20/04/2024

Το Geopolitics σας προτείνει 10+2 βιβλία

Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα

 

 

10+2 βιβλία γεωπολιτικής και διεθνών σχέσεων που διάβασα την προηγούμενη χρονιά και εκτιμώ ότι όλοι πρέπει να διαβάσετε

-8+2 μύθοι για την τουρκική εξωτερική πολιτική του Ζήνωνα Τζιάρρα από τις Geopol Publishing. O συγγραφέας εξετάζει προσεχτικά δέκα βασικούς μύθους που έχουν επικρατήσει στη δημόσια συζήτηση της χώρας και μας κάνουν να εθελοτυφλούμε. ( Θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες αναλυτική παρουσίαση του βιβλίου και συνέντευξη του συγγραφέα)

 

 

-Διεθνής πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο-Τουρκία, Κύπρος και Δίκτυα Συνεργασίας σε μια νέα υπο-περιφέρεια του Ζήνωνα Τζιάρρα από τις  Εκδόσεις Παπαζήση. Το βιβλίο εξετάζει κάποιες από τις βασικές δυναμικές που συνδιαμορφώνουν τη σύγχρονη διεθνή πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο.

 

 

-Το ξίφος και το σαρίκι-Μέχρι πού θα φτάσει η Τουρκία; του Ζαν Φρανσουά Κολοζιμό Εναλλακτικές Εκδόσεις. Στην ελληνική έκδοση υπάρχει και ένας εξαιρετικός πρόλογος του Γιώργου Καραμπελιά. To βιβλίο εξηγεί πώς Ερντογάν και Μουσταφά Κεμάλ είναι ουσιαστικά οι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος.

 

-Ο Ισλαμικός Φασισμός – Μια αναλυτική προσέγγιση του Χαμίντ Αμπντελσαμαντ από τις Εκδόσεις Καστανιώτη όπου αναλύεται πως ο ο ισλαμισμός μέσα από την ιδεολογική του προσέγγιση προωθεί ιμπεριαλιστικά όνειρα για παγκόσμια κυριαρχία απογυμνώνοντας την εντύπωση ότι είναι μόνο μια θρησκεία.

 

-Ένα σκοτεινό δωμάτιο 1967-1974. Ο Ιωαννίδης και η παγίδα της Κύπρου – Τα πετρέλαια στο Αιγαίο – Ο ρόλος των Αμερικανών του Αλέξη Παπαχελά  από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο. Το Κυπριακό, τα πετρέλαια στο Αιγαίο, η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων σε 12 μίλια, ο ανταγωνισμός Αμερικανών και Γάλλων και το παιχνίδι των εξοπλισμών, θέματα που επαναλαμβάνονται και αγγίζουν ζητήματα της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας.

 

-Η οργισμένη δεκαετία του 2020. Εταιρείες, χώρες, λαοί και η μάχη για το μέλλον μας του Alec Ross από τις Εκδόσεις Ίκαρος. Το βιβλίο μελετά πώς ανατράπηκε η ισορροπία των επιχειρήσεων και των επιχειρηματιών που έλεγχαν την οικονομία με τους πολίτες που έλγχαν τις ηγεσίες. Σε μια εποχή μονοπωλίων ο συγγραφέας εκτιμά πόσο θα αλλάξουν οι ζωές μας την επόμενη δεκαετία.

 

-Μικρή ιστορία της Ρωσίας – Από τον παγανισμό στον Πούτιν του Mark Galeotti από τις εκδόσεις Πατάκη. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου ο συγγραφέας αφηγείται 12 αιώνες ρωσικής ιστορίας για να λύσει το γρίφο της Ρωσίας. Το βιβλίο είναι κατάλληλο ακόμη και για αρχάριους στις διεθνείς σχέσεις.

 

-Η αυτοκρατορική νοσταλγία της Ρωσίας- Ο ευρασιανικός πειρασμός του Δημήτρη Τριανταφυλλίδη από τις Εκδόσεις Επίκεντρο. Ο συγγραφέας μας εξηγεί την ταλάντωση της Ρωσίας ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση δίνοντας ουσιαστικά εξήγηση στο μείγμα ευρασιανισμού και εθνικομπολσεβικισμού που την διακρίνει.

 

-Ρωσία- Ο Μεγάλος εχθρός της Δύσης του Δημήτρη Τριανταφυλλίδη από τις Εκδόσεις Επίκεντρο. Μέσα από το συγκεκριμένο δοκίμιο κατανοούμε την ρωσική ψυχοσύνθεση και την εξέλιξη της στην μεταπολεμική Ευρώπη.

 

-Συνοπτική Ιστορία των σχέσεων μεταξύ Ρωσσίας και Ουκρανίας – Μια σύγχρονη κρίση με ρίζες από το παρελθόν του Ιωάννη Παπαγλωράτου από τις Εκδόσεις Λειμών. Όσοι ασχολούμαστε με τις εξελίξεις στην περιοχή επιβάλλεται να διαβάσουμε το συγκεκριμένο βιβλίιο το οποίο δεν ρίχνει απλά φως στην κατάσταση αλλά αποτελεί κι έναν πολύτιμο οδηγό.

Και δυο αγγλικά βιβλία ολοκληρώνουν την λίστα των προτεινόμενων.

 

-Mossad : The Greatest Missions of the Israeli Secret Service των Μίχαελ Μπάρ-Ζοχάρ και Νισίμ Μίσαλ. Οι συγγραφείς μάς οδηγούν πίσω από την κλειστή αυλαία με καθηλωτικές, εντυπωσιακές αφηγήσεις για τις πιο επικίνδυνες, πιο κρίσιμες αποστολές στην 60χρονη ιστορία του οργανισμού.Όποιος είναι γοητευμένος από τον κόσμο της διεθνούς κατασκοπείας, των πληροφοριών και του κρυφού πολέμου «Black-Ops» θα αγαπήσει αυτό το βιβλίο.

 

-Leadership: Six Studies in World Strategy του Χένρι Κίσινγκερ. Παραθέτω ένα απόσπασμα από το βιβλίο: «Οι ηγέτες σκέφτονται και ενεργούν στη διασταύρωση δύο αξόνων: ο πρώτος, μεταξύ του παρελθόντος και του μέλλοντος.Ο δεύτερος, ανάμεσα στις σταθερές αξίες και τις φιλοδοξίες αυτών που ηγούνται. Πρέπει να εξισορροπήσουν αυτό που ξέρουν, το οποίο είναι αναγκαστικά αντλημένο από το παρελθόν, με αυτό που διαισθάνονται για το μέλλον, το οποίο είναι εγγενώς εικαστικό και αβέβαιο. Είναι αυτή η διαισθητική αντίληψη της κατεύθυνσης που επιτρέπει στους ηγέτες να θέσουν στόχους και να καθορίσουν μια στρατηγική».

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024