Το παραμελημένο βορειοδυτικό τμήμα της Συρίας ζητά βοήθεια για τους σεισμούς
Εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ είπε ότι 6 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια έφτασαν σήμερα μέσω του συνοριακού περάσματος Bab al-Hawa στη βορειοδυτική Συρία. Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν περιγράψει την πρόσβαση στην ελεγχόμενη από την αντιπολίτευση περιοχή της Συρίας μέσω του Bab al-Hawa ως «σωτήρια» για περίπου 4 εκατομμύρια ανθρώπους που στηρίζονται στην ανθρωπιστική βοήθεια και επλήγησαν από τον σεισμό.
Τα Ηνωμένα Έθνη περιέγραψαν την πρόσβαση στην ελεγχόμενη από την αντιπολίτευση περιοχή της Συρίας μέσω του Bab al-Hawa ως «σωτήρια» για περίπου 4 εκατομμύρια ανθρώπους που στηρίζονται στην ανθρωπιστική βοήθεια.
Ήδη από χθες Τετάρτη είχε γίνει γνωστό πως οι τουρκικές αρχές έδωσαν άδεια σε διεθνείς οργανισμούς να παραδώσουν ανθρωπιστική βοήθεια στη βορειοδυτική Συρία μέσω των συνοριακών περασμάτων Bab al-Hawa, al-Rai και Bab al-Salyama, όμως δεν είχε εμφανιστεί καμία βοήθεια.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων της Μέσης Ανατολής Al Monitor, oι επιζώντες του σεισμού που συγκεντρώθηκαν στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας χθες Τετάρτη για να διαμαρτυρηθούν για την έλλειψη διεθνούς υποστήριξης . «Το μόνο πράγμα που έρχεται από την Τουρκία είναι τα σώματα μαρτύρων», είπε ο Σύρος δημοσιογράφος Μουσταφά Ντανόν σε βίντεο που γυρίστηκε από τη διάβαση.
This is what come from Turkey#earthquake #Idlib #Syria #turkey pic.twitter.com/UYprPeWiYY
— Mustafa Dahnon (@MDahnon) February 8, 2023
Όπως θα διαπιστώσετε πίσω του βρίσκονταν τα πτώματα δεκάδων Σύριων, συμπεριλαμβανομένων προσφύγων που είχαν διαφύγει από τον εμφύλιο πόλεμο της χώρας προς την Τουρκία, μόνο για να πεθάνουν στον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ που συγκλόνισε τις δυο χώρες τη Δευτέρα.
Τα πτώματα, πολλά από τα οποία ήταν καλυμμένα με έντονο μπλε μουσαμά, επαναπατρίστηκαν μέσω της συνοριακής διέλευσης Bab al-Hawa (Μπαμπ αλ-Χάουα). Να τονίσουμε εδώ πως α Ηνωμένα Έθνη χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη διέλευση στα τουρκοσυριακά σύνορα για να στέλνουν κάθε μήνα ανθρωπιστική βοήθεια σε περίπου 2,6 εκατομμύρια Σύρους που ζουν στα φτωχά βορειοδυτικά της χώρας.
Όπως έγινε γνωστό από την πλευρά του ΟΗΕ αναγκάστηκε να αναστείλει τις επιχειρήσεις παροχής βοήθειας στο πέρασμα Μπαμπ αλ Χάουα αυτή την εβδομάδα λόγω ζημιών που προκλήθηκαν στους δρόμους που οδηγούν στον κόμβο εφοδιασμού στην τουρκική επαρχία Χατάι. Πολλά μέλη του προσωπικού των Ηνωμένων Εθνών είναι και τα ίδια θύματα του σεισμού, δημιουργώντας περαιτέρω πρόβλημα στις επιχειρήσεις παροχής βοήθειας και κάνοντας την κατάσταση στη Συρία που μαστίζεται από ανθρωπιστική κρίση τραγική.
Σε μια αχτίδα ελπίδας χθες Τετάρτη, το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικής Βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε ότι είχε εντοπίσει εναλλακτικούς δρόμους για να φτάσει στον κόμβο του Χατάι και ότι ήταν σε εξέλιξη σχέδιο για παράδοση βοήθειας μέσω του Μπαμπ αλ-Χάουα.
