14/07/2024

Γράφει ο Αλέξανδρος Νίκλαν

Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας

 

– Θα έχουμε συνέχεια των συγκρούσεων στην Ουκρανία. Παράγοντας εξελίξεων θα είναι η υγεία του Πούτιν

– Δύο μέτωπα που ήδη τα έχουμε δει είναι πιθανον να εξελιχθούν σε πρόβλημα. Αυτό του Ιράν – με τις εσωτερικές αναταραχές να συνεχίζονται – και αυτό στην Ταϊβάν- χώρο ενδιαφέροντος της Κίνας

– Η εξέλιξη του Ελληνοτουρκικού μετώπου δεν θα είναι τόσο έντονη όσο φαίνεται τώρα, καθώς οι εξελίξεις που φέρνουν τη χώρα μας ως ενεργειακό κόμβο θα λήξουν εξορισμού κάθε απειλή με επιβολή από ισχυρότερους. Το ζήτημα είναι το τί θα επιβληθεί σχετικά με την ισορροπία των δυο πλευρών, αλλά αυτό θα το αναλύσουμε τους επόμενους μήνες.

– Τα ενεργειακά δίκτυα και η σχετική τεχνολογία τους θα γίνουν ακόμα πιο σημαντικοί στόχοι για ηλεκτρονικές επιθέσεις καθώς θα αποτελούν πλέον δέλεαρ για λύτρα από εγκληματικές ομάδες (και κράτη αλλά για άλλους λόγους στη δεύτερη περίπτωση)

– Θα υπάρξει πρόβλημα στην διαχείριση καταστάσεων λόγω αλλαγής κλιματολογικών συνθηκών. Καταιγίδες, πυρκαγιές και κάθε λογής άλλα φαινόμενα θα εξαντλήσουν τις δυνάμεις αντιμετώπισης τους καθώς η πρόληψη- δυστυχώς- είναι ελάχιστη

– Θα έχουμε πιθανόν εξάρσεις αντιδράσεων από κοινωνικές ομάδες παγκοσμίως με ερείσματα πάνω σε δυνατότητα πρόσβασης σε αγαθά κάθε είδους (λόγω της ακρίβειας) αλλά και εναντίωση σε πολιτικές (από μεταναστευτικό ως και εργασιακό/ασφαλιστικό)

– Αλλαγή τρόπου συγκρούσεων με τον τομέα πληροφοριών με αποτέλεσμα η πληροφορική/τεχνολογία να γίνει η αιχμή δόρατος

 

 

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024