15/09/2024

Ποιος ο ρόλος του Ιράκ στη συμφωνία Σαουδικής Αραβίας-Ιράν

Το Ιράν και η Σαουδική Αραβία κατέληξαν σε συμφωνία τις προηγούμενες ημέρες για την επανέναρξη των διπλωματικών σχέσεων. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών είχαν ξεκινήσει από το Ιράκ, αλλά η τελική συμφωνία επιτεύχθηκε και υπογράφηκε από τους αρχηγούς εθνικής ασφάλειας των δύο χωρών στο Πεκίνο.

Και οι δύο χώρες επαίνεσαν στη συνέχεια την προηγούμενη μεσολάβηση του Ιράκ και η Βαγδάτη ελπίζει να βρει έναν περαιτέρω ρόλο για τον εαυτό της.

Ο ρόλος του Ιράκ

Η σχέση μεταξύ Τεχεράνης και Ριάντ είχε διακοπεί από το 2016. Το Ιράκ έχει μακρά σύνορα και με τις δύο χώρες και φιλοξενεί εκατομμύρια Σιίτες και Σουνίτες. Μεταξύ 2019 και 2021, σημειώθηκαν διάφορες επιθέσεις κατά της Σαουδικής Αραβίας, ορισμένες από τις οποίες κατηγορήθηκαν σε ιρακινές πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις εντάσεις, το Ιράκ ξεκίνησε μεσολάβηση μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε το 2019, περνώντας κυρίως μηνύματα μεταξύ των δύο πλευρών, που παραδόθηκαν μέσω των υπηρεσιών πληροφοριών του Ιράκ, με επικεφαλής εκείνη την εποχή τον Μουσταφά αλ-Καντίμι, ένα χρόνο πριν γίνει πρωθυπουργός.

Όταν ο Καντίμι ανήλθε στην πρωθυπουργία στα μέσα του 2020, οι διαπραγματεύσεις εξελίχθηκαν σε συνομιλίες πρόσωπο με πρόσωπο μεταξύ των αντιπροσωπειών στη Βαγδάτη. Πέντε συνεδριάσεις διαπραγματεύσεων πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 2020 και 2022.

Σύμφωνα με πολλές πηγές  στις συναντήσεις συμμετείχαν ο γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Πληροφοριών της Σαουδικής Αραβίας, Καλίντ Μπιν Αλί Αλ Χαμαϊντάν, και ο αναπληρωτής γραμματέας εξωτερικής πολιτικής και διεθνούς ασφάλειας στο Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν, Σάιντ Ιραουάνι . Για λόγους ασφαλείας, οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν σε μυστικό μέρος στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, με επικεφαλής όλων τον ίδιο τον Καντίμι.

Στην πέμπτη συνάντηση, οι δύο αντιπροσωπείες σχεδίασαν έναν οδικό χάρτη για την επίλυση των διαφορών τους, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής τεχνικών ομάδων στο Ριάντ και την Τεχεράνη για να επιθεωρήσουν τις πρεσβείες και τα προξενεία. επαναλειτουργία του γραφείου αντιπροσωπείας του Ιράν στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας που βρίσκεται στη Τζέντα και υποστήριξη στην κατάπαυση του πυρός στην Υεμένη.

Οι συναντήσεις κατέληξαν σε μια επιτυχημένη συμφωνία για τους Ιρανούς στη Σαουδική Αραβία το 2022, όταν η ιρανική επίσημη αντιπροσωπεία, συμπεριλαμβανομένου του αντιπροσώπου του ανώτατου ηγέτη, συμμετείχε στο προσκύνημα. Οι άμεσες συνομιλίες συνέβαλαν επίσης στην κατάπαυση του πυρός στην Υεμένη πέρυσι, καθώς και στη διευκόλυνση από τους Σαουδάραβες στη μεταφορά του Ιρανού Πρεσβευτή στην Υεμένη Χασάν Ιρλόο στην Τεχεράνη, αφού προσβλήθηκε από τον COVID-19 στα τέλη του 2021. Ένα ιρακινό αεροσκάφος τον πήγε στο σπίτι του, όπου πέθανε λίγες μέρες αργότερα.

Τον Ιούνιο του 2022, ο Καντίμι. επισκέφθηκε την Τζέντα και στη συνέχεια την Τεχεράνη για να προετοιμαστεί για την έκτη σύνοδο στην οποία υποτίθεται ότι θα συναντιόντουσαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών. Ωστόσο, δεν πραγματοποιήθηκε λόγω της τεταμένης κατάστασης ασφαλείας στη Βαγδάτη μετά την εισβολή των Σαδριστών στην Πράσινη Ζώνη που ακολούθησε μια αιματηρή σύγκρουση με τις πολιτοφυλακές. Η αναταραχή στο Ιράν κλιμάκωσε επίσης τις εντάσεις μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας.

