25/04/2024

Τόμας Μιγκέλ Ριμπέιρο Πάιβα: ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού  της Βραζιλίας

Γράφει ο Κωνσταντίνος Νικολετόπουλος

 

Ο Τόμας Μιγκέλ Ριμπέιρο Πάιβα  ανέλαβε αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού  της Βραζιλίας σε μια περίοδο εξαιρετικά δύσκολη για τη χώρα του, καθώς είχε προηγηθεί η απόπειρα πραξικοπήματος οπαδών του απερχόμενου προέδρου της Βραζιλίας Ζαΐρ  Μπολσονάρου.

Ο Πάιβα γεννήθηκε στο Σάο Πάολο και εισήλθε στη σχολή Ευελπίδων της Βραζιλίας  το 1975. Αποφοίτησε ως ανθυπολοχαγός του σώματος τεθωρακισμένων  και υπηρέτησε αρχικά στο 7ο Τάγμα αρμάτων μάχης του οποίου η έδρα είναι στην πόλη Σάντα Μαρία.  Το 2010 δραστηριοποιήθηκε στην Αϊτή και εντάχθηκε στη Minustah (Διεθνής Συνασπισμός του ΟΗΕ που αναπτύχθηκε στη χώρα το 2004). Το 2010  ήταν εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για την Αϊτή καθώς συνέβη ο καταστροφικός σεισμός των 7 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ. Ο σεισμός κόστισε τη ζωή σε 200.000 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και 13 Βραζιλιάνους στρατιώτες.  Από το 2012 μέχρι το 2019 υπηρέτησε ως διοικητής  των στρατιωτικών δυνάμεων στην  πρωτεύουσα  Μπραζίλια, της προεδρικής φρουράς της Βραζιλίας. Στη συνέχεια ανέλαβε  στρατιωτικός ακόλουθος της Βραζιλίας στον Ισημερινό.

Στις 15 Απριλίου 2021 έγινε  διοικητής του Βραζιλιάνικου στρατού στις Νοτιανατολικές επαρχίες της χώρας. Ανέκαθεν θεωρούνταν ένας ιδιαίτερα μετριοπαθής αξιωματικός,  κάτι που τον έκανε ευπρόσδεκτο συνομιλητή όλων των πολιτικών δυνάμεων της Βραζιλίας.

Ο ίδιος χαρακτήρισε ανεπιθύμητη τη νίκη του Λούλα  στις εκλογές για τη συντριπτική πλειοψηφία του στρατεύματος. Ωστόσο, σημείωσε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα πρέπει να γίνει σεβαστό.  Είναι γνωστό ότι οι ένοπλες δυνάμεις, και ιδίως το σώμα των αξιωματικών, ήταν θερμοί υποστηρικτές του προέδρου Μπολσονάρου.

Στις 8 Ιανουαρίου 2023 οπαδοί του απερχόμενου προέδρου  Μπολσονάρου  εισέβαλλαν στο Κοινοβούλιο της χώρας και σε άλλα δημόσια κτίρια  στην  πρωτεύουσα Μπραζίλια, ζητώντας από τις ένοπλες δυνάμεις να διενεργήσουν πραξικόπημα κατά του νόμιμα εκλεγμένου προέδρου Λούλα Ντα Σίλβα.

Ο Πάιβα τόνισε  ότι κανένας πολίτης, στρατιωτικός ή πολιτικός, δεν είναι υπεράνω του νόμου και διαβεβαίωσε ότι οι στρατιωτικοί που συμμετείχαν στο πραξικόπημα κατά του προέδρου Λούλα θα τιμωρηθούν από τη δικαιοσύνη. Ο Πάιβα στις πρώτες δηλώσεις του σε δημοσιογράφους,  μετά την ανάληψη των καθηκόντων του,  επισήμανε ότι πρώτο του μέλημα είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του πολιτικού κόσμου και του λαού  προς τις ένοπλες δυνάμεις.

Συμπερασματικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι πρόκειται για έναν ικανό στρατιωτικό, με ισχυρή προσωπικότητα. Κατά την εκτίμηση μου, η διοίκηση του στρατού της Βραζιλίας με τον Πάιβα εξασφαλίζει (πέρα των άλλων) και τη σταθερότητα στα μεγάλα αστικά κέντρα όσον αφορά τον  πόλεμο εναντίον των συμμοριών. Ο Πάιβα, ως διοικητής του στρατού στην  πρωτεύουσα Μπραζίλια, είχε ασχοληθεί προσωπικά με την σύγκρουση κατά των πολλών και επικίνδυνων συμμοριών που δρουν εκεί. Επομένως, έχει την κατάλληλη εμπειρία να αντιμετωπίσει μία ενδεχόμενη εξέγερση,  λαμβάνοντας εγκαίρως τα απαραίτητα μέτρα. Παράλληλα, δίνει στο Λούλα την ευκαιρία να κυβερνήσει τη Βραζιλία ομαλά, καθώς  από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα έχει ξεκαθαρίσει ότι ο στρατός της Βραζιλίας θα μείνει μακριά από τα πολιτικά ζητήματα.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024