11/12/2024

Γιατί η Ταϊβάν οπλοποιεί τα BigData με σκοπό να αποκτήσει συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι της Κίνας

knight-knight-face-face-confrontation-chess-game-board_1423-283

Γράφει ο Άγγελος Χωριανόπουλος

Αμυντικός Αναλυτής 

 

Τα στρατιωτικοβιομηχανικά συγκροτήματα σε Νοτιοανατολική Ασία και ΗΠΑ χρησιμοποιούν βιβλιοθήκες BigData για να υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις τους και τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Τα Big-Data διαδραματίζουν ”γεωπολιτικό” ρόλο στον τομέα του Cognitive-Warfare (όπως ονομάζεται το είδος του Πολέμου μεταξύ Κίνας-Ταΐβάν από Ταϊβανέζους αναλυτές). Χρησιμοποιούνται και από τις δύο πλευρές προκειμένου να καθιερωθεί ένας κυρίαρχος και αποτελεσματικός τρόπος διαχείρησης κρίσεων είτε εν καιρώ ειρήνης, είτε εν καιρώ διπλωματικών συγκρούσεων μεταξύ των κρατών. Μερικά παραδείγματα του τρόπου με τον οποίο οι στρατιωτικοί οργανισμοί χρησιμοποιούν τα BigData περιλαμβάνουν:

  1. Συλλογή και ανάλυση πληροφοριών: Η Ταϊβάν χρησιμοποιεί την ανάλυση μεγάλων δεδομένων για την επεξεργασία και ανάλυση μεγάλων ποσοτήτων δεδομένων από διάφορες πηγές, όπως δορυφορικές εικόνες, κοινωνικά μέσα και ηλεκτρονικές επικοινωνίες, για τον εντοπισμό μοτίβων, τάσεων και πιθανών απειλών από την Κίνα. Όταν λέμε ”μοτίβων-τάσεων” εννοούμε συγκεκριμένων τακτικών μάχης που χρησιμοποιεί ο PLA κατά την διάρκεια ασκήσεων πέριξ της Ταϊβαν.
  2. Διαχείριση εφοδιαστικής αλυσίδας: Τα μεγάλα δεδομένα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτιστοποίηση της μετακίνησης στρατευμάτων, εξοπλισμού και προμηθειών, καθώς και για την παρακολούθηση των αποθεμάτων και των αναγκών συντήρησης των συστημάτων που συμμετέχουν στην πολεμική διαδικασία. Ως αποτέλεσμα δεκάδων War-Games στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, μπορούμε να καταλάβουμε ότι το AI+BigData μπορεί να δώσει ένα τεράστιο πλεονέκτημα κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεγάλης χρονικής κλίμακας αλλά και έντασης χωρίς να θέσει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.
  3. Προβλεπτική ικανότητα: Το Πεντάγωνο σε συνεργασία με το ΥΠΑΜ της Ταϊβαν χρησιμοποιούν την ανάλυση μεγάλων δεδομένων για να προβλέψουν πότε ο εξοπλισμός είναι πιθανό να φτάσει στο τέλος ζωής του με σκοπό να προγραμματίσουν τη συντήρηση, μειώνοντας τον χρόνο διακοπής λειτουργίας και αυξάνοντας την επιχειρησιακή αποδοτικότητα των συστημάτων.
  4. Εκπαίδευση και προσομοίωση: Τα μεγάλα δεδομένα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία πιο ρεαλιστικών προσομοιώσεων εκπαίδευσης συμβάλλοντας στην προετοιμασία του στρατιωτικού προσωπικού για επιχειρήσεις σε πραγματικό πεδίο μάχης. Να θυμίσουμε πως ο Ουκρανικός Στρατός εκπαιδεύτηκε στην χρήση Javelin μέσω VR headset.
  5. Πολεμικές επιχειρήσεις: Ο Στρατός της Ταΐβάν χρησιμοποιεί μεγάλα δεδομένα για να βελτιώσει την επίγνωση της τακτικής κατάστασης στο πεδίο της μάχης/ασκήσεων και να υποβοηθάει την λήψη ανθρώπινων αποφάσεων σε πραγματικό χρόνο. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει καταστήσει τη διαδικασία αυτή ζωτικής σημασίας για έναν σύγχρονο στρατό.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Don`t copy text!