Κεν Κιν: Ο αντιστράτηγος που συνέβαλλε στην ανασυγκρότηση της Αϊτής
Γράφει ο Κωνσταντίνος Νικολετόπουλος
Ο Κεν Κιν είναι αμερικανός αντιστράτηγος εν αποστρατεία και πέρασε στη ζωή του πολλές περιπέτειες. Γεννήθηκε to 1952 , και μετά το Λύκειο σπούδασε Μαθηματικά. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του εντάχθηκε στο στρατό. Η πρώτη πρόκληση με την οποία βρέθηκε αντιμέτωπος ήταν να μάθει να διοικεί, δεδομένου ότι δεν είχε σπουδάσει σε στρατιωτική σχολή.
Αρχικά έγινε διοικητής μιας διμοιρίας. Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας προήχθη 11 φορές. Υπηρέτησε για μεγάλο διάστημα στην 82η αερομεταφερόμενη μεραρχία. Μετά από μια πενταετία ανέλαβε διοικητής λόχου περίπου 180 ατόμων. Συμμετείχε στον πόλεμο του Παναμά, όντας διοικητής των διμοιρίας της 82ης αερομεταφερόμενης μεραρχίας.
Ακολουθώντας το ρητό ότι πρέπει να πείσεις τον εαυτό σου ότι είσαι ο μόνος που μπορείς να εκτελέσεις τη συγκεκριμένη αποστολή, υπηρέτησε στους Ρέιντζερς έχοντας το βαθμό του συνταγματάρχη και διοικώντας ένα τάγμα πεζικού συνολικής δύναμης 700 αντρών.
Οι Ρέιντζερς είναι μια επίλεκτη μονάδα του αμερικανικού στρατού που τα στελέχη της παίρνουν μια ιδιαίτερα σκληρή εκπαίδευση. Όταν ήταν διοικητής του συντάγματος Ρέιντζερς διοικούσε 3.000 στρατιώτες.
Στις 12 Ιανουαρίου 2010 βρίσκεται στην Αϊτή. Ως υποδιοικητής της US Southcom έκανε περιοδεία σε όλα τα κράτη της Βόρειας και Λατινικής Αμερικής. Αποστολή του ήταν να προσφέρει γνώσεις στις αρχές των χωρών αυτών για την αντιμετώπιση τυφώνων και διαφόρων φυσικών φαινομένων. Και εκείνη τη μέρα, ο εγκέλαδος χτύπησε το Πόρτο Πρενς. Ο σεισμός ήταν 7 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ!
Ο Κεν Κιν αμέσως έκανε κατόπτευση στο Πόρτο Πρενς για να δει το μέγεθος και την έκταση της καταστροφής. Λίγο αργότερα έμαθε ότι ένα μέλος της συνοδείας του σκοτώθηκε και δυο τραυματίστηκαν.
Μέσα σε 72 ώρες ήρθε σε επαφή με κυβερνητικούς αξιωματούχους και με πολίτες της Αϊτής ώστε να ανταλλάξει απόψεις και να καταλήξει στο ποιος θα ήταν ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσουν οι ΗΠΑ το λαό της χώρας. Το 60% του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της Αϊτής σκοτώθηκε ή τραυματίστηκε. Συνολικά 250.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 300.000 τραυματίστηκαν.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανέπτυξε την Task Force HAITI της οποίας ανέλαβε διοικητής. Η συγκεκριμένη μονάδα αποτελούνταν από 22.000 άτομα προσωπικό και από τους 4 κλάδους των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων .
Η κύρια αποστολή των αμερικανικών δυνάμεων ήταν η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στο λαό. Επίσης, η τήρηση της τάξης σε πολύ στενή συνεργασία με τη Minustah σε όλη την περιοχή του Πόρτο Πρενς. Καθώς, επίσης και η παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Η αποστολή όμως ήταν εξαιρετικά δύσκολη, καθώς η Minustah ( στρατιωτική μονάδα του ΟΗΕ, που βρισκόταν στην Αϊτή από το 2004) θρηνούσε ήδη 100 νεκρούς λόγω του σεισμού, εκ των οποίων 18 Βραζιλιάνοι στρατιώτες. Σε συνεννόηση με την κυβέρνηση της Αϊτής, η Task Force Haiti κατέλαβε το αεροδρόμιο του Πόρτο Πρενς με σκοπό να εξασφαλίσει την ομαλή διαδικασία παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας. Εδώ να σημειωθεί ότι λόγω του σεισμού στο Πόρτο Πρενς δεν είχε μείνει τίποτα όρθιο. Ιδιαίτερα τις πρώτες μέρες είχαμε πολλά περιστατικά πλιάτσικου και έπρεπε, σταδιακά, να επανέρθει μια στοιχειώδης τάξη.
