25/04/2024

Ιγκόρ Γκίρκιν: ο Ρώσος απόστρατος που μισούν οι Ουκρανοί

Γράφει ο Κωνσταντίνος Νικολετόπουλος 

Ο Ιγκόρ Γκίρκιν αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της Ρωσίας από το 2014 μέχρι σήμερα.  Ο Γκίρκιν είναι οπαδός του Τσάρου Νικόλαου του Β, του προ τελευταίου Τσάρου στην ιστορία της Ρωσίας. Προέρχεται από στρατιωτική οικογένεια και, μάλιστα, οι δυο παππούδες του συμμετείχαν ενεργά στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο ένας  ήταν ταγματάρχης του στρατού της Σοβιετικής Ένωσης και τραυματίστηκε αρκετές  φορές κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Γεννημένος στη Μόσχα το 1970, κατά τη διάρκεια των σχολικών του χρόνων το αγαπημένο του μάθημα ήταν η ιστορία. Είχε πάθος με την ιστορία, όχι μόνο με τη στρατιωτική ιστορία της Ρωσίας αλλά ιδιαιτέρως με τη ναυτική. Αποφάσισε να ακολουθήσει στρατιωτική καριέρα. Υπηρέτησε αρχικά στην Υπερδνειστερία  ως μέλος του  ρωσικού αποσπάσματος «Λύκοι του Τσάρου». Οι συνάδελφοι του τον περιγράφουν ως ιδιαίτερα αποφασιστικό στρατιωτικό και φλογερό πατριώτη. Το 1993, ως στέλεχος του ρωσικού στρατού, δραστηριοποιήθηκε στη Βοσνία. Η μονάδα του βρισκόταν στην περιοχή  Βίσεγκραντ μεταξύ Σέρβων και Βόσνιων. Ο ρωσικός στρατός βοήθησε σε αρκετές περιπτώσεις τους Σέρβους συναδέλφους του, με τον Γκίρκιν να πιστώνεται την εξόντωση περίπου 100 Βόσνιων μαχητών.

Το 1994 κατατάχτηκε στη FSB, και έχοντας αποκτήσει όλη την απαραίτητη εκπαίδευση έδρασε στην περιοχή του Καυκάσου όπου μέχρι το 1999 έλαβε μέρος στους δυο πόλεμους της Τσετσενίας . Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την καταστροφή των οδών εφοδιασμού των Τσετσένων αποσχιστών αλλά και των κέντρων εκπαίδευσης τους. Ο Γκίρκιν παραιτήθηκε από την FSB το 2013, έχοντας το βαθμό του συνταγματάρχη.

Το Φεβρουάριο του 2014, μετά από την εξέγερση του ουκρανικού λαού στο Κίεβο (επανάσταση της πλατείας Μεϊντάν) και με την ενεργό συμμετοχή ακραίων οργανώσεων (όπως ο Δεξιός Τομέας)  ανατράπηκε η νόμιμη κυβέρνηση του προέδρου Γιανούκοβιτς.

Όμως, η ανατροπή της φιλορωσικής κυβέρνησης Γιανούκοβιτς, και η αντικατάσταση της από μια φιλοδυτική κυβέρνηση με ακροδεξιά στοιχεία οδήγησε γρήγορα στον ξεσηκωμό των ρωσόφωνων της ανατολικής Ουκρανίας. Αρχικά ξεσηκώθηκαν οι φιλορώσοι της Κριμαίας. Με τη βοήθεια μαχητών της Wagner Group  άρχισαν να καταλαμβάνουν ουκρανικές βάσεις.

Ο Ιγκόρ Γκίρκιν εισήλθε  στην Κριμαία με σκοπό να βοηθήσει τον ρωσόφωνο  πληθυσμό στον  αγώνα του κατά της κυβέρνησης του Κιέβου.  Αμέσως δημιούργησε ομάδα πολιτοφυλακής, η οποία συμμετείχε ενεργά στην  κατάληψη του αεροδρομίου της Σεβαστούπολης. 

Μετά την  προσάρτηση της Κριμαίας, μαζί με την ομάδα του που αριθμούσε τότε 52 άτομα, στάλθηκε στην  πόλη του Σλαβιάνσκ,  όπου  οι ρωσόφωνοι της πόλης είχαν ήδη ξεκινήσει την εξέγερση τους. Οι άντρες του ενισχύθηκαν με ντόπιους κατοίκους της περιοχής.

