24/04/2024

Η κινεζική στήριξη των Ρωσικών Στρατιωτικών Επιχειρήσεων έναντι της Ουκρανίας που κανείς δεν θα σας πει

Γράφει ο Άγγελος Χωριανόπουλος
Αμυντικός Αναλυτής 

 

Η κρατική αμυντική εταιρεία της Κίνας Poly Technologies, στις 31 Αυγούστου 2022, απέστειλε εξοπλισμό πλοήγησης στη ρωσική κρατική εταιρεία εξαγωγών JSC Rosoboronexport για στρατιωτικά μεταφορικά ελικόπτερα M-17. Νωρίτερα τον ίδιο μήνα, η κινεζική εταιρεία ηλεκτρονικών Fujian Nanan Baofeng Electronic Co. παρείχε στη Rosoboronexport -μέσω μιας κρατικής αμυντικής εταιρείας του Ουζμπεκιστάν – τηλεσκοπικές κεραίες για το όχημα RB-531BE, το οποίο χρησιμοποιείται για παρεμβολές επικοινωνιών. Στις 24 Οκτωβρίου, η κινεζική κρατική εταιρεία αεροσκαφών AVIC International Holding Corp. απέστειλε στην AO Kret, θυγατρική της κρατικής εταιρείας Rostec, αξίας 1,2 εκατομμυρίων δολαρίων, ανταλλακτικά για αεροσκάφη Su-35.

Ο Wang Shaofeng, γενικός διευθυντής της Fujian Baofeng Electronics Co., είπε σε μια απάντηση μέσω email ότι ένα τρίτο μέρος μπορεί να χρησιμοποιεί παράνομα το όνομα της εταιρείας του για εισαγωγές εμπορευμάτων εντός Ρωσίας χωρίς να υποβληθεί σε κυρώσεις από τον ίδιο. Ανέφερε επίσης ότι η εταιρεία του δεν παράγει τηλεσκοπικές κεραίες και δεν έχει ιστορικό αποστολής σε καμία κρατική αμυντική εταιρεία του Ουζμπεκιστάν. «Αυτή η έκθεση στερείται τεκμηριωμένης βάσης και δεν συνάδει με τα γεγονότα», είπε ο κ. Wang. Τα έγγραφα της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Επικοινωνιών των ΗΠΑ που κατατέθηκαν από τη Fujian Nanan Baofeng Electronic Co. για πωλήσεις ραδιοφωνικού εξοπλισμού στις ΗΠΑ καταγράφουν τα στοιχεία επικοινωνίας που υπογράφονται από έναν ιδιώτη με ψευδώνυμο «Wang Shao Feng». Οι άλλες κινεζικές και ρωσικές εταιρείες δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό των γεγονότων. Στο παρελθόν, Ρώσοι αξιωματούχοι είπαν ότι θα προσαρμοστούν στην εκστρατεία κυρώσεων από τη Δύση στρέφοντας την προσοχή τους προς την Ασία, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Ινδίας.

Επιμέρους εταιρείες που βρέθηκαν στα ρωσικά τελωνειακά δεδομένα περιλαμβάνουν την China Taly Aviation Technologies Corp., μια μονάδα προμηθειών του Τμήματος Εξοπλισμού της Πολεμικής Αεροπορίας της Κίνας. Μεταξύ των αποστολών αυτής της εταιρείας ήταν εξαρτήματα που στάλθηκαν στις 4 Οκτωβρίου στη ρωσική κρατική εταιρεία κατασκευής πυραύλων Almaz Antey για χρήση στην κινητή μονάδα ραντάρ 96L6E. Η Ρωσία χρησιμοποιεί το ραντάρ για τον εντοπισμό εχθρικών μαχητικών, πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών ως μέρος του αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S-400 που χρησιμοποιείται στην Ουκρανία. Η Kret και πλήθος άλλων ρωσικών εταιρειών που συνάπτουν συμβάσεις με τις κυβερνητικές υπηρεσίες πληροφοριών και ασφάλειας χρησιμοποίησαν επίσης ιδιωτικές κινεζικές εταιρείες. Η Sinno Electronics, η οποία τιμωρήθηκε στα τέλη του περασμένου έτους από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ για φερόμενη προμήθεια απαγορευμένων αγαθών για τον αμυντικό τομέα της Ρωσίας, ήταν ένας από τους πιο δραστήριους εξαγωγείς αγαθών διπλής χρήσης, στέλνοντας περισσότερα από 1.300 τσιπ μεταξύ Απριλίου και Οκτωβρίου αξίας άνω των 2 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τα τελωνειακά στοιχεία.

Τα στοιχεία δείχνουν επίσης αποστολές κινεζικών drone τετρακόπτερων DJI στη Ρωσία μετά την επιβολή των κυρώσεων και των ελέγχων στις εξαγωγές. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη χρησιμοποιούνται από τις ρωσικές δυνάμεις για τον εντοπισμό και την επιτήρηση των ουκρανικών δυνάμεων και στην συνέχεια για διόρθωση πυρών πυροβολικού. Αντίστοιχα drone αξιοποιεί σε τεραστιο βαθμό και ο ουκρανικός στρατός, κυρίως από εμπορεύματα που εισήλθαν τις πρώτες μέρες του πολέμου μέσω Σουηδία, Φιλανδίας αλλά κυρίως Πολωνίας. Ορισμένα εκ των drone παρέχονται στην Μόσχα ακόμα και μέσω των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Η DJI πρόσθεσε ανέφερε «Δεν μπορούμε να εμποδίσουμε τους χρήστες ή τους οργανισμούς την ικανότητα να αγοράζουν προϊόντα περιοχές εκτός από τη Ρωσία και την Ουκρανία και στη συνέχεια να τα μεταφέρουν στο πεδίο των επιχειρήσεων». Η Silverado Policy Accelerator, μια δεξαμενή σκέψης με έδρα την Ουάσιγκτον που επιδιώκει να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των ΗΠΑ, ανέφερε σε έκθεση που δημοσιεύθηκε αυτόν τον Φεβρουάριο ότι η Ρωσία βασίζεται όλο και περισσότερο στην οπλοποίηση αγαθών διπλής χρήσης μέσω της Κίνας, και ιδιαίτερα του Χονγκ Κονγκ, για να καλύψει τις στρατιωτικές της ανάγκες. «Αυτά τα μέτρα είχαν πολύ σημαντικό αντίκτυπο στις δυνατότητες της Ρωσίας», είπε η Σάρα Στιούαρτ, διευθύνουσα σύμβουλος της Silverado, αναφερόμενη στις συμμαχικές κυρώσεις και τους ελέγχους των εξαγωγών, «αλλά δεν έχουν επιφέρει ακόμη το θανατηφόρο πλήγμα για την ρωσική βιομηχανία».

All warfare is based on deception

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024