Στη διάρκεια της αποστολής ο στρατηγός Κιν ανέπτυξε στενή συνεργασία με τον Βραζιλιάνο διοικητή της Minustah, στρατηγό Floriano Peixoto. Ιδιαίτερη εντύπωση του έκανε η καταπληκτική δουλειά της αστυνομίας της Αϊτής, παρόλο που το προσωπικό της είχε χάσει μεγάλο βαθμό συγγενών του. Η αποστολή διήρκησε 4 μήνες και αυτό το διάστημα οι Αμερικανοί αλλά και οι σύμμαχοι τους συνέβαλλαν αποφασιστικά στο να στηθεί ξανά η Αϊτή στα πόδια της, και να επουλώσει σε σημαντικό ποσοστό τις πληγές της αρκετά πιο γρήγορα .
Το 2011 υπηρέτησε για 19 μήνες στο Πακιστάν ως στρατιωτικός ακόλουθος των ΗΠΑ. Εκείνη την περίοδο οι σχέσεις μεταξύ Πακιστάν και ΗΠΑ ήταν στο χειρότερο δυνατό επίπεδο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Μάιο του 2011 οι επίλεκτοι Seals είχαν εξοντώσει σε επιδρομή στο Αμποταμπάντ τον Οσάμα Μπιν Λάντεν. Ο Κιν προσπαθούσε να περάσει το μήνυμα στο Ισλαμαμπάντ ότι η συντριβή των Ταλιμπάν ήταν εξαιρετικά σημαντική, όχι μόνο για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, αλλά και για το ίδιο το Πακιστάν.
Δυστυχώς, η συμμαχία του Πακιστάν με τους ταλιμπάν και την Αλ Κάιντα ήταν μια από τις αιτίες που ηττήθηκε το ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν. Η πιο δύσκολη όμως στιγμή κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Πακιστάν ήταν στις 26 -11-2011. Εκείνη τη μέρα, ελικόπτερα απάτσι του αμερικανικού τμήματος της ISAF εκτέλεσαν επιδρομή στα σύνορα Πακιστάν Αφγανιστάν εξοντώνοντας 24 Πακιστανούς στρατιώτες.
Η επίθεση αυτή προκάλεσε τεράστια οργή στο Πακιστάν και επιδείνωσε τις σχέσεις των δυο χωρών. Ο Κιν τότε πήρε πρωτοβουλία και ανέπτυξε στενή σχέση με Πακιστανούς ανώτερους αξιωματικούς (κυρίως σε προσωπικό επίπεδο) και προσπάθησε, μέσω των προσωπικών αυτών σχέσεων, να βελτιώσει την γενικότερη κατάσταση. Πράγματι, σε σημαντικό βαθμό, χάρη στις προσπάθειες του οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Πακιστάν, αν και έφτασαν σε οριακό σημείο, δεν διακόπηκαν οριστικά.
Συμπεράσματα
Κατά την εκτίμηση μου ο Κεν Κιν ήταν ένας από τους πιο πετυχημένους αξιωματικούς του αμερικανικού στρατού. Συνέβαλλε τα μέγιστα στην ανασυγκρότηση της Αιτής μετά από ένα φονικότατο σεισμό. Ενώ χάρη στις λεπτές ισορροπίες που κράτησε όσο ήταν στρατιωτικός ακόλουθος των ΗΠΑ στο Πακιστάν οι σχέσεις των δυο χωρών διατηρήθηκαν. Φαίνεται ότι ο Κεν Κιν ίσως ήταν από τους λίγους αξιωματικούς του αμερικανικού στρατού που έδειξαν ολοκληρωμένες ηγετικές γνώσεις σε εξαιρετικά δύσκολες στιγμές.
Κεντρική Φωτογραφία:
PORT-AU-PRINCE, Haiti (March 8, 2010) Lt. Gen. Ken Keen, commanding general of Joint Task Force Haiti, thanks Sailors aboard the Military Sealift Command hospital ship USNS Comfort (T-AH 20) for their hard work and dedication to the multinational effort to provide humanitarian assistance to Haiti. (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 3rd Class Timothy Wilson/Released)