19/04/2024

Ρωσία και Ιράν καλούν Τουρκία και Συρία στη Μόσχα

Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα

 

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Burak Akcapar και ο Σύριος ομόλογός του Ayman Susan θα συναντηθούν την Τετάρτη στη Μόσχα για δύο ημέρες στο πλαίσιο των προσπαθειών για την προώθηση της απόψυξης των σχέσεων Άγκυρας-Δαμασκού σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu τη Δευτέρα.

Οι διήμερες συνομιλίες θα φιλοξενηθούν από τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Mikhail. Η ιρανική πλευρά (για την οποία σας μίλησα σε πρόσφατο άρθρο στο Geopolitics με τίτλο: Το Ιράν αρωγός της τουρκοσυριακής προσέγγισης) θα εκπροσωπηθεί από τον Ali-Ashgar Khaji, ανώτερο βοηθό του υπουργού Εξωτερικών του Ιράν.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Mevlut Cavusoglu ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η πρόταση για συνάντηση χαμηλού επιπέδου μεταξύ των πλευρών προήλθε από τη Ρωσία, η οποία μεσολάβησε μεταξύ της τουρκικής και της συριακής κυβέρνησης και ότι το Ιράν θα συμμετάσχει επίσης στη διαδικασία.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών της Τετάρτης, η Ρωσία ελπίζει πως θα μπορέσουν να ξεπεραστούν οι διαφορές μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί στο μέλλον μια συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Συρίας και της Τουρκίας.

Έχοντας περάσει πάνω από μια δεκαετία εχθρότητας μεταξύ των δύο χωρών, η μεσολάβηση της Ρωσίας ξεκίνησε στα τέλη του περασμένου έτους, όταν οι υπουργοί Άμυνας και οι αρχηγοί πληροφοριών της Τουρκίας και της Συρίας πραγματοποίησαν την πρώτη συνάντηση υψηλού επιπέδου στη Μόσχα. Τις συνομιλίες υψηλού επιπέδου αναμενόταν να ακολουθήσει μια συνάντηση μεταξύ των κορυφαίων διπλωματών της Συρίας και της Τουρκίας, η οποία δεν έγινε προφανώς λόγω των καταστροφικών σεισμών που έπληξαν την περιοχή των τουρκοσυριακών συνόρων.

Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά την συνάντηση με τον Ιρανό ομόλογό του Hossein Amir-Abdollahian την περασμένη εβδομάδα, ο Mevlut Cavusoglu (κεντρική φωτογραφία) σημείωσε ότι υπήρχαν κάποια εμπόδια πριν από έναν νέο γύρο συνομιλιών υψηλού επιπέδου, λέγοντας ότι μια «πιθανή συνάντηση» μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ανάλογα με την αποτέλεσμα των τεχνικών συνομιλιών αυτής της εβδομάδας.

Η Μόσχα και η Τεχεράνη, οι κύριοι υποστηρικτές της κυβέρνησης Άσαντ, πιέζουν εδώ και καιρό την Άγκυρα να ξεκινήσει έναν άμεσο πολιτικό διάλογο με τη Δαμασκό. Ο Άσαντ θεωρεί ότι οι τουρκικές δυνάμεις που ελέγχουν μια σειρά από συριακούς θύλακες στη βόρεια περιοχή της κατεστραμμένης από τον πόλεμο χώρας ως «κατακτητές» και ζητά την απόσυρσή τους. Η Τουρκία, εν τω μεταξύ, υποστηρίζει Σουνίτες Σύριους αντάρτες που μάχονται για να ανατρέψουν την κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, γεγονός που φαίνεται να δημιουργεί πρόβλημα στις συνομιλίες.

Η Άγκυρα επιδιώκει τη συνεργασία της Δαμασκού για να ξεκινήσει ο επαναπατρισμός περίπου 4 εκατομμυρίων Σύριων προσφύγων που διαμένουν στην Τουρκία αλλά και επειδή επιζητά τη συμμαχία της Συρίας για να κινηθεί ενάντια στην αυτόνομη διοίκηση υπό την ηγεσία των Κούρδων στη βορειοανατολική Συρία,. Η Τουρκία θεωρεί τις συμμαχικές με τις ΗΠΑ συριακές κουρδικές ομάδες τρομοκρατικές οργανώσεις, εξισώνοντάς τις με το παράνομο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο πολεμά το τουρκικό κράτος για αυτοδιοίκηση για περίπου τέσσερις δεκαετίες.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024