13/12/2024

Μίλμπουρν: ο ιδρυτής της ομάδας Μότσαρτ που εκπαιδεύει τον oυκρανικό στρατό

1

Γράφει ο Κωνσταντίνος Νικολετόπουλος 

Ο Άντριου Μίλμπουρν είναι απόστρατος αξιωματικός του αμερικανικού σώματος πεζοναυτών. Γεννήθηκε στο Χονγκ Κονγκ από Βρετανό πατέρα και Αμερικανίδα μητέρα. Από μικρός ήθελε να καταταχτεί στους Αμερικανούς πεζοναύτες.  Ως αξιωματικός του σώματος των πεζοναυτών υπηρέτησε στο Ιράκ, τη Σομαλία και το Αφγανιστάν. Συμμετείχε στη μάχη της Φαλούτζας η οποία αποτελεί τη πιο φονική μάχη του σώματος πεζοναυτών των ΗΠΑ στη διάρκεια του πολέμου κατά της τρομοκρατίας.

Το 2014 η κατάσταση στο Ιράκ ήταν δραματική. Εκείνο το καλοκαίρι, οι δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους κατέλαβαν την πιο πλούσια σε πετρέλαιο πόλη της Μοσούλης, ενώ μέχρι το φθινόπωρο εκείνου του έτους οι Τζιχαντιστές είχαν φτάσει σε απόσταση αναπνοής από τη Βαγδάτη. Οι Κούρδοι Πεσμεργκά ήταν η μόνη δύναμη που αντιστεκόταν στους Τζιχαντιστές. Μετά τη δημόσια εκτέλεση  πολιτών που προέρχονταν από τη Δύση, όπως ο Τζέιμς Φόλει, ο Μπάρακ Ομπάμα αποφάσισε να αναλάβει δράση.  Μαζί με τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, δημιούργησαν τη Combined Joint Task Force. Πρόκειται για μία  ΝΑΤΟική δύναμη  που αποτελούνταν αρχικά από 8 κράτη και η οποία περιελάμβανε 9.000 στρατιώτες,  εκ των οποίων οι 4.000 Αμερικανοί.

 

Ο Μίλμπουρν ήταν από τους πρώτους που έφτασαν στο Ιράκ. Ως αξιωματικός των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων του διεθνούς συνασπισμού  είχε αποστολή τη διεξαγωγή ειδικών επιχειρήσεων από κοινού με Κούρδους Πεσμεργκά, αλλά και με τα τμήματα των ειδικών δυνάμεων του ιρακινού στρατού.  Ο Μίλμπουρν ήταν διοικητής των δυνάμεων πεζοναυτών και ο τομέας ευθύνης του ξεκινούσε από το δυτικό Ιράκ και έφτανε μέχρι το βόρειο Ιράκ, στο οποίο είχαν την έδρα τους οι Κούρδοι Πεσμεργκά.

Ο Μίλμπουρν,  λόγω της εχθρότητας του Ιράκ με τους Κούρδους,  αναγκάστηκε να χωρίσει την ομάδα του στα δυο, και να δημιουργήσει δυο διαφορετικά μέτωπα. Στο πρώτο, οι άντρες του επιχειρούσαν με τις δυνάμεις της ιρακινής αντιτρομοκρατικής, ενώ στο δεύτερο η επιχείρηση γινόταν με τους Κούρδους Πεσμεργκά. Η πιο σημαντική πρόκληση ήταν η μάχη της Μοσούλης,  όπου συμμετείχαν και Κούρδοι Πεσμεργκά αλλά και  η ιρακινή αντιτρομοκρατική. Ο συνταγματάρχης των αμερικανών πεζοναυτών είχε ως αποστολή να κρατήσει ενωμένο το διεθνή συνασπισμό αλλά και τις εγχώριες δυνάμεις του Ιράκ για την επίτευξη του κοινού σκοπού.

 Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στην  πόλη,  οι Αμερικανοί καταδρομείς έπρεπε να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του ιρακινού ντόπιου πληθυσμού, και τελικά να τους πείσουν να εμπιστευτούν τις ιρακινές αρχές. Η Μοσούλη  καταλήφθηκε μετά από σκληρή μάχη 10 μηνών.  Η κατάληψη της «πρωτεύουσας» του Ισλαμικού Κράτους  αποτελεί μια από τις λαμπρότερες σελίδες  στην ιστορία του Ιράκ αλλά και στην ιστορία της Combined joint Task Force.

Τον Ιούλιο του 2021 ο Μίλμπουρν άσκησε δριμεία κριτική στη κυβέρνηση Μπάιντεν για την εκκένωση από το αμερικανικό τμήμα της Ressolute Supprot Mission της βάσης Μπαγκράμ. Μία κίνηση που κατά τον Αμερικανό συνταγματάρχη ήταν αποδοχή της ήττας των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν. O ίδιος θεωρεί ότι οι ΗΠΑ, σε πολιτικό επίπεδο, είχαν αποδεχτεί  πως είχαν χάσει τον πόλεμο από το 2014, όταν η ISAF μετονομάστηκε σε Ressolute Support Mission και το αμερικανικό τμήμα από 103.000 άτομα μειώθηκε σε 9.700.

