20/04/2024

Καθημερινό Σημείωμα: Οι ειδήσεις με μια ματιά (16/12)

 

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Βενεζουέλα, ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε ότι τόσο η Μόσχα όσο και το Καράκας ενδιαφέρονται να αυξήσουν την παραγωγή σε κοινά έργα πετρελαίου στη Βενεζουέλα. Η Ρωσία, η οποία συμμετέχει επί του παρόντος σε πέντε τέτοια έργα, φροντίζει για στενότερους δεσμούς με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, που παραδοσιακά θεωρούνται το κατώφλι των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σε μια συνάντηση για τις σχέσεις Ρωσίας-Λευκορωσίας την Παρασκευή, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο συζήτησε τα προβλήματα στη διαμόρφωση μιας ενιαίας αγοράς φυσικού αερίου μεταξύ των δύο χωρών. Είπε ότι ακόμη δεν έχουν διευθετηθεί ζητήματα τιμολόγησης και ότι ορισμένες προθεσμίες για το έργο δεν έχουν τηρηθεί. Για το Μινσκ, η πιθανότητα χαμηλότερων τιμών του φυσικού αερίου ήταν εδώ και καιρό βασικός παράγοντας για την ενσωμάτωση με τη Μόσχα. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πρόκειται να επισκεφθεί τη Λευκορωσία στις 19 Δεκεμβρίου.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας ανέφεραν ότι η Πιονγκγιάνγκ πραγματοποίησε επιτυχώς μια δοκιμή ενός «κινητήρα στερεού καυσίμου υψηλής ώσης», ο οποίος θα μπορούσε να βοηθήσει στη διευκόλυνση της εκτόξευσης διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου στο μέλλον. Η Πιονγκγιάνγκ επιδιώκει να αναπτύξει κινητήρες στερεού καυσίμου για να αποκτήσει μεγαλύτερη κινητικότητα για τους πυραύλους της.

Οι υπουργοί Άμυνας της Ινδονησίας και της Γαλλίας συζήτησαν τη θέσπιση κοινού προγράμματος για την εκπαίδευση πιλότων να πετούν της Ινδονησίας με μαχητικά αεροσκάφη Rafale. Η Ινδονησία αγοράζει δεκάδες αεροπλάνα γαλλικής κατασκευής και οι δύο χώρες συμφώνησαν επίσης να συνεργαστούν σε ζητήματα εκπαίδευσης. Η Γαλλία εργάζεται για την επέκταση της αμυντικής της συνεργασίας με κράτη της Νότιας και Νοτιοανατολικής Ασίας.

Η πρόεδρος της Σλοβακίας Ζουζάνα Τσαπούτοβα έπαυσε την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Έντουαρτ Χέγκερ μετά την κατάρρευση της τελευταίας σε ψήφο εμπιστοσύνης, αυξάνοντας την πολιτική αστάθεια και ανοίγοντας το δρόμο για πιθανές πρόωρες εκλογές το 2023.Χθες η κυβέρνηση μειοψηφίας υπό τον Χέγκερ κατέρρευσε, κατόπιν ψηφοφορίας επί προτάσεως δυσπιστίας στο κοινοβούλιο της Σλοβακίας. Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης Χέγκερ να εξασφαλίσει υποστήριξη έστω και στο «παρά πέντε» της κρίσιμης ψηφοφορίας, 78 από τους 150 βουλευτές υπερψήφισαν την πρόταση δυσπιστίας.

Η Μόσχα καλωσόρισε σήμερα την πρόταση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να δημιουργηθεί ένας τριμερής μηχανισμός διπλωματίας ανάμεσα στην Τουρκία, τη Ρωσία και τη Συρία, μετέδωσαν ρωσικά κρατικά πρακτορεία ειδήσεων επικαλούμενα έναν Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών. Το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti μετέδωσε επίσης ότι η θέση της Συρίας για την ιδέα αυτή -που μπορεί να περιλαμβάνει την πραγματοποίηση συνόδου κορυφής των ηγετών των τριών χωρών- δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή, πρόσθεσε όμως ότι η Μόσχα βρίσκεται σε επαφή με αξιωματούχους στη Δαμασκό.

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024