24/04/2024

Αλεξάντρ Τσάικο: ο Ρώσος στρατηγός με τις επαφές στη Συρία

Γράφει ο Κωνσταντίνος Νικολετόπουλος

 

Ο Αλεξάντρ Τσάικο αποτελεί μια από τις σημαντικότερες στρατιωτικές προσωπικότητες της Ρωσίας του 21ο αιώνα. Γεννήθηκε το 1971 στη Μόσχα και το 1988 αποφοίτησε  από  τη σχολή Σουβόροφ της Μόσχας με το βαθμό του ανθυπολοχαγού. Το 1992 αποφοίτησε επίσης  από τη σχολή συνδυασμένων όπλων και το 2001 από τη στρατιωτική ακαδημία των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Μέχρι το 2015 δεν έλαβε μέρος σε κάποια  πολεμική επιχείρηση Το όνομα του έγινε αρχικά γνωστό το φθινόπωρο του 2015. Εκείνη τη χρονιά ξεκινά  η δράση του στη Συρία στο επιτελείο του στρατηγού Ντβορνικόφ που τότε ήταν διοικητής των ρωσικών δυνάμεων.

Ο Τσάικο ήταν αυτός που είχε όλες τις επαφές με την συριακή στρατιωτική ηγεσία και συντόνισε τις κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις Ρωσίας –Συρίας κατά του ISIS.

Στις 13 Νοεμβρίου 2019 αποστέλλεται και πάλι στη Συρία αναλαμβάνοντας αυτή τη φορά τη διοίκηση των ρωσικών στρατευμάτων. Κύρια αποστολή του ήταν η τήρηση των ρωσοτουρκικών συμφωνιών που είχαν υπογράψει οι πρόεδροι Πούτιν και Ερντογάν, μετά την τουρκική επιχείρηση «Πηγή ειρήνης»

Στις 11 Ιουνίου 2021 ο Τσάικο έλαβε το βαθμό του Στρατηγού έχοντας υπηρετήσει δυο φορές στη Συρία.  Στις 24 Φεβρουαρίου 2022 ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ήταν από τους πρώτους ανώτερους αξιωματικούς που δραστηριοποιήθηκαν στο ουκρανικό έδαφος. Το όνομα του έχει συνδεθεί ιδιαίτερα με τα γεγονότα της Μπούχας.  Εκείνη τη μέρα βρισκόταν στη Μπούχα το 388ο Σύνταγμα του ρωσικού στρατού που υπαγόταν κάτω υπό τις διαταγές του.

Σύμφωνα με την ουκρανική δικαιοσύνη, οι άντρες του συνέλαβαν πολίτες της Μπούχας τους οποίους αρχικά  βασάνισαν και στη συνέχεια τους εκτέλεσαν. Ο αριθμός των εκτελεσμένων, σύμφωνα πάντα με την ουκρανική αστυνομία, ανέρχεται σε 40.  Η ουκρανική εισαγγελία έχει σχηματίσει δικογραφία και για τα 270 στελέχη του συντάγματος. Βεβαίως στη δικογραφία αναφέρεται ότι όλη η δύναμη του συντάγματος συμμετείχε στην σφαγή. Ωστόσο χρειάζονται πολύ περισσότερα στοιχεία ώστε να καθοριστεί και να οριστικοποιηθεί η συμμετοχή του κάθε στρατιώτη στο συμβάν.

Στις 27 Νοεμβρίου 2022 ο Τσάικο είχε μια εξαιρετικά σημαντική συνάντηση με τον διοικητή των Κουρδικών δυνάμεων Μαζλούμ Αμπιντί. Στη συνάντηση αυτή,  ο Τσάικο πρότεινε στον Αμπιντί μονάδες του YPJ  να ενταχθούν στο συριακό στρατό. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν «ελιγμό»,  με σκοπό να διασκεδαστούν οι τουρκικές ανησυχίες . Ο Αμπιντί όμως  αρνήθηκε διότι, κατά την εκτίμηση μου, δεν ήθελε να διαταράξει τις πολύ καλές σχέσεις που έχει με τις ΗΠΑ. Εδώ πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι οι Αμερικανοί είχαν συμβάλλει αποφασιστικά στην ομαλή αποχώρηση του Αμπιντί και του στρατού του τον Νοέμβριο του 2019 κατά τη διάρκεια της επιχείρησης «Πηγή Eιρήνης». Πιο συγκεκριμένα, από το 2019 μέχρι σήμερα το αμερικανικό τμήμα της Combined Joint Task Force  έχει εγκατασταθεί στο Ντέιρ Αλ Ζόρ εξασφαλίζοντας την πολιτική και στρατιωτική ύπαρξη του YPJ.

Έκθεση για την κατάσταση στη Συρία από τον στρατηγό Τσάικο στους προέδρους της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Συρίας. Δαμασκό, Διοικητήριο της Ομάδας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας. 7 Ιανουαρίου 2020

 

 

Συμπεράσματα

Κατά την εκτίμηση,  η αποτυχία του ρωσικού στρατού κατά τις πρώτες μέρες του πολέμου στην Ουκρανία οφείλεται στον πολύ μικρό αριθμό δυνάμεων που έστειλε η Ρωσία στη χώρα, δεδομένης της μάλλον  εσφαλμένης εικόνας που είχαν οι ανώτεροι αξιωματικοί του ρωσικού στρατού για το μέγεθος της αντίστασης που θα πρόβαλλε ο ουκρανικός λαός. Τα γεγονότα της Μπούχας αποτελούν το πρώτο έγκλημα πολέμου που έλαβε χώρα στην Ουκρανία . Η ουκρανική δικαιοσύνη θα πρέπει ξεκάθαρα να γνωστοποιήσει το είδος της συμμετοχής όλου του προσωπικού του 388ου  Συντάγματος, παρόλες τα αντικειμενικές δυσκολίες που έχει ένα τέτοιο εγχείρημα. Από την άλλη, η δράση του Τσάικο στη Συρία είναι εξαιρετικά θετική με τις διπλωματικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε. Επίσης, με την  ξεκάθαρη στάση του, συνέβαλε στο να αποφευχθεί μία νέα επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία. Αυτό  επαληθεύεται από το γεγονός ότι το Νοέμβριο του 2022, το  μήνα που έγινε το μεγάλο τρομοκρατικό χτύπημα στη Κωνσταντινούπολη, ο  Τσάικο συγκέντρωσε δυνάμεις στα σύνορα Τουρκίας Συρίας έτσι ώστε να αποφευχθεί μια τέταρτη τουρκική εισβολή στη χώρα.  

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024