29/03/2024

Guardian: Φόβοι ότι η Λευκορωσία θα παρασυρθεί στον πόλεμο

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ταξίδεψε στη Λευκορωσία για να συναντήσει τον Λευκορώσο ηγέτη, Αλεξάντερ Λουκασένκο, καθώς αυξάνονται οι φόβοι ότι η Μόσχα πιέζει τον στενότερο σύμμαχό της να συμμετάσχει σε μια νέα χερσαία επίθεση κατά της Ουκρανίας.

Εν όψει της συνάντησης, που είναι η πρώτη επίσκεψη του Πούτιν στη Λευκορωσία από το 2019, ο Λουκασένκο είπε ότι οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν τη «στρατιωτικοπολιτική κατάσταση» στην περιοχή καθώς και την οικονομική συνεργασία.

Ο Λευκορώσος ισχυρός άνδρας, ο οποίος επέβλεπε τη βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλωτών το 2020, τόνισε ότι η «κυριαρχία και ανεξαρτησία» της χώρας του δεν ήταν προς συζήτηση, καθώς οι παρατηρητές πιστεύουν ότι η επίσκεψη του Πούτιν χρησιμεύει για να τραβήξει τη Λευκορωσία στον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Θα ήθελα να τονίσω αυτό το χαρακτηριστικό για άλλη μια φορά: κανείς, εκτός από εμάς, δεν κυβερνά τη Λευκορωσία», ανέφερε ο Λουκασένκο σε δήλωση που δημοσίευσε η προεδρική υπηρεσία Τύπου. «Πρέπει πάντα να προχωράμε από το γεγονός ότι είμαστε κυρίαρχο κράτος και ανεξάρτητο».

Η Ουκρανία θα παρακολουθεί στενά τις συνομιλίες. Την περασμένη εβδομάδα, αρκετοί Ουκρανοί στρατιωτικοί διοικητές δήλωσαν ότι η Ρωσία μπορεί να δοκιμάσει άλλη μια απόπειρα εισβολής στη χώρα από το βορρά.

Ο πρόεδρος, Βολοντόμιρ Ζελένσκι, δήλωσε την Κυριακή ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη για «όλα τα πιθανά σενάρια άμυνας» κατά της Μόσχας και του συμμάχου της.

«Η προστασία των συνόρων μας, τόσο με τη Ρωσία όσο και με τη Λευκορωσία, είναι σταθερή προτεραιότητά μας», είπε ο Ζελένσκι μετά από συνάντηση με την ανώτατη στρατιωτική διοίκηση της Ουκρανίας. «Ετοιμαζόμαστε για όλα τα πιθανά σενάρια άμυνας».

Ο Λουκασένκο είχε προηγουμένως επιτρέψει στο Κρεμλίνο να χρησιμοποιήσει τη χώρα του ως πλατφόρμα για να στείλει δεκάδες χιλιάδες ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία, ενώ ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη έχουν απογειωθεί από τις βάσεις της Λευκορωσίας.

Αλλά ο Λουκασένκο δεν έχει συμμετάσχει απευθείας στον πόλεμο ούτε έστειλε τα δικά του στρατεύματα στη μάχη, μερικές φορές μάλιστα επικρίνει διακριτικά την εισβολή, λέγοντας ότι ένιωθε ότι η σύγκρουση «σέρνεται».

Μια σειρά στρατιωτικών ασκήσεων που διεξήχθησαν με τη Ρωσία στα σύνορα της Λευκορωσίας τον τελευταίο μήνα ενέτειναν για άλλη μια φορά φόβους ότι η Λευκορωσία πρόκειται να μπει στη μάχη.

Ώρες πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη του Πούτιν, το υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας ανακοίνωσε την ολοκλήρωση των πιο πρόσφατων έκτακτων στρατιωτικών ασκήσεων, τις οποίες ο Λουκασένκο είχε διατάξει για να ελέγξει την «ευθυμία μάχης» του στρατού του έθνους.

«Η επίσκεψη του Πούτιν στο Μινσκ θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι ο Πούτιν προσπαθεί να θέσει όρους για… μια ανανέωση επίθεσης κατά της Ουκρανίας – πιθανώς κατά της βόρειας Ουκρανίας ή του Κιέβου – τον χειμώνα του 2023», το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW), μια δεξαμενή σκέψης με έδρα τις ΗΠΑ , ανέφερε σε έκθεσή του την περασμένη εβδομάδα.