Στις 24 Φεβρουαρίου 2022 η Ρωσία εισβάλλει στην Ουκρανία. Ο  Μίλμπουρν αμέσως εντάσσεται στη διεθνή λεγεώνα η οποία ιδρύεται επισήμως 3 μέρες μετά την εισβολή. Ο Μίλμπουρν, στις αρχές Μαρτίου, έφτασε στο Κίεβο . Εκεί, ως ένας από τους πιο υψηλόβαθμους αξιωματικούς της διεθνούς λεγεώνας, δημιούργησε την ομάδα Μότσαρτ η οποία σε πρώτη φάση είχε 8 μέλη, όλοι βετεράνοι πολέμου των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων.

 Η αποστολή της ομάδας ήταν η εκπαίδευση Ουκρανών νεοσύλλεκτων οι οποίοι θα αναπτύσσονταν στο μέτωπο. Η εκπαίδευση επικεντρώθηκε στην περίθαλψη των τραυματιών στο πεδίο της μάχης , αλλά και στο σκάψιμο τάφρων, έτσι ώστε να μπορούν να καλύπτονται από τα πυρά του ρωσικού πυροβολικού.  

 

Μια από τις κύριες αδυναμίες του ουκρανικού στρατού εντοπίζεται στο σύστημα διοίκησης καθώς ακολουθείται το σοβιετικό πρότυπο.  Αντιθέτως, ο Μίλμπουρν θεωρεί ότι ένας παράγοντας που θα βοηθήσει την Ουκρανία να νικήσει είναι η δημιουργία συστήματος διοίκησης κατά τα ΝΑΤΟικά πρότυπα.  Ο ίδιος δεν θεωρεί τον Πούτιν παρανοϊκό, αλλά εξαιρετικά μυστικοπαθή με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να τον καταλάβεις.  

Το πιο δυνατό σημείο του ρωσικού στρατού, πάντα  κατά τον Μίλμπουρν,  είναι το πυροβολικό και εκεί πρέπει να ρίξουν ιδιαίτερο βάρος οι ουκρανικές δυνάμεις. Θα είναι μία απάντηση στο ρωσικό πυροβολικό, το οποίο  έχει προκαλέσει σημαντικά πλήγματα στον ουκρανικό στρατό.

Στις 18-12-2022 Ο Μίλμπουρν μίλησε για την  κατάσταση στην Ουκρανία . Όπως  είπε, στόχος  του είναι να εξασφαλίσει τον έλεγχο του Ντονμπάς , αλλά και των πόλεων του Χαρκόβου και της Οδησσού. Να σημειώσουμε εδώ ότι το Χάρκοβο και η Οδησσός ήταν οι πρώτες πόλεις (μετά τη Κριμαία)  που ξεσηκώθηκαν  το 2014 κατά της  κυβέρνησης Τουρτσίνοφ και Γιάτσενιουκ.  Η ομάδα Μότσαρτ της οποίας είναι διοικητής αριθμεί  20 περίπου πρώην βετεράνους των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. Είχε παρουσία στην  πόλη του Μπάλ Μαχμούτ,  χωρίς όμως να συμμετάσχει σε επιχειρήσεις. Αντίθετα,  ανέλαβε την εκπαίδευση μεγάλου αριθμού νεοσύλλεκτων Ουκρανών στρατιωτών.  Τα στελέχη της ομάδας Μότσαρτ πολλές φορές δραστηριοποιούνταν σε πολύ κοντινή απόσταση από το πεδίο της μάχης. Για τον Μίλμπουρν ο πόλεμος της Ουκρανίας είναι πολύ πιο σκληρός από τον πόλεμο στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Κατά τη εκτίμηση μου είναι ένας αξιωματικός που έχει συμβάλλει αποφασιστικά στην αποτελεσματικότητα του ουκρανικού στρατού στο μέτωπο του Μπάλ Μαχμούτ . Χάρη στην εκπαίδευση Ουκρανών νεοσύλλεκτων από την ομάδα Μότσαρτ της οποίας είναι αρχηγός , ο ουκρανικός στρατός έχει μερικές σημαντικές επιτυχίες στη νότια Ουκρανία. Παρόλα αυτά, θεωρώ ότι για να επικρατήσει το Κίεβο στη Νότια Ουκρανία θα πρέπει ο Μίλμπουρν και η ομάδα του να συμμετέχουν στις επιχειρήσεις έχοντας συμβουλευτικό ρόλο.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Don`t copy text!