Από την πλευρά τους άνθρωποι των ανθρωπιστικών οργανώσεων που βρίσκονται στη Συρία αναφέρουν ότι θα μπορούσαν να γίνουν πολύ περισσότερα για να διατηρηθεί η ροή της βοήθειας.
«Υπάρχουν αρκετοί δρόμοι για να φτάσετε στη Συρία», δήλωσε ο Dareen al-Khalifa, ανώτερος αναλυτής στη Διεθνή Ομάδα Κρίσεων που επικεντρώνεται στη Συρία. «Θα πρέπει απλώς να παρακάμψουν τον μηχανισμό του ΟΗΕ σε αυτό το σημείο», είπε χαρακτηριστικά. «Πρόκειται για μια κατάσταση κρίσης και η βοήθεια πρέπει να έρχεται από κάθε δυνατή κατεύθυνση» συνέχισε μιλώντας στο Al Monitor.
Να αναφέρουμε πως ο μηχανισμός διασυνοριακής βοήθειας που ξεκίνησε το 2014 δημιούργησε τέσσερις συνοριακές διελεύσεις — δύο στην Τουρκία, μία στην Ιορδανία και μία στο Ιράκ. Τα τελευταία χρόνια, οι σύμμαχοι της Συρίας, η Ρωσία και η Κίνα, χρησιμοποίησαν το βέτο τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας για να μειώσουν τον αριθμό των εξουσιοδοτημένων διαδρομών παράδοσης, αφήνοντας λειτουργικό μόνο ένα πέρασμα, αυτό του Μπαμπ αλ-Χάουα.
Ερωτηθείς εάν ο ΟΗΕ διερευνά άλλες οδούς για την παράδοση βοήθειας, ο εκπρόσωπος του OCHA Jens Laerke είπε στο Al-Monitor: «Τηρούμε την εντολή που δόθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας». Αυτή η εντολή επιτρέπει στον ΟΗΕ και τους εταίρους του να παραδίδουν προμήθειες χωρίς να χρειάζεται να λάβουν άδεια από την κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, η οποία περιορίζει αυστηρά την ανθρωπιστική πρόσβαση και έχει στο παρελθόν παρεμποδίσει την παράδοση σε περιοχές της χώρας του που ελέγχονται από την αντιπολίτευση.
Η Συρία και η Ρωσία λένε ότι η διασυνοριακή επιχείρηση αποτελεί παραβίαση της συριακής κυριαρχίας και υποστηρίζουν ότι η βοήθεια πρέπει να παραδοθεί αποκλειστικά μέσω της Δαμασκού. Παρά τις συντριπτικές ανάγκες σε όλο τον κατεστραμμένο από τον σεισμό βόρειο τμήμα, ο πρεσβευτής της Συρίας στον ΟΗΕ, Bassam Sabbagh, επέμεινε τη Δευτέρα ότι η ανακούφιση πρέπει να διοχετευθεί από το εσωτερικό της Συρίας.
Καθώς οι διασώστες εκλιπαρούν τον κόσμο για βοήθεια, ο Ρίτσαρντ Γκόουαν, διευθυντής του ΟΗΕ στη Διεθνή Ομάδα Κρίσεων, είπε ότι «υπάρχουν αναταραχές στο Συμβούλιο Ασφαλείας σχετικά με την πιθανή ανάγκη να ζητηθούν επείγοντα μέτρα για τη μεταφορά βοήθειας στην Ιντλίμπ». Ωστόσο, τα μέλη είναι απίθανο να πιέσουν για εντολή ανοίγματος πρόσθετων περασμάτων εκτός και αν ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τη βοήθεια Μάρτιν Γκρίφιθς πει ότι είναι απαραίτητο, είπε ο Γκόουαν, προσθέτοντας: «Πρέπει να μοιάζει με μια μη πολιτική ανθρωπιστική απόφαση».
