25/04/2024

Editorial: Το μάθημα της ανθεκτικότητας

Γράφει ο Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας 

 

Το σημαντικότερο μάθημα μέσα από τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι κάτι που ήδη γνώριζε ο Ιωάννης Μεταξάς στα μέσα του 20ου αιώνα και ξέχασε στο σύνολο της η Ευρώπη μετά την λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και ειδικά στις αρχές του 21ου αιώνα.

Ποιο είναι αυτό το μάθημα: Η δυνατότητα του κάθε κράτους να έχει σχετική αυτονομία σε παραγωγή αγαθών πρώτης ανάγκης (φάρμακα, τρόφιμα, ένδυση κτλ κτλ), σε ενεργειακή ικανότητα και φυσικά σε παραγωγή εξοπλιστικών υλικών.

Η Ε.Ε. σήμερα δεινοπαθεί γιατί διά χειρός Μέρκελ και εξαιτίας συγκεκριμένων επιλογών που έκανε κατά την διάρκεια της παραμονής της στην γερμανική καγκελαρία είχε πέσει όλη στα χέρια της Ρωσίας. Η δε ευρωπαϊκή παραγωγή  βρισκόταν και βρίσκεται εκτός ζώνης, διότι είχε χαμηλότερο κόστος. Μόλις έσκασε η πανδημία και χάλασε η εφοδιαστική αλυσίδα αμέσως εμφανίστηκαν τα προβλήματα.

Το 1935-39 ο Ι. Μεταξάς είχε χαράξει ως στρατηγική την επάρκεια υλικών κάθε μορφής για την χώρα μας. Έκανε συμφωνίες που σήμερα δεν θα είχαν λογική, τόσο με τους Ναζί όσο και με την Βρετανία για να έχει επάρκεια βασικών υλικών. Ξέρουμε όλοι πόσο βοήθησε στην επιτυχία του Ελληνικού κράτους τότε και πώς το κράτησε απέναντι στις δύο υπερδυνάμεις της εποχής (σαν να λέμε πώς η Ελλάδα του σήμερα θα έκανε πόλεμο με τις ΗΠΑ και Ρωσία μαζί).

Στην σημερινή Ελλάδα, δυστυχώς αυτή η στρατηγική δεν υφίσταται. Η επάρκεια μας ακόμα και σε αγαθά που θεωρητικά θα μπορούσαν να υπερκαλύψουν την αγορά μας δεν υπάρχει ούτε καν στο 50% (κτηνοτροφικά λ.χ. ).

Όσον αφορά τους εξοπλισμούς, αν εξαιρέσεις κάποιες μικρές παραγωγές σε σφαίρες μικρών διαμετρημάτων, δεν έχουμε παραγωγή ούτε για οβίδες, ούτε για ιματισμό, ούτε για εξοπλισμούς, ούτε σχεδόν για τίποτα.

Και να το φέρω σε πιο ρεαλιστικά μεγέθη. Η Ελλάδα βιώνει την μικρότερη έλλειψη σε φάρμακα σήμερα, διότι έχει εγχώριες μεγάλες βιομηχανίες που δίνουν απόθεμα. Κάτι που- ας σημειωθεί αυτό-  ΤΩΡΑ πάει να χτίσει η Γερμανία και οι ΗΠΑ.

Η ικανή επάρκεια για ένα κράτος είναι βασικό συστατικό επιτυχίας και μακροημέρευσης. Διότι πάντα θα έχει ένα ατού ισχύος που δεν θα επιτρέπει εξουθενωτικές πιέσεις και θα δίνει χώρο για πολλούς ελιγμούς. Ας το έχουμε υπόψη το παραπάνω.

 

 

 

Η Ελλάδα χρειάζεται άμεσα μια εθνική στρατηγική ανθεκτικότητας

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024