19/04/2024

Αντόνιο Αγκούτο: Ο ρυθμιστής των πακέτων βοήθειας προς την Ουκρανία

Γράφει ο Κωνσταντίνος Νικολετόπουλος 

 

Ο στρατηγός Αντόνιο Αγκούτο είναι ίσως ο πολυτιμότερος στρατηγός των ΗΠΑ στην Ευρώπη. Καθώς είναι ο κύριος ρυθμιστής των πακέτων βοήθειας προς την Ουκρανία, αλλά έχει και την ευθύνη  της σωστής κατανομής της αμερικανικής βοήθειας προς το Κίεβο. Ο Αγκούτο γεννήθηκε το Νοέμβριο του 1966. Έγινε γνωστός αρχικά το 2003, καθώς υπηρετούσε στη Multi National Force. Ήταν ταγματάρχης του 3ου συντάγματος τεθωρακισμένων. Μια από τις πρώτες ενέργειες της Multi National Force ήταν η σταδιακή εξουδετέρωση του κόμματος Μπάαθ (κόμμα του Σαντάμ Χουσείν), η οποία συνδυάστηκε με τη διάλυση του στρατού και της αστυνομίας. Κανένα όμως από τα στελέχη του ιρακινού στρατού και της αστυνομίας που ανήκαν στο κόμμα Μπάαθ δεν αποζημιώθηκε.

 Ως αποτέλεσμα προκλήθηκε δυσαρέσκεια και αντιδράσεις και, τελικά, η «απομπααθοποίηση» ήταν μια από τις κύριες αιτίες της δημιουργίας του αντιστασιακού κινήματος στο Ιράκ. Οι συνέπειες της διάλυσης του κόμματος Μπάαθ δεν άργησαν να φανούν, κυρίως με την δημιουργία ένοπλων τμημάτων από το σουνιτικό Ιράκ που ξεκίνησαν αντίσταση κατά του διεθνούς συνασπισμού.

Στις 18 Ιουλίου 2003 το τάγμα του Αντόνιο Αγκούτο ανέλαβε δράση και συνέλαβε τουλάχιστον 25-30 αντάρτες. Αυτή είναι η πιο γνωστή επιχείρηση του Αγκούτο στο Ιράκ. Ο Αγκούτο υπηρέτησε στο Ιράκ και το 2007, και συγκεκριμένα στο επιτελείο του τότε διοικητή της Multi National Force, στρατηγού Ντέιβιντ Πετρέους.

Το 2016 ανέλαβε διοικητής της 7ης αμερικανικής εκπαιδευτικής δύναμης η οποία από το 2014 είχε αναλάβει την εκπαίδευση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, προκειμένου  να αντιμετωπίσουν τις επιθετικές ενέργειες των ρωσόφωνων αποσχιστών.

Στις 24 -2-2022 ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στάθηκαν αμέσως στο πλευρό της Ουκρανίας. Κι όπως θα ήταν αναμενόμενο, και ο στρατηγός Αγκούτο ανέλαβε μια καίρια αποστολή από την πρώτη κιόλας μέρα της εισβολής: Να δημιουργήσει μια καινούργια μονάδα, με την επωνυμία SAG U. Η μονάδα αυτή ήταν έτοιμη στα τέλη Νοεμβρίου του 2022. Ως κύρια μέριμνα  της είχε την επίβλεψη της αποστολής της στρατιωτικής βοήθειας, καθώς  και την  ορθολογικότερη δυνατή κατανομή της προς όλες τις μονάδες του ουκρανικού στρατού. Και πράγματι, η SAG U έχει συμβάλλει ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην ουκρανική άμυνα. Χάρη (και) στην πετυχημένη κατανομή της στρατιωτικής βοήθειας στην οποία προχώρησε ο Αγκούτο, ο ουκρανικός στρατός συνεχίζει να αντιστέκεται στο Μπάλ Μαχμούτ,  ενώ προκάλεσε σημαντικό πλήγμα στα 44ο και 45ο ρωσικά συντάγματα νεοσυλλέκτων με την επίθεση στη Μακίφκα που κόστισε τη ζωή σε 89 Ρώσους στρατιώτες.

 

Συμπεράσματα

Κατά την εκτίμηση μου, ο στρατηγός Αγκούτο  έχει ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της  συμμετοχής των ΗΠΑ στον  πόλεμο της Ουκρανίας. Η κύρια πρόκληση που αντιμετωπίζει είναι το μέτωπο του Μπάλ Μαχμούτ. Εκεί θα πρέπει να εξασφαλίσει την παροχή της μεγαλύτερης δυνατής στρατιωτικής βοήθειας. Σε περίπτωση ήττας του ουκρανικού στρατού στο Μπάλ Μαχμούτ, οι απελευθερωμένες περιοχές της Χερσώνα κινδυνεύουν με περικύκλωση. Συνεπώς, ο Αγκούτο πρέπει να προετοιμάσει και να στηρίξει με κάθε κόστος την αντοχή του ουκρανικού στρατού στο συγκεκριμένο μέτωπο.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024