28/03/2024

Ο Όμιλος Βάγκνερ και ο Νέος Στρατηγός της Ρωσίας

Η Μόσχα αντικατέστησε τον σημερινό στρατηγό της στην Ουκρανία, τοποθετώντας τον υπό το επιτελείο του διαδόχου του, στρατηγού Βαλέρι Γκερασίμοφ. Κατά κάποιο τρόπο, αυτό είναι λογικό – μπορεί να βοηθήσει τον νέο διοικητή να βρει τη θέση του – αλλά αν εργαστεί για την αποτυχία του Γκερασίμοφ, θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στο ηθικό. Η ρύθμιση είναι περίεργη, αλλά μπορεί να λειτουργήσει και η Ρωσία έχει απόλυτη ανάγκη από κάτι που να λειτουργεί.

Έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, και δεν έχει ακόμη διεκδικήσει κάποια νίκη. Ο στρατός έχει δώσει μάχες και μάλιστα φαίνεται να έχει κερδίσει μερικές, αλλά τίποτα δεν ήταν αποφασιστικό. Μια δυνητικά αποφασιστική μάχη δίνεται τώρα, αλλά η απομάκρυνση του διοικητή των επιχειρήσεων δεν δείχνει ότι πάει καλά.

Ο ρωσικός στρατός σαφώς δεν ήταν προετοιμασμένος για την ουκρανική αντίσταση, ούτε για τον βαθμό στον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν έτοιμες να εξοπλίσουν τα ουκρανικά στρατεύματα. Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες θα έπρεπε να γνωρίζουν τόσα πολλά, και έτσι θα έπρεπε να το είχαν ενσωματώσει στη στρατηγική της Μόσχας εν καιρώ πολέμου. Η Ρωσία δεν έχει χάσει ακόμη τον πόλεμο, φυσικά, αλλά συγκρούσεις όπως αυτή τείνουν να είναι υποθέσεις φθοράς και ο πόλεμος πρέπει να κοστίζει στη Ρωσία πολύ περισσότερο από ό,τι περίμενε.

Κάτι που τουλάχιστον εν μέρει εξηγεί τη συμμετοχή του Ομίλου Wagner, του ρωσικού ιδιωτικού στρατιωτικού εργολάβου που υπηρέτησε τη Μόσχα σε πολλές άλλες περιοχές –συχνά με βάναυσο αποτέλεσμα– αλλά ποτέ δεν υπηρέτησε σε μια επιχείρηση  που είναι ουσιαστικά μια πολυδιάστατη γραμμή. Η Μόσχα όχι μόνο αντιμετωπίζει αντίσταση που δεν είχε βιώσει στο παρελθόν, αλλά η δύναμη της οποίας έχει αυξηθεί δραματικά, έτσι ώστε τα προβλήματα διοίκησης να διαφέρουν εξαιρετικά από τους μικρότερους πολέμους και τα στρατεύματα να είναι λιγότερο πειθαρχημένα λόγω της ανάγκης να φέρουν νεοσύλλεκτους.

Μία από τις επίμονες αναφορές για το πώς η ομάδα Wagner διογκώνει τις τάξεις της  είναι ότι στρατολογεί κρατούμενους. Είτε αυτό είναι αλήθεια είτε όχι, δεν αλλάζει το γεγονός ότι οι μαχητές της Wagner πρέπει να εκπαιδεύονται εκτενώς για να διεξάγουν έναν πόλεμο προηγμένων όπλων. Οι μάχες που γίνονται στην Ουκρανία απαιτούν έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό, και είτε αυτό προέρχεται από αιχμαλώτους είτε από σπουδαστές σεμιναρίων, θα έχει πρόβλημα να αντιμετωπίσει έναν εξελιγμένο εχθρό. Και ανεξάρτητα από το πώς ο ουκρανικός στρατός ξεκίνησε τον πόλεμο, είναι αναμφισβήτητα τώρα μια εκπαιδευμένη και με κίνητρα μαχητική δύναμη.

Ο όμιλος Wagner δέχεται ήδη ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητά του την ώρα που φέρεται να διαθέτει μεγαλύτερη δύναμη από τον ρωσικό στρατό. Αυτή η δύναμη, επιπλέον, απαντά στη δική του δομή διοίκησης έξω από την αρμοδιότητα του ρωσικού στρατού. Είναι εύκολο, λοιπόν, να δει κανείς ότι όποια αρχική επιτυχία μπορεί να φέρει ο όμιλος θα μπορούσε να υποκύψει στη φθορά και με τον καιρό να αποτύχει να διεισδύσει βαθιά στην ουκρανική επικράτεια – ακόμα κι αν είναι σε θέση να διαπεράσει τις ουκρανικές γραμμές.

Η λογική έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία είναι μια ειρήνη κατόπιν διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, η μισθοφορική ομάδα  δεν ανήκει ούτε διευθύνεται από τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, επομένως δεν είναι σαφές πώς εξελίσσεται η πολιτική διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Νομίζω ότι αν ο Πούτιν διαπραγματευτεί για ασήμαντα κέρδη, θα είναι πολιτικά τελειωμένος. Πρέπει να έχει ουσιαστικές επιτυχίες για να δικαιολογήσει το κόστος του πολέμου.

Όσο για τον Γκερασίμοφ, μπορεί να είναι ένας εξαιρετικός στρατηγός, αλλά δεδομένης της πραγματικότητας, πρόκειται να δώσει μια μάχη για τη διοίκηση του ομίλου Wagner πριν δώσει τις μάχες για την Ουκρανία. Η δουλειά του είναι να συντρίψει και να περικυκλώσει τον εχθρό και να αναγκάσει τη μαζική παράδοση ή τον θάνατο. Αντιμετωπίζει σκληρή αντίσταση από πολλές κατευθύνσεις, αλλά αν είναι επιτυχής, μπορεί να καταφέρει να βάλει τέλος στο αδιέξοδο και να αναγκάσει σε διαπραγματεύσεις.

 

Άρθρο του George Friedman στο Geopolitical Futures  με τίτλο:The Wagner Group and Russia’s New General

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024