Οι ειδικοί παραμένουν επιφυλακτικοί σχετικά με την πιθανότητα εισόδου των λευκορωσικών στρατευμάτων, που θεωρούνται σχετικά αδύναμα, στην Ουκρανία, ακόμη κι αν ο Πούτιν πιέζει για αυτό. Ορισμένοι αναλυτές έχουν προτείνει ότι οι πρόσφατοι ελιγμοί του Λουκασένκο ήταν ένα τέχνασμα που σχεδιάστηκε από τη Μόσχα για να συνδέσει τις ουκρανικές δυνάμεις κοντά στα σύνορα για να αποτρέψει την ανάπτυξή τους σε άλλες περιοχές.

«Οι δυνάμεις της Λευκορωσίας παραμένουν εξαιρετικά απίθανο να εισβάλουν στην Ουκρανία χωρίς ρωσική δύναμη κρούσης. Δεν είναι καθόλου σαφές ότι ο Λουκασένκο θα δέσμευε τις λευκορωσικές δυνάμεις να πολεμήσουν στην Ουκρανία ακόμη και στο πλευρό των ρωσικών στρατευμάτων», ανέφερε η έκθεση του ISW.

Ο Αρτιόμ Σράιμπμαν, ένας Λευκορώσος πολιτικός αναλυτής και μελετητής στο Carnegie Endowment for International Peace, είπε ότι οποιαδήποτε άμεση εμπλοκή της Λευκορωσίας στην Ουκρανία θα μπορούσε να αποτελέσει πολιτικό κίνδυνο για τον Λουκασένκο, ο οποίος επέζησε από ένα κίνημα διαμαρτυρίας το 2020.

«Η συμμετοχή σε αυτόν τον πόλεμο θα ήταν εξαιρετικά αντιδημοφιλής, όλες οι διαθέσιμες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι περισσότερο από το 90% των Λευκορώσων δεν θέλουν να στείλουν τον στρατό τους εκεί», είπε ο Σράιμπμαν. «Και αυτό περιλαμβάνει τους υποστηρικτές του Λουκασένκο και το φιλορωσικό κομμάτι της κοινωνίας».

Όμως ο Σράιμπμαν προειδοποίησε ότι ενώ ο Λουκασένκο θα προσπαθήσει να αντισταθεί, η θέση του μπορεί να αλλάξει στο μέλλον. «Προς το παρόν, ο Πούτιν φαίνεται ικανοποιημένος με όλα όσα του έδωσε ο Λουκασένκο. Αλλά αν ζητήσει άμεση ανάμειξη από τον Λουκασένκο στον πόλεμο, δεν μπορώ να στοιχηματίσω ότι θα έχει επιτυχία στην αντίσταση για πάντα».

Ο Ζελένσκι προέτρεψε τη Δευτέρα τους δυτικούς ηγέτες να προμηθεύσουν ένα ευρύ φάσμα οπλικών συστημάτων στη χώρα του για να τερματιστεί η «ρωσική επιθετικότητα».

«Πολλά εξαρτώνται από εσάς – πώς θα τελειώσει αυτός ο πόλεμος. Όσο πιο επιτυχημένες είναι οι αμυντικές μας δυνάμεις, τόσο πιο γρήγορα θα αποτύχει η ρωσική επιθετικότητα», είπε σε μια βιντεοκάμερα στους αρχηγούς των χωρών της Κοινής Εκστρατευτικής Δύναμης, μιας ομάδας βορειοευρωπαϊκών χωρών υπό την ηγεσία του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Σας ζητώ να αυξήσετε τη δυνατότητα προμήθειας συστημάτων αεράμυνας στη χώρα μας και να βοηθήσετε στην επιτάχυνση των σχετικών αποφάσεων που θα ληφθούν από τους εταίρους μας», είπε ο Ζελένσκι, απευθυνόμενος στον Βρετανό πρωθυπουργό, Ρίσι Σουνάκ.

Ο Ζελένσκι συνέχισε απευθυνόμενος σε αρκετούς Ευρωπαίους ηγέτες απευθείας, ζητώντας, μεταξύ άλλων, από τη Νορβηγία να προμηθεύσει περισσότερους εκτοξευτές NASAMS, τη Δανία να μεταφέρει οβίδες Caesar και τη Λιθουανία να στείλει συστήματα αεράμυνας NASAM καθώς και πυραύλους Stinger.

Η έκκληση του Ζελένσκι ήρθε λίγες ώρες αφότου η Μόσχα εκτόξευσε ένα νέο μπαράζ «καμικάζι drones» που κατέστρεψαν βασικές υποδομές μέσα και γύρω από το Κίεβο, σύμφωνα με τον δήμαρχο Βιτάλι Κλίτσκο.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024