Τι συμφωνήθηκε στην Κίνα

Πηγές επιβεβαίωσαν  ότι η Κίνα έδειξε ενδιαφέρον για τη μεσολάβηση μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας κατά την επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Σι Τζίνπινγκ  στο Ριάντ τον περασμένο Δεκέμβριο και την επίσκεψη του Ιρανού Προέδρου Ιμπραΐμ Ραΐσι στο Πεκίνο στα μέσα Φεβρουαρίου. Τόσο η Σαουδική Αραβία όσο και το Ιράν χαιρέτησαν την πρωτοβουλία.

Η συμφωνία του Πεκίνου βασίζεται στα ακόλουθα τρία σημεία: «Η συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας», που υπογράφηκε το 2001. «Η γενική συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της οικονομίας, του εμπορίου, των επενδύσεων, της τεχνολογίας, της επιστήμης, του πολιτισμού, του αθλητισμού και της νεολαίας», που υπογράφηκε το 1998. Και το αποτέλεσμα της πέμπτης συνόδου των διαπραγματεύσεων στη Βαγδάτη, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας για την επαναλειτουργία των πρεσβειών και την εξομάλυνση των σχέσεων. Και τα δύο μέρη επιβεβαίωσαν τον σεβασμό για την κυριαρχία των κρατών και τη μη ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις του άλλου.

Η τελευταία ρήτρα αναφέρεται στην υποτιθέμενη υποστήριξη σε ομάδες της αντιπολίτευσης στις δύο χώρες, πέρα από τους πολέμους στα μέσα ενημέρωσης τα τελευταία χρόνια. Το Ιράν κατηγορεί τη Σαουδική Αραβία ότι υποστηρίζει αυτονομιστικές ομάδες στις νότιες επαρχίες του Ιράν, Χουζεστάν, Σιστάν και Μπαλουχιστάν, τις οποίες οι ιρανικές αρχές κατηγορούν για τρομοκρατικές επιθέσεις στο εσωτερικό της χώρας. Η Σαουδική Αραβία κατηγόρησε επίσης το Ιράν ότι υποστηρίζει τις ιρακινές πολιτοφυλακές που επιτέθηκαν σε εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας από ιρακινό έδαφος, εκτός από την υποστήριξη προς τους Χούτι στην Υεμένη και τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο, η οποία με τη σειρά της εμπλέκεται στον πόλεμο της Υεμένης.

Το Ιράν και η Σαουδική Αραβία ευχαρίστησαν επίσης το Ιράκ και το Ομάν για τον ρόλο τους στην επίτευξη της συμφωνίας. Ως αποτέλεσμα της συνάντησης της Βαγδάτης, το Ιράν και η Σαουδική Αραβία συμφώνησαν το 2020 να πραγματοποιούν τακτικές συναντήσεις στο Μουσκάτ σε επίπεδο πληροφοριών, προκειμένου να ανταλλάσσουν πληροφορίες και ανησυχίες για την ασφάλεια.

Τι ρόλο μπορεί να παίξει το Ιράκ στο μέλλον

Το Ιράκ, που βρίσκεται μεταξύ των δύο χωρών, είναι ένα προφανές μέρος για συνεχή διαμεσολάβηση, καθώς προσπαθεί να οικοδομήσει μια οικονομική εταιρική σχέση τόσο με τη Σαουδική Αραβία όσο και με το Ιράν.

Το Ιράκ κάλεσε τους Σαουδάραβες να επενδύσουν στη γεωργία και τη βιομηχανία των νότιων επαρχιών το 2020 και υπέγραψε συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία για σύνδεση στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας το 2022. Επιπλέον, άνοιξε δύο συνοριακές διελεύσεις με τη Σαουδική Αραβία τη διετία 2020-22.

Το Ιράκ φιλοξενεί επίσης διαπραγματεύσεις μεταξύ Ιράν και Ιορδανίας και προετοιμάζεται για περιφερειακές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ιράν και Αιγύπτου. Η συμφωνία του Πεκίνου θα ενθαρρύνει και αυτές τις διαδρομές, παρέχοντας περισσότερη υποστήριξη στο Ιράκ στην αποστολή περιφερειακής συμφιλίωσης.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024