Ο Γκίρκιν ήταν ο πρώτος που πήρε το βάπτισμα του πυρός κατά τη διάρκεια της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης του Κιέβου.  Το Κίεβο έστειλε στο Σλαβιάνσκ μονάδες της ουκρανικής εθνοφρουράς, οι οποίες  υπέστησαν πολύ σημαντικές απώλειες από τους ρωσόφωνους αποσχιστές. Κορυφαίο πλήγμα ήταν η κατάρριψη, στις 29-5-2014, ενός ουκρανικού ελικοπτέρου στο οποίο επέβαινε και ο διοικητής της ουκρανικής εθνοφρουράς τότε υποστράτηγος Σεργί Κουλτσίτσκι.  Και οι 12 επιβαίνοντες σκοτώθηκαν.

Ο Ιγκόρ Γκίρκιν επίσης κατηγορείται ως υπεύθυνος για την κατάρριψη του μαλαισιανού Boeing 777  το καλοκαίρι του 2014, στην  περιοχή του Σλαβιάνσκ.  Συνολικά 295 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο συγκεκριμένο συμβάν. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το ουκρανικό υπουργείο άμυνας η ευθύνη για την κατάρριψη του Boeing 777  βάρυνε εξ ολοκλήρου την πλευρά των ρωσόφωνων αποσχιστών.  Θέση που υιοθέτησαν τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και η Ουάσινγκτον, που ωστόσο απέφυγαν την αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία, αλλά αρκέστηκαν στην επιβολή κυρώσεων στις ρωσικές τράπεζες και στις ρωσικές εταιρείες όπλων.

Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι η στρατιωτική συνεργασία ΗΠΑ- Ουκρανίας ξεκίνησε την άνοιξη του 2015 με την αποστολή 180 Αμερικανών αλεξιπτωτιστών στην Ουκρανία, οι οποίοι ανέλαβαν την εκπαίδευση των ουκρανικών ειδικών δυνάμεων.

Στις 24 Φεβρουαρίου 2022 ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο  Ιγκόρ Γκίργκιν άσκησε κριτική για τη μικρή ρωσική στρατιωτική δύναμη που συμμετείχε στην επιχείρηση, τονίζοντας ότι είναι αδύνατον να καλύψει ένα μέτωπο άνω των 2.000 χιλιομέτρων. Κάλεσε παράλληλα το Κρεμλίνο να δημιουργήσει αυτοδιοικητικές  αρχές στα «απελευθερωμένα» από το ρωσικό στρατό εδάφη.

Στις 17 Νοεμβρίου 2022  ο Ιγκόρ Γκίργκιν κρίθηκε ένοχος από ολλανδικό δικαστήριο για τη κατάρριψη του μαλαισιανού Boeing 777 το 2014. Συγκεκριμένα, ο Γκίργκιν καταδικάστηκε ερήμην σε ισόβια κάθειρξη.  Οι συνήγοροι υπεράσπισης έκαναν λόγω για δίκη- παρωδία,  με δεδομένο ότι το αποδεικτικό υλικό προερχόταν αποκλειστικά και μόνο από τις ουκρανικές αρχές.  

Την πρώτη μέρα του 2023  η Ρωσία συγκλονίζεται από την επίθεση των ουκρανικών δυνάμεων  στην  πόλη της Makiivka. Οι Ουκρανοί χτύπησαν με πυραύλους HIMARS  ένα σημείο συγκέντρωσης τμημάτων των 44ου και 45ου συνταγμάτων του ρωσικού στρατού. Το αποτέλεσμα ήταν τραγικό, με 89 ρώσους στρατιωτικούς να χάνουν τη ζωή τους. Ο Ιγκόρ Γκίργκιν αντέδρασε και αποδοκίμασε έντονα την ηγεσία του ρωσικού στρατού για το συμβάν, καθώς οι Ρώσοι στρατιώτες είχαν στην κατοχή τους κινητά και ήταν πολύ εύκολο να εντοπιστούν από τις ουκρανικές δυνάμεις και το ΝΑΤΟ. Παράλληλα κοιμόντουσαν πάνω σε κάσες  γεμάτες πυρομαχικά

Συμπεράσματα

Κατά τη προσωπική μου εκτίμηση ο Ιγκόρ Γκίργκιν είναι ένας εξαιρετικά ικανός αξιωματικός. Παράλληλα όμως αποτελεί μεγάλο πονοκέφαλο για το Πρόεδρο Πούτιν καθώς είναι αρκετά σκληρός στις απόψεις του και θα μπορούσαμε να τον χαρακτηρίσουμε και ως ένα από τα γεράκια του ρωσικού πενταγώνου. Θεωρώ λάθος το ότι δε βρίσκεται στο πεδίο της μάχης καθώς εκτιμώ ότι θα μπορούσε να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό τον ρωσικό στρατό αλλά και τις δυνάμεις των ρωσόφωνων αποσχιστών.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024