25/04/2024

Ιχόρ Κλιμένκο: ποιος είναι ο αρχηγός της ουκρανικής αστυνομίας 

Γράφει ο Κωνσταντίνος Νικολετόπουλος 

Ο Ιχόρ Κλιμένκο είναι από το 2019 αρχηγός της ουκρανικής αστυνομίας. Πρόκειται για έναν πολύπειρο αξιωματικό ο οποίος έχει συμμετάσχει σε ειρηνευτικές αποστολές αλλά και σε πολεμικές επιχειρήσεις.

Ο Κλιμένκο γεννήθηκε στο Κίεβο το 1972 και  το 1994 αποφοίτησε από το στρατιωτικό πανεπιστήμιο στο Χάρκοβο ενώ τρία χρόνια αργότερα έλαβε ένα πολύ σημαντικό πτυχίο καθώς σπούδασε και ψυχολογία στο πανεπιστήμιο της Οδησσού. Το 2002 έχει την πρώτη εξαιρετικά χρήσιμη και πολύτιμη εμπειρία ως αστυνομικός. Συγκεκριμένα, από το Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο του ίδιου έτους συμμετέχει στο ουκρανικό τμήμα της KFOR. Εκεί εκτέλεσε δεκάδες περιπολίες ως επικεφαλής ομάδας αστυνομικών στον τομέα ευθύνης του.

Στις 24 Φεβρουαρίου 2022 ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η ουκρανική αστυνομία βρέθηκε αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη πρόκληση στην ιστορία της. O Κλιμένκο είχε πλέον δύο αποστολές: αφενός την αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής και αφετέρου την αντιμετώπιση του εγκλήματος. Μέσα σε τέσσερις ώρες  από την έναρξη της εισβολής, η ουκρανική αστυνομία ήταν πανέτοιμη, με την αστυνομική δύναμη του Κιέβου να ενισχύει τις στρατιωτικές μονάδες του ουκρανικού στρατού.

Τις πρώτες μέρες του πολέμου, όταν κατελήφθη η Χερσώνα από τις ρωσικές δυνάμεις,  ο Κλιμένκο απέσυρε γρήγορα το προσωπικό της ουκρανικής αστυνομίας καθώς ήταν ελαφρά οπλισμένο και δε μπορούσε να αντιμετωπίσει μια υπερσύγχρονη πολεμική μηχανή. Η ουκρανική αστυνομία υπέστη απώλειες στη Μπούχα και στο Ιρπίν.

Τον Απρίλιο του 2022, ο Ιχόρ Κλιμένο ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις της ουκρανικής αστυνομίας έχουν συλλάβει 640 Ρώσους σαμποτέρ, οι οποίοι προσπαθούσαν να προκαλέσουν καταστροφές στα μετόπισθεν των ουκρανικών δυνάμεων.

Στις 10 Ιουνίου 2022 ανακοίνωσε ότι, παρά τις πολεμικές συγκρούσεις στη χώρα, η εγκληματικότητα  βρίσκεται υπό πλήρη έλεγχο χάρη στον επαγγελματισμό της ουκρανικής αστυνομίας. Ταυτόχρονα αποκάλυψε ότι οι αστυνομικοί που συνεργάζονται με τον εχθρό είναι μόλις 60, σε σύνολο περίπου 15.000 άτομα προσωπικό, και οι οποίοι έχουν απομακρυνθεί ήδη από το σώμα.

Τον Ιούλιο του 2022 ο Κλιμένκο γνωστοποίησε  ότι η ουκρανική αστυνομία έχει ανοίξει φάκελο και διεξάγει έρευνα για  45.000 ποινικές υποθέσεις που αφορούν εγκλήματα πολέμου από τον ρωσικό στρατό. Μάλιστα,  είχε συλλέξει στοιχεία για 395 υπόπτους. Παράλληλα, προχώρησε στη σύλληψη άνω των 7.000 πολιτών  για συνεργασία με τις ρωσικές αρχές.

Το Νοέμβριο του 2022, μετά την απελευθέρωση της Χερσώνας,  ο Κλιμένκο απέστειλε αμέσως δύναμη 200 αστυνομικών. Οι αστυνομικοί δημιούργησαν 10 ομάδες απενεργοποίησης εκρηκτικών μηχανισμών, ενώ παράλληλα ανέλαβαν και την δημιουργία οχυρωματικών έργων μέσα στην πόλη της Χερσώνας. Η αστυνομική δύναμη δρα μέχρι σήμερα σε περίπου 57 οικισμούς της Χερσώνας εξασφαλίζοντας την εσωτερική ασφάλεια 11.000 πολιτών.

Ήδη, μόνο στη περιοχή της Χερσώνας, έχουν καταγραφεί 400 εγκλήματα πολέμου. Στις 7 Δεκεμβρίου 2022 η ουκρανική αστυνομία θρήνησε τις πρώτες της απώλειες στη περιοχή, καθώς 3 αστυνομικοί κατά τη διάρκεια επιχείρησης αποναρκοθέτησης σκοτώθηκαν.

Στις 13 Δεκεμβρίου 2022 ανακοινώσε ότι μέχρι σήμερα βρίσκονται στα χέρια των ρωσικών αρχών 26 Ουκρανοί αστυνομικοί.

Συμπεράσματα

Ο Κλιμένκο, κατά την εκτίμηση μου, είναι σήμερα ο άνθρωπος που, πέρα από τον αγώνα του στα πεδία των μαχών, μπορεί να δώσει και νομικά εφόδια στην Ουκρανία, για τυχόν μελλοντικές κινήσεις της. Ο Κλιμένκο και το προσωπικό της ουκρανικής αστυνομίας έχουν καταγράψει όλα τα εγκλήματα πολέμου του ρωσικού στρατού και έχουν δώσει πολύτιμα νομικά όπλα στην ουκρανική κυβέρνηση για μια ενδεχόμενη δικαστική μάχη στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης.

Eπίσης, ο Κλιμένκο θα πρέπει να διαχειριστεί την κατάσταση στη Χερσώνα. Να θυμίσω εδώ ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν καταλάβει το 33% της Χερσώνας, δηλαδή τη δεξιά όχθη του Δνείπερου ποταμού. Οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται στην αριστερή όχθη του ποταμού,και συνεχίζουν να μάχονται. Ο Κλιμένκο, αφενός θα πρέπει να συμβάλλει στην υπεράσπιση της πόλης και, αφετέρου στην κοινωνική ηρεμία των 57 οικισμών που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024