19/03/2024

«Μπορεί να είχαμε το ελληνικό Μπατακλάν – Δεν είναι τυχαίος ο τρόπος στρατολόγησης» – Ειδικός μιλά για την εξάθρωση του τρομοκρατικού πυρήνα

Για την εξιχνίαση της «επιχείρησης Υάκινθος» και τις ανησυχίες για την ύπαρξη τρομοκρατικού δικτύου στη χώρα μας μίλησε στην ΕΡΤ ο Αλέξανδρος Νίκλαν, σύμβουλος θεμάτων ασφαλείας και ο δημοσιογράφος και o συγγραφέας Πάνος Σόμπολος, ο οποίος δήλωσε ότι είναι ευτύχημα ότι δεν υλοποιήθηκε το σχέδιο των δραστών εναντίον του εβραϊκού στόχου στην Αθήνα.

«Ευτυχώς δεν είχαμε τέτοια μαζικά χτυπήματα στην Ελλάδα. Σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες ήταν συχνά αυτά τα χτυπήματα με βομβιστικές επιθέσεις, με όπλα, και φυσικά και με πολλούς νεκρούς» δήλωσε στις «Συνδέσεις» σχολιάζοντας τις προθέσεις των δύο Πακιστανών συλληφθέντων που είχαν ως κίνητρο, όπως φαίνεται, τα χρήματα και το θρησκευτικό φανατισμό.

Ερωτηθείς ο παλαίμαχος αστυνομικός συντάκτης για το εάν υπήρχε ποτέ ανησυχία στην Ελληνική Αστυνομία για αντίστοιχα τρομοκρατικά χτυπήματα ο κ. Σόμπολος αναφέρθηκε στην εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη που ταλαιπώρησε την Ελλάδα για 27 ολόκληρα χρόνια, επισημαίνοντας ότι ήταν άλλες οι συνθήκες.

«Πολλοί αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας με τους οποίους μιλούσαμε φοβόνταν οι άνθρωποι ότι μπορεί να έρθουν και εδώ τέτοιου είδους μαζικά χτυπήματα. Ευτυχώς, δεν είχαμε και ευτυχώς που αυτή η απόπειρα απετράπη, έστω την τελευταία στιγμή, και οι αρμόδιες διωκτικές αρχές έκαναν το καθήκον τους. Έκαναν αυτό που έπρεπε και γλύτωσε κόσμος που θα βρισκόταν εκείνη την ημέρα στο σημείο», πρόσθεσε.

Δεν ήταν τυχαίος ο τρόπος στρατολόγησής τους

Από την ο πλευρά του ο Αλέξανδρος Νίκλαν, σύμβουλος θεμάτων ασφαλείας, αναφέρθηκε στα κεντρικά πρόσωπα αυτής της περίεργης υπόθεσης που εξιχνιάστηκε προ ολίγων ημερών από την ΕΥΠ με τη συνδρομή της ισραηλινής υπηρεσίας Μοσάντ.

«Ξέρουμε ότι είναι δύο Πακιστανοί οι οποίοι προσεγγίστηκαν από άτομο Ιρανικής καταγωγής που έχει ένταλμα στην Ιντερπόλ για δύο δολοφονίες. Έχει ξεκινήσει μία διαδικασία ώστε να βρεθεί ο τρόπος στρατολόγησης τους, ο οποίος φαίνεται, από τα στοιχεία μέχρι στιγμής, ότι δεν ήταν τυχαίος. Πρέπει να υπήρχε κάποια γνωριμία» ανέφερε στις «Συνδέσεις» ο κ. Νίκλαν.

Και όπως τόνισε, υπάρχει στην Ελλάδα ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων, οι οποίοι έχουν κάποια σχέση με την περιοχή του Αραβικού Κόλπου εκτός της Ασίας, οι οποίοι βρίσκονται στη χώρα και δεν έχουν περάσει από υπό πλήρη έλεγχο.

«Θα πρέπει να μπούμε στη διαδικασία ερωτημάτων στο πώς βρέθηκαν αυτοί οι άνθρωποι στο δίκτυο αυτό και πώς έγινε η αρχική επικοινωνία» είπε συμφωνώντας με τον κ. Σόμπολο ότι οι τρομοκράτες είναι συνήθως άνθρωποι υπεράνω υποψίας.

