28/03/2024

Ναντίμ Ατζούμ: ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών του Πακιστάν

Γράφει ο Κωνσταντίνος Νικολετόπουλος 

Ο υποστράτηγος Ναντίμ Ατζούμ είναι από τον Οκτώβριο του 2021 διοικητής της ISI (Μυστικές Υπηρεσίες του Πακιστάν). Ο Ναντίμ Ατζούμ άρχισε να γίνεται γνωστός στην  πακιστανική κοινωνία το 2016. Εκείνη τη χρονιά ανέλαβε διοικητής  των πακιστανικών δυνάμεων στην ευαίσθητη επαρχία του Μπαλουχιστάν. Η συγκεκριμένη επαρχία  συνορεύει με το Αφγανιστάν και το Ιράν συνεπώς είναι μια από τις πλέον επικίνδυνες περιοχές της Κεντρικής Ασίας. O Ατζούμ από το 2016 διεξήγαγε πολλές επιχειρήσεις κατά του θύλακα των Ταλιμπάν που είχε διεισδύσει στο Μπαλουχιστάν.

Στις 8 Μαΐου 2017 ο πακιστανικός στρατός, υπό τις άμεσες διαταγές του Ναντίμ Ατζούμ, εκτέλεσε επιδρομή κατά δύναμης του αφγανικού στρατού  στα σύνορα των δύο χωρών. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης σκοτώθηκαν 50 Αφγανοί στρατιώτες και τραυματίστηκαν άνω των 100. Ο υποστράτηγος Ατζούμ δικαιολόγησε και υπεραμύνθηκε της συγκεκριμένης πράξης  τονίζοντας ότι η επίθεση αποτελούσε  την απάντηση  στην επιδρομή των αφγανικών δυνάμεων στα χωριά Killi Luqman και Killi Jahangir στα σύνορα Αφγανιστάν με Πακιστάν. Από την αφγανική επιδρομή σκοτώθηκαν 11 άμαχοι άνθρωποι και τραυματίστηκαν 47.

Οι υφιστάμενοι του τον παρουσίαζαν ως ένα εξαιρετικά σκληρό στρατιώτη στο πεδίο της μάχης. To 2020 του απονεμήθηκε ο βαθμό του αντιστράτηγου .

Στις 27 Οκτωβρίου 2022 ο Ατζούμ παραχώρησε συνέντευξη μαζί με τον αντιστράτηγο Μπάμπαρ Ιφτικχάρ. Από της  8 Μαρτίου 2022 το Πακιστάν  περνούσε μια πρωτοφανή κρίση,  καθώς η αντιπολίτευση της χώρας είχε κάνει πρόταση δυσπιστίας στον  τότε πρωθυπουργό Ιμράν Καν.  

Ήταν η πρώτη φορά που διοικητής της ISI παραχώρησε συνέντευξη τύπου στα τηλεοπτικά μέσα. Αρχικά ο υποστράτηγος Ατζούμ διαβεβαίωσε τον πακιστανικό λαό ότι οι ένοπλες δυνάμεις του Πακιστάν είναι αφοσιωμένες στα συνταγματικά τους καθήκοντα. Αιτία της πολιτικής κρίσης στο Πακιστάν ήταν το γεγονός ότι η αντιπολίτευση του Πακιστάν θεωρούσε ότι ο Ιμράν Καν είχε αθετήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις. Η κυβέρνηση του Καν θεωρούσε ότι βρισκόταν σε εξέλιξη μια διεθνής προσπάθεια ανατροπής του. Τα πολιτικά κόμματα του Πακιστάν προσπαθούσαν  να πάρουν το στρατό με το μέρος τους. Για το λόγο αυτό, ανώτερα στελέχη του στρατού ξεκαθάριζαν ότι δε συμμετέχουν  καθ’ οιονδήποτε τρόπο στην  πολιτική κρίση που μάστιζε τη χώρα.

Τον Ιανουάριο του 2023 δυο αστυνομικοί της ISI  δολοφονήθηκαν από μαχητές των Ταλιμπάν του Πακιστάν. Πρόκειται για ένα μεγάλο πλήγμα που δέχτηκε η ISI, καθώς ο πακιστανικός λαός κατανόησε ότι το Πακιστάν βρίσκεται στα πρόθυρα μίας  νέας, και πιθανώς  γενικευμένης σύρραξης με τους Ταλιμπάν.

Προκλήσεις για το μέλλον

 Ως διοικητής της ISI έχει να αντιμετωπίσει τις περίπλοκες σχέσεις μεταξύ Αφγανιστάν και Πακιστάν. Σε παλαιότερο άρθρο μου είχα τονίσει ότι το Πακιστάν και οι Αφγανοί Ταλιμπάν είναι οι μέχρι τώρα νικητές στον πόλεμο του Αφγανιστάν. Η ISI βοήθησε τους Ταλιμπάν στον αγώνα τους κατά της κυβέρνησης Γκάνι και του ΝΑΤΟ, με στόχο το Πακιστάν να πάρει υπό την επιρροή του το Αφγανιστάν, έτσι ώστε να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά την Ινδία.

Σε μια σύγκρουση του Πακιστάν με την Ινδία, οι Ταλιμπάν  του Αφγανιστάν πολύ δύσκολα θα υποστηρίξουν το Ισλαμαμπάντ, και τούτο  γιατί θέλουν να μείνουν μακριά από συγκρούσεις και να επικεντρωθούν στη σύγκρουση στο Παντζίρ.  Ένας άλλος κίνδυνος είναι το ενδεχόμενο πολέμου μεταξύ Αφγανιστάν και Πακιστάν ακόμα και με την άνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι Παστούν που είναι εγκατεστημένοι τόσο στο Πάκισταν όσο και στο Αφγανιστάν διεκδικούν τη δημιουργία κρατικής οντότητας . Η κρατική οντότητα που ονειρεύονται οι Παστούν περιλαμβάνει εδάφη της Ινδίας του Πακιστάν και του Αφγανιστάν. Σε περίπτωση λοιπόν που οι Παστούν ξεκινήσουν αγώνα για τη δημιουργία ανεξάρτητης οντότητας είναι δεδομένο ότι θα βρεθούν σε εμπόλεμη κατάσταση τόσο με το Πακιστάν όσο και με την Ινδία. Όλα αυτά αποτελούν μία σύνθετη πραγματικότητα που ενδεχομένως θα κληθεί να διαχειριστεί ο Ατζούμ, γεγονός που τον καθιστά βασικό παράγοντα των εξελίξεων. Μέχρι σήμερα, έχει αποδείξει ότι, μπορεί να διαχειρίζεται δύσκολες και περιπλοκές καταστάσεις.

Συμπεράσματα

Ο Ναντίμ Ατζούμ είναι αναμφισβήτητα ένας εξαιρετικά έμπειρος αξιωματικός πρώτης γραμμής. Η θητεία του στην επαρχία Μπαλουχιστάν τον έχει βοηθήσει πάρα πολύ με γνώσεις και πολύτιμες εμπειρίες στην  αποστολή που έχει αναλάβει σήμερα.

 

Διαβάστε επίσης:

 

 

Ο στρατός του Πακιστάν αποδυναμώνεται πολιτικά

 

 

 

Πακιστάν: ο στρατηγικός εταίρος της Τουρκίας

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024