29/03/2024

Πώς δημιουργούνται οι illegals, «κλειδί» οι γυναίκες κατάσκοποι

Με όνομα νεκρού βρέφους, που είχε αποβιώσει το 1991, κινούνταν στην Ελλάδα η κατάσκοπoς Μ.Τ. που «ξεσκέπασε» η ΕΥΠ. Η 33χρονη γυναίκα, σύμφωνα με την ελληνική της ταυτότητα, 31χρονη σύμφωνα με τη ρωσική, ζούσε στην περιοχή του Παγκρατίου, στην οδό Αρριανού. Μάλιστα είχε νοικιάσει ένα κατάστημα το οποίο είχε αντικείμενο για πλέξιμο για κέντημα, λειτουργούσε μάλιστα και διαδικτυακό κατάστημα, του οποίου η ιστοσελίδα έχει κατέβει.

Η ίδια εμφανίζονταν και ως επαγγελματίας φωτογράφος στο προφίλ της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ήταν γεμάτο από φωτογραφίες που την έδειχναν να ποζάρει κρατώντας μία επαγγελματική μηχανή στα χέρια, πολλές φορές κρύβοντας το πρόσωπό της.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο της ΕΡΤ Κώστα Παπαδόπουλο, η αποκάλυψη της ταυτότητάς της έγινε πριν από περίπου ένα χρόνο, όταν διαπιστώθηκε μία ανακολουθία στα έγγραφα ενός ληξιαρχείου, στην περιοχή της Αττικής. Φάνηκε λοιπόν ότι είχε γίνει παραποίηση, ότι είχαν σκιστεί σελίδες και είχαν τοποθετηθεί στη θέση τους άλλες με εμφανώς διαφορετικό γραφικό χαρακτήρα σε σχέση με τα αρχεία της εποχής. Ξεκίνησε η έρευνά της για το συγκεκριμένο άτομο, το οποίο έδειξε ότι πρόκειται για μία γυναίκα η οποία δρούσε κατόπιν εντολής ξένων μυστικών υπηρεσιών με τη μέθοδο των illegals. Είναι μία μέθοδος η οποία έχει διαπιστωθεί και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι τα τελευταία παραδείγματα είχαμε στην Αυστρία και στην Πολωνία. Η γυναίκα αυτή κατάφερε τον Ιανουάριο να διαφύγει τελικά στη χώρα καταγωγής της. Εκτιμούν οι αρχές ότι αντιλήφθηκαν οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, όπως οι ξένες, οι δυτικές χώρες μπορούν πλέον να εντοπίσουν τα συγκεκριμένα άτομα και για αυτό ξεκίνησε μία διαδικασία να επιστρέψουν πίσω στη χώρα τους. Ψάχνουν λοιπόν τώρα από την ΕΥΠ να διαπιστώσουν ποια ακριβώς ήταν η δράση της. Δεν φαίνεται να είχε απευθείας σχέσεις με τη ρωσική πρεσβεία, ωστόσο υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπήρχε κάποιος σύνδεσμος και να υπήρχαν και άλλα μέλη. Μία μικρή ομάδα, η οποία ενδεχομένως να μην ήταν μόνο στην Αθήνα αλλά και σε άλλες περιοχές ενδιαφέροντος.

 

Μαίρη Μπόση: Γυναίκα και κατασκοπεία – «Ευκολότερη η διείσδυση γυναικών στην τοπική κοινωνία»

Η κ. Μαίρη Μπόση, καθηγήτρια Διεθνούς Ασφάλειας Πανεπιστήμιο Πειραιά είπε στις Συνδέσεις της ΕΡΤ ότι η κατασκοπεία είναι αρχαιότατη τακτική και πρακτική μεταξύ κρατών, πάντα στο όνομα της ασφάλειας, δεν έχει σταματήσει ποτέ αλλά τα τελευταία χρόνια όμως έχει εμπλουτιστεί λόγω της τεχνολογίας. «Όμως οι μυστικές υπηρεσίες χρησιμοποιούν, όπως και στο παρελθόν, τον ανθρώπινο παράγοντα, άμεση επαφή με το κράτος, τις υπηρεσίες που τους ενδιαφέρει. Η αμεσότητα δηλαδή των επαφών και της παρακολούθησης παραμένει ενεργή μέσω, συνήθως μέσω των πρεσβειών, των προξενείων. Οι σχέσεις που αναδεικνύουν τα άτομα τα οποία ζούνε σε μια χώρα και βέβαια αυτό το μαθαίνουμε στο τέλος από τις συλλήψεις είναι πάνω κάτω μια συνηθισμένη πρακτική» λέει μεταξύ άλλων και συνεχίζει: «Το κάθε κράτος κάνει ό, τι είναι δυνατόν για να ανιχνεύσει, να καταλάβει, να προλάβει να αντιστρέψει πράξεις ενός άλλου κράτους που θεωρεί ότι πιθανόν του δημιουργήσει προβλήματα. Αυτά συμβαίνουν, συνέβαιναν πάντα και θα συνεχίσουν. Όμως εδώ θέλω να δούμε λίγο το θέμα, γυναίκα και κατασκοπεία. Πρέπει να πω ότι σε όλη την βιβλιογραφία και αρθρογραφία αυτής της κατηγορίας καταγράφεται ότι είναι ευκολότερη η διείσδυση γυναικών στην τοπική κοινωνία. Είναι ευκολότερη η ενσωμάτωση στον κοινωνικό ιστό, όπως και η απόκρυψη της πραγματικότητας, καθώς ευκολότερα οι γυναίκες γίνονται αποδεκτές σε ένα κοινωνικό περιβάλλον. Το ίδιο ισχύει και για οικογένειες. Τώρα, όσον αφορά τους illegals, τους παράνομους, όπως μας είπατε, καμιά πρωτοτυπία καθώς στον Ψυχρό Πόλεμο ήταν ο τρόπος που διείσδυσε η μια χώρα στην άλλη. Τα παραδείγματα είναι πάρα πολλά και τότε συνήθως μεταξύ των τότε μεγάλων δυνάμεων, Ηνωμένες Πολιτείες και Σοβιετική Ένωση».

