20/04/2024

Καθημερινό σημείωμα: Οι ειδήσεις με μια ματιά (19/12)

 

Ύστερα από μαραθώνιες διαβουλεύσεις βγήκε λευκός καπνός από τους υπουργούς Ενέργειας στις Βρυξέλλες για πλαφόν στα 180 ευρώ στην τιμή φυσικού αερίου. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από την τσεχική προεδρία, η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ από τις 15 Φεβρουαρίου.

Η Ρωσία και η Κίνα θα πραγματοποιήσουν κοινές ναυτικές ασκήσεις στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας από 21 ως 27 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας. Πλοία από τον ρωσικό στόλο του Ειρηνικού κατευθύνονται στην περιοχή από το Βλαδιβοστόκ για να συμμετάσχουν στις ασκήσεις, οι οποίες θα περιλαμβάνουν βολές πυραύλων και πυροβολικού και ασκήσεις ανθυποβρυχίων. Το ναυτικό της Κίνας θα αναπτύξει δύο αντιτορπιλικά, δύο περιπολικά, ένα πλοίο ολοκληρωμένου εφοδιασμού και ένα υποβρύχιο. Η Μόσχα συνεχίζει να επεκτείνει την παρουσία της στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού παρά τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία.

Εν τω μεταξύ, ο ρωσικός στρατός διεξάγει επίσης τακτικές ασκήσεις σε πεδία εκπαίδευσης στη Λευκορωσία, δήλωσε σήμερα Δευτέρα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, συνοδευόμενος από τους υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών του, βρέθηκε στο Μινσκ για το πρώτο του ταξίδι στη Λευκορωσία από το 2019. Παράλληλα, ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου «επιθεώρησε» τα ρωσικά στρατεύματα που εμπλέκονται στον πόλεμο στην Ουκρανία, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο την Κυριακή.

Την επιθυμία του για στενότερη στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία εξέφρασε τη Δευτέρα ο Αλεξάντρ Λουκασένκο, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Βλαντίμιρ Πούτιν στη Λευκορωσία.«Οι δύσκολοι καιροί απαιτούν να έχουμε πολιτική βούληση και να επικεντρωθούμε στην επίτευξη αποτελεσμάτων σε όλα τα θέματα της διμερούς ατζέντας», δήλωσε ο Λουκασένκο στον Πούτιν.

Το Καζακστάν, στενός σύμμαχος της Μόσχας που μέχρι στιγμής αρνείται να υποστηρίξει ανοιχτά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καταψήφισε ψήφισμα του ΟΗΕ για την καταδίκη των ενεργειών της Μόσχας εκεί και την απαίτηση απόσυρσής της. Αυτή είναι η πρώτη φορά που η χώρα της Κεντρικής Ασίας, η οποία δεν αναγνώρισε την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών από τη Ρωσία νωρίτερα αυτό το έτος, έχει λάβει μια τέτοια στάση υπέρ της Μόσχας από την αρχή της σύγκρουσης.

Το Ουζμπεκιστάν λέει ότι έστειλε ένα τρένο με εμπορευματοκιβώτια στην Ευρώπη κατά μήκος της Διεθνούς Διαδρομής Μεταφορών της Κασπίας την περασμένη εβδομάδα για πρώτη φορά. Το τρένο πέρασε από το Τουρκμενιστάν, το Αζερμπαϊτζάν και τη Γεωργία για να φτάσει στον τελικό του προορισμό στο βουλγαρικό λιμάνι Μπουργκάς. Η κίνηση κατά μήκος του διαδρόμου, που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Belt and Road της Κίνας, έχει αυξηθεί από την αρχή του έτους.

Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Πένυ Γουόνγκ θα επισκεφθεί το Πεκίνο αυτή την εβδομάδα, ένα ακόμη βήμα για την αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Το ταξίδι είναι πιθανός προάγγελος μιας επίσκεψης του Αυστραλού πρωθυπουργού το επόμενο έτος και της άρσης των περιορισμών της Κίνας στις εισαγωγές αυστραλιανών εμπορευμάτων.

Το Αζερμπαϊτζάν, η Ουγγαρία, η Γεωργία και η Ρουμανία υπέγραψαν συμφωνία το Σάββατο για την κατασκευή ενός υποβρύχιου ηλεκτρικού καλωδίου που θα βοηθήσει να φέρει πράσινη ηλεκτρική ενέργεια από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη. Το έργο, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε τρία έως τέσσερα χρόνια, στοχεύει στη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία.

Η Πιονγκγιάνγκ ολοκλήρωσε μια επιτυχημένη δοκιμή τελικού σταδίου του πρώτου στρατιωτικού κατασκοπευτικού δορυφόρου της χώρας, αναφέρουν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας. Το ρεπορτάζ από το Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Κορέας περιελάμβανε δορυφορικές φωτογραφίες των πόλεων της Νότιας Κορέας, Σεούλ και Ίντσεον. Αξιωματούχοι της Εθνικής Διοίκησης Αεροδιαστημικής Ανάπτυξης της Βόρειας Κορέας δήλωσαν ότι οι προετοιμασίες για τον δορυφόρο θα ολοκληρωθούν τον Απρίλιο.

Περισσότεροι από 30 Πακιστανοί Ταλιμπάν, οι οποίοι ήταν κρατούμενοι σε ένα αστυνομικό τμήμα, κατάφεραν να το θέσουν υπό τον έλεγχό τους και κρατούν ομήρους πολλούς αστυνομικούς, σύμφωνα με τις πακιστανικές αρχές. Οι Ταλιμπάν, που είναι μέλη της οργάνωσης Τεχρίκ-ε-Ταλιμπάν Πακιστάν (TTP), είχαν συλληφθεί ως ύποπτοι για τρομοκρατία. Μεταφέρθηκαν στο αστυνομικό τμήμα αλλά κατά τη διάρκεια της ανάκρισής τους, την Κυριακή, άρπαξαν τα όπλα των αστυνομικών.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024