25/04/2024

Υπάρχει περίπτωση να δούμε μια νέα Ισλαμιστική τρομοκρατική οργάνωση στα νότια της Τουρκίας μετά τον σεισμό;

 

 

Γράφει ο Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας

 

Καθώς οι διεθνείς οργανισμοί υπολογίζουν το κόστος ζημιάς και επανόρθωσης του σεισμού στην Τουρκία κάπου στα 100 δις δολάρια, αρκετές χώρες έσπευσαν να βοηθήσουν οικονομικά με πρώτες αυτές της Αραβικής Χερσονήσου.

Εδώ όμως φαίνεται πώς σύμφωνα με πληροφορίες (Nordic Monitor) η Μουσουλμανική Αδελφότητα μέσα σε αυτό το κλίμα εποφθαλμιά ένα μεγάλο μερίδιο επιρροής στην περιοχή, κυριολεκτικά κάτω από την μύτη του Ερντογάν.

Μια κίνηση που δεν έπρεπε να προκαλεί εντύπωση, καθώς η οργάνωση εδώ και καιρό προσπαθούσε να βρει τρόπο να δείξει την παρουσία της εντός της Τουρκίας αφού μέχρι και σήμερα, δεν έχει επί της ουσίας πολιτική αντιπροσώπευση. Κάτι που σκόπιμα ο Ερντογάν δεν επιτρέπει καθώς ο ίδιος έχει βλέψεις μέσα από το δικό του “αγώνα” με σύμβολο το R4BIA, να είναι εκείνος ο ηγέτης της Ούμα. Προφανώς μια κίνηση που ουδείς άλλος στον αραβικό κόσμο βλέπει με καλό μάτι. Για αυτό ίσως και μια οργάνωση σαν την Μουσουλμανική Αδελφότητα να έχει παραπάνω σκοπούς από όσους φαίνονται προς εκδήλωση.

Εκείνο που θα ήταν χρήσιμο να προστεθεί είναι η λίστα των ακόλουθων παραγόντων (και όμοιων στοιχείων ως ένα βαθμό) που θυμίζει έντονα την Συρία και την απόσχιση και δημιουργία του DAESH με τις ευλογίες της συγκεκριμένης οντότητας.

  1. Στην περιοχή του σεισμού το συντριπτικό ποσοστό κατοίκων είναι Σύριοι και Κούρδοι. Αν και οι δεύτεροι δεν είναι μια ικανή δεξαμενή για το φανατικό Σουνιτικό τόξο και ειδικότερα τον Ουχαμπιτισμό, εντούτοις οι Σύριοι είναι μια ομάδα στόχος για τους τζιχαντιστές όπως έχει φανεί και στο παρελθόν.
  2. Η Τουρκία δεν έχει πείσει πώς μπορεί να διατηρήσει ισορροπίες υπό την ηγεσία του Ερντογάν που έχει ίδιες αντιδράσεις όπως βίωσε και ο Άσαντ με την “ομάδα αντίστασης των αξιωματικών” στα τέλη του 2011 και έφερε την δημιουργία θυλάκων τζιχαντιστών το 2013 και 2014. Οι αντιδράσεις αυτές είναι τόσο εντός της τάξης των πολιτών του, όσο και στις τάξεις στρατιωτικών που ανέκαθεν θεωρούσε ο ίδιος ως “φιλοδυτικό ιδεολογικό λίκνο”, γι΄αυτό και το μεγάλο ξεκαθάρισμα το 2016.
  3. Σε κάθε μεγάλη καταστροφή όπου τα θύματα της αριθμούσαν χιλιάδες ανθρώπους σε νεκρούς, τραυματίες και κυρίως πληγέντες, η δημιουργία χώρων φροντίδας και περίθαλψης (camps) οδηγούσε μαθηματικά σε οργάνωση παράνομων ομάδων και φυσικά σύνδεση με τζιχαντιστικές ομάδες. Λίβανος, Ιράκ, Συρία, Λιβύη, χώρες που βρέθηκαν στη δίνη καταστροφών , όπου είχαν χώρους υποδοχής πληγέντων, αμέσως μετά ακολοθούσαν η Χεζπολάχ, η Χαμάς, η Αλ Κάιντα, το Ισλαμικό κράτος, η Σαμπάαμπ (σε κάποιες περιπτωσεις στη Νότιο Λιβύη).

Δεν είναι τυχαίο πως μπορούν οι φανατικοί να εκμεταλλευτούν τα camps των πληγέντων από την καταστροφή. Η ύπαρξη πολλών ανθρώπων με μία κοινή πίστη, χωρίς ικανή εκπαίδευση, σε κατάσταση απελπισίας και χωρίς ορατή διέξοδο σε συνδυασμό με την προσφορά χρήματος και φροντίδας (για την οικογένεια τους) από ομάδες φανατικών, οδηγεί τους άνδρες εντός καταυλισμών σε στρατολόγηση από τις συγκεκριμένες ομάδες των τρομοκρατών.

Ιδανικό παράδειγμα εδώ είναι ό,τι συμβαίνει στην κεντρική Αφρική, όπου πολέμαρχοι υπό τον μανδύα του δογματικού Ισλάμ, στρατολογούν όλο και περισσότερους μαχητές με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ένα πολύ ζοφερό μέλλον για την ευρύτερη περιοχή. Ειδικά αν σκεφτούμε πώς πλέον – μετά και την ουσιαστική αποχώρηση της Γαλλίας- καμία δύναμη δεν ελέγχει ό,τι συμβαίνει στις χώρες της περιοχής. Οι δυτικές δυνάμεις έχουν αποχωρήσει, οι ρωσικές έχουν εστιάσει στον πόλεμο της Ουκρανίας (έχουν απομείνει κομμάτια της Wagner α οποία όμως παίζουν το δικό τους παιχνίδι), οι Κινέζοι έχουν επικεντρωθεί στον αποθησαυρισμό με συγκεκριμένα έργα, ενώ η δυναμική του Ισραήλ ποτέ δεν έπαιξε κυρίαρχο ρόλο εκεί επί των αφρικανικών χωρών.

  1. Επιστρέφοντας στο ζήτημα της Τουρκίας και τις κινήσεις της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην περιοχή των πληγέντων, αν τα παραπάνω αρθροιστούν και ληφθούν υπόψη σε κάποια κλίμακα, είναι εμφανές πώς η πιθανότητα η περιοχή αυτή να «γεννήσει» μια φανατική οργάνωση που ίσως να ενισχυθεί από τρίτες, είναι αρκετά ισχυρή.

Η άνοδος μιας φανατικής ομάδας ισλαμιστικών χαρακτηριστικών που θα στηρίζεται από την Μουσουλμανική Αδελφότητα και ταυτόχρονα θα έχει πρόσβαση σε πακτωλό χρημάτων που ήδη εισρέουν ως αποτέλεσμα της αλληλεγγύης προς τους πληγέντες. μπορεί να δημιουργήσει μια δίνη αναταραχών που ουδείς θα περιμένει.

 

 

Οι επιπτώσεις του σεισμού σε Τουρκία και Συρία

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024