19/04/2024

Καθημερινό Σημείωμα: Οι ειδήσεις με μια ματιά (20/12)

 

Οι κυβερνήσεις της ΕΕ συμφώνησαν τη Δευτέρα σε ανώτατο όριο τιμής για το φυσικό αέριο σε μια προσπάθεια να συγκρατήσουν τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας. Το ανώτατο όριο, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ στις 15 Φεβρουαρίου, έχει οριστεί στα 180 ευρώ. Η Γερμανία ψήφισε υπέρ του μέτρου, παρά το γεγονός ότι νωρίτερα είχε εκφράσει ανησυχίες. Ο γραμματέας Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι οι ρωσικές αρχές θα απαντήσουν ανάλογα.

Ο ρωσικός φορέας εκμετάλλευσης αγωγών Transneft είπε ότι έχει λάβει αιτήσεις τόσο από τη Γερμανία όσο και από την Πολωνία για πετρέλαιο το 2023. Οι προμήθειες θα μεταφερθούν μέσω του αγωγού Druzhba, ο οποίος εξαιρείται από τις κυρώσεις της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο που τέθηκαν σε ισχύ νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Και οι δύο χώρες έχουν δηλώσει ότι θα επιδιώξουν να μειώσουν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.

Η Ρωσία και η Λευκορωσία συμφώνησαν σε μια σταθερή τιμή για το φυσικό αέριο για τα επόμενα τρία χρόνια μετά τις συνομιλίες μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο τη Δευτέρα στο Μινσκ. Η Μόσχα συμφώνησε επίσης να αναδιαρθρώσει το χρέος της Λευκορωσίας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Πούτιν, ο Λουκασένκο είπε ότι η Ρωσία παρείχε στη χώρα του συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας S-400 και το σύστημα βαλλιστικών πυραύλων Iskander, τα οποία βρίσκονται ήδη σε υπηρεσία μάχης.

Οι Russian Railways, μαζί με τις σιδηροδρομικές εταιρείες από το Καζακστάν, το Τουρκμενιστάν και το Ιράν, θα παρέχουν προνομιακές τιμές για αποστολές εμπορευματοκιβωτίων το 2023 μέσω του Διεθνούς Διαδρόμου Μεταφορών Βορρά-Νότου, που συνδέει τη Ρωσία με τη λεκάνη της Κασπίας, τον Περσικό Κόλπο και την Κεντρική και Νοτιοανατολική Ασία. Οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι είχαν δηλώσει νωρίτερα ότι θα εισαγάγουν έκπτωση 20% για τη διέλευση εμπορευματοκιβωτίων μεταξύ Ρωσίας και Καζακστάν. Η Μόσχα αναζητά τρόπους να βρει νέες εξαγωγικές αγορές εν μέσω των σκληρών δυτικών κυρώσεων.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν συναντήθηκε στην Ιορδανία με τον απεσταλμένο της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά για να συζητήσουν την αναβίωση των συνομιλιών για την πυρηνική συμφωνία του 2015.

Η Νότια Κορέα και οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποίησαν κοινές αεροπορικές ασκήσεις νοτιοδυτικά του νότιου νησιού Jeju. Στις ασκήσεις συμμετείχαν βομβαρδιστικά B-52 των ΗΠΑ και, για πρώτη φορά από το 2018, μαχητικά F-22 stealth, καθώς και αεροσκάφη stealth F-35A της Νότιας Κορέας και μαχητικά F-15K.

Ανώτερο στέλεχος ένοπλης παλαιστινιακής οργάνωσης που είχε καταδικαστεί σε ισόβια στο Ισραήλ, και στον οποίο είχε αναφερθεί σε ομιλία του στα Ηνωμένα Έθνη ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, πέθανε σήμερα από καρκίνο. Ο Νάσερ Αμπού Χμέιντ, συνιδρυτής της Ταξιαρχίας Μαρτύρων του αλ Άκσα, είχε καταδικαστεί για τον φόνο επτά Ισραηλινών και τον σχεδιασμό άλλων επιθέσεων. Οι Ταξιαρχίες Μαρτύρων του αλ Άκσα θεωρούνται τρομοκρατική οργάνωση στο Ισραήλ και στη Δύση.

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι συνέλαβε έξι μέλη του Ισλαμικού Κράτους, μεταξύ των οποίων και έναν διοικητή της οργάνωσης, σε τρεις επιχειρήσεις που έγιναν τις τελευταίες 48 χώρες στην ανατολική Συρία.

Η παράταση και η περιπλοκή της ουκρανικής κρίσης δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, αυτή τη φορά κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Γερμανό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ την Τρίτη, δείχνοντας ξανά τη διάθεσή του να κρατήσει αποστάσεις από τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο θέμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Τους στρατιωτικούς στόχους της Ρωσίας για το επόμενο έτος, αφού προηγουμένως αξιολογήσει τα δεδομένα στον πόλεμο της Ουκρανίας, θα θέσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν την Τετάρτη, στη διάρκεια συνάντησης με ανώτερους αξιωματούχους του υπουργείου Άμυνας, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο. Κεντρικός ομιλητής της σύσκεψης θα είναι, σύμφωνα με την ενημέρωση, ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024