Σύμφωνα με την εκτίμησή του πλέον «στην Ελλάδα θα πρέπει να αλλάξει και όλη φιλοσοφία και αντιμετώπιση όλων αυτών των περιστατικών, τα οποία είχαν δείξει ήδη προμηνύματα το 2014 και μετά με διάφορες συλλήψεις διαφόρων ανθρώπων για άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις που λειτουργούσαν στη χώρα μας».

Είμαστε σε επισφαλή θέση και πρέπει να λάβουμε μέτρα

Ο ίδιος διατύπωσε την άποψη ότι «πλέον δεν είμαστε στην “ασφαλή πλευρά του φράχτη”, αλλά είμαστε δυστυχώς -αυτή τη στιγμή- σε επισφαλή θέση και πρέπει να λάβουμε κάποια μέτρα».

Απαντώντας για το ενδεχόμενο εάν υπάρχει περίπτωση να εμπλέκονται και άλλα άτομα που σχεδίαζαν, ενδεχομένως, και άλλα χτυπήματα στη χώρα μας, ο σύμβουλος θεμάτων ασφαλείας υποστήριξε ότι θεωρητικά θα πρέπει να υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι.

«Θεωρώ ό,τι δεν θα μπορούσαν να το βγάλουν εις πέρας αυτοί οι δύο μόνο. Σίγουρα θα στρατολογούσαν και άλλους. Έχει μεγάλη σημασία να δούμε τι θα απαντηθεί σήμερα στην ανάκριση γιατί μέχρι στιγμής μιλάμε πάνω σε στοιχεία τα οποία έχουν διαρρεύσει», πρόσθεσε.

Συμβολική η ημερομηνία της επίθεσης

«Είχαμε μία προσπάθεια επίθεσης σε συμβολική ημερομηνία που συνέπεφτε το Εβραϊκό Πάσχα με το Ορθόδοξο, όπου θα είχε πάρα πολύ κόσμο εκεί (σ.σ. στο εστιατόριο – συναγωγή) πέρα από τους Ισραηλίτες. Μπορεί να είχε πάρα πολύ νεαρό κόσμο στην πλατεία Ψυρρή. Μπορεί να είχαμε ένα “ελληνικό Μπατακλάν”» ανέφερε ο κ. Νίκλαν επαναλαμβάνοντας ότι η ελληνική αστυνομία θα πρέπει να λάβει επιπλέον μέτρα ώστε να νιώθουμε ασφαλείς έναντι τέτοιων απειλών.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στον συμβολισμό που θα είχε μια τέτοια κίνηση και στο γιατί στοχοποιήθηκε η Ελλάδα από τους φερόμενους τρομοκράτες αναφερόμενος στις σχέσεις της χώρας μας με δυτικές χώρες έναντι χωρών της Μέσης Ανατολής και του Ιράν.

Να σημειωθεί ότι η πρεσβεία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στην Ελλάδα, από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η υπόθεση και οι πληροφορίες ότι οι δύο κατηγορούμενοι είχαν σχέσεις με τους Φρουρούς της Επανάστασης, με ανάρτηση στο Twitter, διέψευσε τις «φήμες» κάνοντας λόγο για «αβάσιμες κατηγορίες» εναντίον της Τεχεράνης.

Οι δύο Πακιστανοί τρομοκράτες, 25 και 29 ετών οι οποίοι απολογήθηκαν σήμερα Παρασκευή (31/3), και κρίθηκαν προφυλακιστέοι.

 

 

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

 

Σχόλιο Geopolitics & Daily News:

Και μετά την προσαγωγή των τρομοκρατών στον ανακριτή, ο ίδιος διέταξε προφυλάκιση για σωρεία ποινικών παραβιάσεων σε επίπεδο κακουργήματος. Μαζί με την προφυλάκιση ήρθε και η επιβεβαίωση για όλα τα στοιχεία που μέχρι στιγμής ειχαν δοθεί στην δημοσιότητα από επίσημα χείλη. Οπότε και επίσημα, πλέον, έχουμε τον πρώτο υπό διαμόρφωση πυρήνα τρομοκρατικών χτυπημάτων με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του Ισλάμ, με στόχο Ισραηλινής φύσης. 
Η Ελλάδα με την σύσφιξη σχέσεων της με την Δύση και το Ισραήλ ειδικότερα, προφανώς πλέον και θα στοχοποιηθεί από ακραία στοιχεία. Ό,τι είδαμε αυτές τις μέρες, εκτιμούμε πώς δεν θα είναι  και το τελευταίο περιστατικό.
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2023