Η πολεμική προετοιμασία της Ελλάδος για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (Δωρεάν ebook)

Αρχές Δεκεμβρίου το Geopolitics & Daily News έκλεισε δέκα χρόνια ενημέρωσης στο χώρο του διαδικτύου. Δέκα χρόνια γεμάτα από την στήριξη και την αγάπη των αναγνωστών μας που μας εμπιστεύονται για τα άρθρα, τις αναλύσεις και τις πληροφορίες που μεταφέρουμε.
Σε μια προσπάθεια να δείξουμε πόσο σημαντική είναι αυτή η αγάπη για όλη την ομάδα των συνεργατών και συντελεστών του Geopolitics αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε δυο δωρεάν ebooks για όλους τους αναγνώστες μας ώστε να κατεβάσουν το αρχείο του βιβλίου σε μορφή pdf και να το αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους ή στο κινητό σας προκειμένου να το διαβάσουν, να το δωρίσουν ή απλά να το φυλάξουν για μελλοντική χρήση.
Το πρώτο δωρεάν ebook είναι μια ιστορική έρευνα του Παναγιώτη Γέροντα, ιστορικού και αρθρογράφου της σελίδας μας, ο οποίος ασχολήθηκε με την Πολεμική Προετοιμασία της χώρας μας για τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Ένα ιδιαίτερα σημαντικό και άγνωστο σε πολλούς ιστορικό κομμάτι.
Μπορείτε να βρείτε το pdf του βιβλίου στο free ebook και να κάνετε λήψη όλοι δωρεάν του αρχείου. (https://drive.google.com/file/d/1qokFXuKV475ltU4e08TZ-IVOSj38sqEw/view )
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα και για το βιβλίο:
Ο Παναγιώτης Γέροντας είναι Φιλόλογος, Ιστορικός συγγραφέας του βραβευμένου από την Ακαδημίας Αθηνών του βιβλίου «Μεθ’ Ορμής Ακαθέκτου. Επίτομη Ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού 1821 – 1945».
Έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων σε περιοδικά ιστορικού ενδιαφέροντος καθώς και ενθέτων σε εφημερίδες. Τομείς ενδιαφέροντος: Ιστορία, Πολιτική, Διεθνείς Σχέσεις και Στρατηγική. Η στήλη του History For The Masses είναι από τις πιο δημοφιλείς στους αναγνώστες του Geopolitics
Η πολεμική προετοιμασία της Ελλάδος για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο
Το τέλος της Μικρασιατικής Εκστρατείας ήταν ιδιαίτερα οδυνηρό για το ελληνικό έθνος και το κράτος. Η Μικρασιατική Καταστροφή σήμανε την παύση του Ελληνισμού της Μ. Ασίας και την απενεργοποίηση της Μεγάλης Ιδέας. Η «Επανάσταση του 1922» και η «Δίκη των Εξ» ήρθαν να λειτουργήσουν ως απόπειρες επούλωσης του συλλογικού εθνικού τραύματος της καταστροφής. Η Αβασίλευτη Δημοκρατία που προέκυψε ήταν ένα ανάπηρο πολίτευμα με το κράτος να βιώνει συνεχείς εναλλαγές κυβερνήσεων με παράλληλο καταιγισμό στρατιωτικών κινημάτων και εκτροπών. Μέσα σε όλα αυτά, η Ελλάδα κλήθηκε να περιθάλψει παραπάνω από 1,5 εκατομμύρια πρόσφυγες και με την συνδρομή της Κοινωνίας των Εθνών έφερε εις πέρας το τιτάνιο έργο.
Το 1935, η διάσταση βενιζελικών και αντιβενιζελικών θα φτάσει στη κορύφωση του. Αν και στη συλλογική μας μνήμη το κίνημα του 1935 δεν συγκαταλέγεται στους εμφυλίους πολέμους, ως τέτοιος δύναται να θεωρηθεί. Από το 1936, ο Ιωάννης Μεταξάς προετοιμάζει στρατιωτικά τη Χώρα. Οι προσπάθειες για διπλωματική οχύρωση εντείνονται αλλά το σημαντικότερο είναι ότι σε τέσσερα μόλις χρόνια, η Ελλάδα πραγματοποιεί μια τόσο μεγάλη πολεμική προπαρασκευή που θα την καταστήσει ικανή να αντιμετωπίσει επιτυχώς δύο ασύγκριτα ισχυρότερες από αυτή μεγάλες δυνάμεις, την Ιταλία και Γερμανία. Την πρώτη τη νίκησε, ενώ η αντίσταση κατά της δεύτερης, τοποθέτησε τον Έλληνα στρατιώτη στο πάνθεον των ηρώων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Στο παρόν πόνημα περιγράφεται η προετοιμασία της Ελλάδος για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στους παρακάτω άξονες: διπλωματία, Στρατός, Πολεμικό Ναυτικό, Πολεμική Αεροπορία. Για να φωτιστεί περισσότερο η ένταση της πολεμικής προετοιμασίας στα έτη 1936 – 1940, αναπόφευκτα αναλύεται η εξέλιξη των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας από το 1923 μέχρι και το 1940.
Σημείωση: Το δεύτερο δωρεάν ebook θα δοθεί μετά την Πρωτοχρονιά.