Αλέξανδρος Νίκλαν: «Εκπαιδεύονται για 5 – 10 χρόνια και χρονικός ορίζοντας της επίτευξης του στόχου τους μπορεί να είναι 25 χρόνια»

Για την εκπαίδευση των illegals μίλησε ο Αλέξανδρος Νίκλαν, σύμβουλος θεμάτων ασφαλείας το πρωί της Παρασκευής 17 Μαρτίου στην εκπομπή Συνδέσεις της ΕΡΤ1

«Ο ανθρώπινος παράγοντας σε συνδυασμό με την ψηφιακή πληροφόρηση είναι αλληλοσυμπληρούμενα και αλληλοεξαρτώμενα σε πολλές περιπτώσεις. Πάντα όμως, εφόσον μιλάμε για τον ανθρώπινο παράγοντα, υπάρχει μια δυνατότητα η οποία προσδιορίζεται από την ικανότητα του κάθε ανθρώπου να διεισδύσει μέσα στα κοινωνικά στρώματα και να μπορέσει να λειτουργήσει, είτε ως δούρειος ίππος, είτε ως αναγνωριστικό στοιχείο σε κάποιες καταστάσεις και σε κάποιες υπηρεσίες ή εν πάσει περιπτώσει να δημιουργήσει και κάποιο κλίμα σε κάποιες αντίστοιχες συνθήκες.

Εδώ μπορώ να φέρω ένα παράδειγμα το οποίο δεν έχει να κάνει με το συγκεκριμένο, αλλά μπορούμε να φέρουμε ένα παράδειγμα, ας πούμε, της πορτοκαλί επανάστασης στην Ουκρανία. Θα πρέπει να έχουμε πάντα υπόψη μας ότι οι άνθρωποι οι οποίοι κινούνται σε αυτά τα πλαίσια ως κατάσκοποι, ως illegals, έχουν πολύ μεγάλο χρονικό ορίζοντα. Δεν είναι δηλαδή κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι θα λειτουργήσουν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Εκπαιδεύονται για 5 – 10 χρόνια και χρονικός ορίζοντας της επίτευξης του στόχου τους μπορεί να είναι 25 χρόνια».

Οι illegals έχουν συγκεκριμένα στοιχεία προσωπικότητας τα οποία αναπτύσσονται για συγκεκριμένους λόγους:

«Υπάρχουν κάποια βασικά στοιχεία που αναγνωρίζουν στην προσωπικότητα του ανθρώπου και τα αναπτύσσουνε. Κοιτάνε δηλαδή αν θα είναι κάποιος άνθρωπος οποίος θα μπορεί να είναι πιο “προσβάσιμος”, πιο κοινωνικός, πάντα όμως θέτοντας όρια ώστε να μπορέσει να διατηρήσει την προσωπικότητά του σε στεγανά.

Ένα πολύ συγκεκριμένο παράδειγμα που μου έρχεται στο μυαλό αυτή τη στιγμή ήταν το 2017 η σύλληψη του συμβούλου του υπουργού Άμυνας στη Γαλλία, ο οποίος είχε καταφέρει και είχε διεισδύσει στα ανώτερα στρώματα, τον συνέλαβαν για ρωσική κατασκοπία ή η πρόσφατη σύλληψη, τον Ιούνιο ή Ιούλιο του περσινού έτους του Ρώσου κατασκόπου που προσπάθησε να διεισδύσει στη Μόσχα, υπάλληλο στο Δικαστήριο της Χάγης».

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο πως έφτασαν οι αρχές να αναγνωρίσουν την ταυτότητα της κατασκόπου.

«Η αναγνώριση της συγκεκριμένης γυναίκας προέκυψε από μία σύλληψη άλλης πράκτορα, όπου άρχισε και εξελισσόταν κουβάρι και για λόγους δικούς τους οι Ρώσοι την ανακάλεσαν πίσω. Εμείς είτε από κάποια πληροφόρηση είτε από επιχείρηση ανακαλύψαμε το θέμα και δόθηκε στη δημοσιότητα έτσι ώστε να παίξουμε λίγο το κυνήγι της αλεπούς, μπας και δημοσιευθεί κάτι παραπάνω ώστε να αναπτυχθούν κάποιες περαιτέρω πληροφορίες. Είναι ένας κόσμος πίσω από το παραβάν που έχει πολλά πράγματα τα οποία δεν θα τα μάθουμε ποτέ και ίσως και καλό δεν θα τα μάθουμε, γιατί ίσως να μην έχουμε καταφέρει να τα αξιοποιήσουμε εμείς να τα αξιολογήσουμε.

Είναι κάτι παλιό, το οποίο συμβαίνει συνεχώς. Το μόνο που έχει αλλάξει, τουλάχιστον σύμφωνα με τις τελευταίες εκθέσεις από την Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών, είναι ότι το δόγμα της Ρωσίας δεν είναι τόσο το να κερδίσει τα μυστικά όσο το να επηρεάσει και να δημιουργήσει αντίκτυπο στις κατά τόπους κοινωνίες, ώστε σε βάθος χρόνου να προκαλέσει ίσως και ακόμη και αποσταθεροποίηση κυβερνήσεων».

 

Πηγή: Συνδέσεις, ΕΡΤ

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024