23/04/2024

Συμβουλές ορθής διαχείρισης των ΜΚΔ για εργαζόμενους στον τομέα της άμυνας

Γράφει ο Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας 

 

Σημειώσεις προς φίλους σε υπηρεσίες άμυνας και τάξης της χώρας. Οι σημειώσεις δίνονται σε μορφή bullet point για να έχει όποιος θέλει έναν οδηγό:

  1. Τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (ΜΚΔ) είναι σαν πίνακας ανακοινώσεων. Ό,τι ανέβει εκεί θα είναι σίγουρα προσβάσιμο για πολλούς που δεν ξέρει κανείς ποιο σκοπό θα έχουν συλλέγοντας πληροφορίες με αυτό τον τρόπο. Ακόμα και αν η φωτογραφία ή το κείμενο είναι μόνο για γνωστούς και επαφές ως ρύθμιση, κανείς δεν εγγυάται πώς δεν θα αναδημοσιευθεί κάπου ή δεν θα συλλεχθεί από ψεύτικο λογαριασμό ο οποίος θα βρίσκεται στη λίστα επαφών λόγω άγνοιας. Οπότε ανεβαίνει μόνο ό,τι δεν έχει σχέση με την ιδιότητα κάποιου, εδικά από ένα βαθμό και πάνω.
  2. Φωτογραφίες με στολή ισούται με στόχο ζωγραφισμένο πάνω σας. Στην στολή ενδεχομένως να φαίνονται διακριτικά, βαθμοί ακόμα και σήμα μονάδος. Εξαιρετική πηγή πληροφορίας για κάποιον κακόβουλο.
  3. Μοτίβα, δηλαδή συχνές φωτογραφίες από διάφορα μέρη που επισκέπτεται κάποιος δείχνουν είτε κάποιον που κάνει πολλά ταξίδια ως πολίτης, είτε πολλά ταξίδια λόγω ιδιότητας. Συνδυαστικά είναι μια άριστη πηγή πληροφόρησης.
  4. Στα ΜΚΔ πάντα χρήση ψεύτικου ονόματος (π.χ. Γιάννης Μωραίτης αντί Δημήτρης Παπανικολάου). Φωτογραφία είτε με καπέλο και γυαλιά, είτε άλλου προσώπου (με προσοχή να μην είναι υπαρκτό και υπάρχουν μπλεξίματα). Καλό είναι οι φωτογραφίες να μην παραπέμπουν σε κόμικ φιγούρες καθώς τα ΜΚΔ τα αναγνωρίζουν ως πιθανό τρολ λογαριασμό και ενδέχεται να έχετε μειωμένες προσβάσεις ή ακόμα και μπλοκάρισμα.
  5. Το διαδίκτυο και τα ΜΚΔ είναι πολλές φορές απρόσωπα και δίνουν μια ψευδαίσθηση ασφαλείας η οποία οδηγεί σε λάθος εκτιμήσεις/πράξεις. Διαχειριστείτε κάθε επαφή όπως στον πραγματικό κόσμο με τις ίδιες αναστολές και συστολές.
  6. Είναι τρομερά εύκολο να βρει κάποιος στοιχεία στο διαδίκτυο για όποιον έχει βάλει ονοματεπώνυμο και φωτογραφία του. Βάλτε στο Google το ονοματεπώνυμο σας και κάντε μια έρευνα και θα δείτε πόση διασπορά των πληροφοριών σας υπάρχει. Το ίδιο και με την εικόνα σας. Κάντε το ίδιο με το Bing, και όποια άλλη μηχανή αναζήτησης θέλετε. Θα εκπλαγείτε ανακαλύπτοντας τα στοιχεία που υπάρχουν στο διαδίκτυο για το πρόσωπό σας και πώς πατώντας σε κάθε αποτέλεσμα και από εκεί σε άλλο αποτέλεσμα, μπορεί άνετα να διαμορφώνεται το προφίλ σας.
  7. Κάθε στοιχείο επικοινωνίας θα πρέπει να παραμένει κρυφό. Είτε πρόκειται για email είτε για διευθύνσεις (ειδικά οι διευθύνσεις προφανώς και δεν πρέπει να δίνονται). Φυσικά το ίδιο ισχύει και για μέρη που κάποιος συχνάζει και συχνά πυκνά δημοσιεύει την τοποθεσία τους.

Υπάρχουν δεκάδες ακόμα οδηγίες και συμβουλές γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα για το προσωπικά και τα μέλη που εργάζονται στον τομέα της άμυνας της χώρας, ιδιαίτερα για όσους κατέχουν μια ευαίσθητη θέση. Για το λόγο αυτό,  θα ήταν πραγματικά χρήσιμο να υπάρχει μάθημα γύρω από αυτά τα ζητήματα. Μπορεί να φαίνεται επιφανειακό, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι. Το πλήθος πληροφοριών από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι τεράστιο και αποτελεί ίσως και το 80 με 85% της σύνθεσης από ανοιχτές πηγές πληροφορίας.

Θα μου επιτραπεί ολοκληρώνοντας αυτό τον σύντομο οδηγό να ρωτήσω αν γίνεται μάθημα ορθής διαχείρισης ΜΚΔ και γενικότερα σε επίπεδο επαγρύπνησης και ασφάλειας σε ηλεκτρονικά μέσα και υπηρεσίες στα μόνιμα στελέχη των ΕΔ, του ΛΣ, της ΕΛΑΣ και του ΠΣ; Ας μην λησμονούμε πως ο ανθρώπινος κρίκος της αλυσίδας ασφάλειας είναι πάντα ο πιο αδύναμος. Αν υπάρχει έλλειψη σε αυτό τον τομέα, τότε το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο από όσο φαίνεται.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024