότι ο ίδιος παραμένει στο νοσοκομείο για παρακολούθηση.

Εν τω μεταξύ, ο ρωσικός ενεργειακός τομέας αισθάνεται τις επιπτώσεις του δυτικού καθεστώτος κυρώσεων. Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ανέφερε πτώση 20% στην παραγωγή φυσικού αερίου από την αρχή του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τη ρωσική επιχειρηματική εφημερίδα Kommersant. Οι εξαγωγές φυσικού αερίου σε «μακρινές ξένες χώρες» – συμπεριλαμβανομένων των κρατών μελών της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου – μειώθηκαν κατά 45% τους τελευταίους 11 μήνες, αν και οι παραδόσεις στην Κίνα μέσω του αγωγού Power of Siberia έχουν αυξηθεί.

«Μεταξύ των σημαντικών αναπτυσσόμενων πελατών του ρωσικού φυσικού αερίου είναι οι γείτονές μας συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας… Σχεδιάζουμε να αναπτύξουμε έναν κόμβο φυσικού αερίου» δήλωσε ο Πούτιν κατά την συνάντηση που είχε με κυβερνητικούς αξιωματούχους, η οποία μεταδόθηκε από την τηλεόραση.Ο Πούτιν άσκησε κριτική στην Ευρώπη που έχει επιλέξει μηχανισμούς διαμόρφωσης τιμών spot αντί των μακράς διάρκειας συμβολαίων, οι οποίες αποτελούσαν τη ραχοκοκαλιά των εξαγωγών φυσικού αερίου της ρωσικής Gazprom και δίνουν μεγαλύτερη ασφάλεια στην ελεγχόμενη από το Κρεμλίνο εταιρεία.

Μια θυγατρική της ρωσικής κρατικής διαστημικής εταιρείας Roscosmos υπέγραψε σύμβαση για την εγκατάσταση επίγειου σταθμού δορυφορικής πλοήγησης GLONASS στη Βενεζουέλα. Οι δύο χώρες υπέγραψαν επίσης συμφωνίες για τις θαλάσσιες μεταφορές, τις τελωνειακές υπηρεσίες και την ψηφιακή ανάπτυξη, στο πλαίσιο της διακυβερνητικής τους επιτροπής για την εμπορική και οικονομική συνεργασία. Η Βενεζουέλα είναι μια από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής με τις οποίες η Ρωσία διατηρεί στενούς δεσμούς.

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken και ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Abdel Fattah el-Sissi συζήτησαν μια σειρά περιφερειακών ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένου του Μεγάλου Αιθιοπικού Φράγματος στον ποταμό Νείλο, σε μια συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής Ηγετών ΗΠΑ-Αφρικής. Ο Blinken εξέφρασε την υποστήριξή του στις προσπάθειες επίλυσης των διαφορών σχετικά με το φράγμα, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης του νερού και του χρονοδιαγράμματος πλήρωσης της δεξαμενής του φράγματος.

Σε κοινή δήλωση, ο πρωθυπουργός της Σιγκαπούρης Lee Hsien Loong και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen ανακοίνωσαν μια νέα συνεργασία στον ψηφιακό τομέα. Η συμφωνία, η οποία θα υπογραφεί επίσημα και θα ξεκινήσει το επόμενο έτος, έχει ως στόχο να προωθήσει τη συνεργασία σε ένα ευρύ φάσμα ψηφιακών θεμάτων, όπως το εμπόριο, οι ροές δεδομένων και η καινοτομία, η ψηφιακή εμπιστοσύνη, τα πρότυπα και οι ψηφιακές δεξιότητες για τους εργαζόμενους.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024