Η τρέχουσα διακοπή της παράδοσης βοήθειας επιτείνει τα δεινά στην Ιντλίμπ, όπου κατοικεί ένας από τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς του κόσμου ακόμη και πριν από τον σεισμό. Με τα χρόνια, οι αεροπορικές επιδρομές της Συρίας και της Ρωσίας στον πυκνοκατοικημένο θύλακα των ανταρτών ισοπέδωσαν ολόκληρες γειτονιές, κατέστρεψαν νοσοκομεία και δημιούργησαν ένα νέο κύμα εκτοπισμένων ανθρώπων.
Ο Abdulkafi Alhamdo, ένας ακτιβιστής από τη βορειοδυτική Συρία, δεν είναι αισιόδοξος ότι το Ιντλίμπ θα δει περισσότερα από το ελάχιστο από τη διεθνή κοινότητα. «Η εμπιστοσύνη μεταξύ μας και των Ηνωμένων Εθνών είναι μηδενική», είπε στο Al-Monitor μέσω WhatsApp την Τετάρτη.
«Άκουσα πολλούς ανθρώπους να κλαίνε, να ουρλιάζουν, να παρακαλούν κάτω από τα ερείπια και δεν είχα τίποτα να τους βοηθήσω» και συνέχισε «Πέρασαν τρεις μέρες χωρίς καμία βοήθεια».
Στο μεταξύ Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο αυξάνουν την παροχή χρηματικής βοήθειας στη Συρία. Η Γερμανία θα αυξήσει το ποσό της ανθρωπιστικής βοήθειας που παρέχει στη Συρία κατά 26 εκατομμύρια ευρώ (28 εκατομμύρια δολάρια) για να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες ανάγκες των Σύριων.
Μια δήλωση από τη γερμανική πρεσβεία στη Βηρυτό ανέφερε ότι τα κεφάλαια χρειάζονται «ειδικά στις πληγείσες περιοχές στα βορειοδυτικά τμήματα της χώρας», όπου ζουν πολλοί Σύροι που εκτοπίστηκαν κατά τη διάρκεια ενός 12ετούς πολέμου. «Η Γερμανία μπορεί να οικοδομήσει σε στενούς δεσμούς με διεθνείς οργανισμούς και ΜΚΟ στη βορειοδυτική Συρία, καθώς έχει ήδη παρέχει εκτεταμένη ανθρωπιστική βοήθεια εκεί», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δηλώσει ότι δεσμεύει πρόσθετη χρηματοδότηση – τουλάχιστον 3 εκατομμύρια λίρες (3,65 εκατομμύρια δολάρια) – για να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και την έκτακτη ανακούφιση στη Συρία μετά τους σεισμούς στην περιοχή. «Δεδομένου του μεγέθους των σεισμών και των δυσκολιών πρόσβασης στις πληγείσες περιοχές στη βορειοδυτική Συρία, το Ηνωμένο Βασίλειο θα παράσχει στους White Helmets πρόσθετη χρηματοδότηση για να βοηθήσει τις μεγάλες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης», ανέφερε το Ηνωμένο Βασίλειο σε δήλωση.
Παράλληλα, ο επικεφαλής της βοήθειας του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς θα επισκεφθεί τη Γκαζιαντέπ στην Τουρκία και το Χαλέπι και τη Δαμασκό στη Συρία αυτό το Σαββατοκύριακο για να αξιολογήσει τις ανάγκες και να δει πώς τα Ηνωμένα Έθνη μπορούν να ενισχύσουν καλύτερα την υποστήριξη, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
Ο Γκουτέρες πίεσε επίσης για περισσότερη πρόσβαση βοήθειας στη βορειοδυτική Συρία που ελέγχεται από την αντιπολίτευση.
«Οι δρόμοι είναι κατεστραμμένοι. Οι άνθρωποι πεθαίνουν. Τώρα είναι η ώρα να εξερευνήσετε όλες τις πιθανές οδούς για να λάβετε βοήθεια και προσωπικό σε όλες τις πληγείσες περιοχές. Πρέπει να βάλουμε τους ανθρώπους πρώτα», είπε ο Γκουτέρες σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη.
Με πληροφορίες από συριακά κανάλια στο Telegram, Al Monitor και Al Jazeera
Επιμέλεια: Γιώτα Χουλιάρα και Αλέξανδρος Νίκλαν