29/03/2024

Λάουρα Ρίτσαρτσον: Η πρώτη Αμερικανίδα στρατηγός

Gen. Laura J. Richardson Commander, U.S. Southern Command

Γράφει ο Κωνσταντίνος Νικολετόπουλος 

Η Λάουρα Ρίτσαρτσον είναι μία ξεχωριστή προσωπικότητα, αφού είναι η  πρώτη Αμερικανίδα στρατηγός (διοικήτρια στρατιάς). Προέρχεται από την αεροπορία στρατού.

Γεννήθηκε το 1963 και μπήκε στο West Point (αντίστοιχη Σχολή Ευελπίδων) το 1986. Αποφοίτησε 4 χρόνια μετά, με το βαθμό της ανθυπολοχαγού αεροπορίας στρατού. Το 1990 στάλθηκε στη Ν. Κορέα. Το 2002 υπηρετεί για πρώτη φορά στο Αφγανιστάν, εντασσόμενη στην ISAF  και έχοντας το βαθμό της συνταγματάρχου. Η πρώτη επιχείρηση στην οποία συμμετείχε ήταν η επιχείρηση «Ανακόντα». Σκοπός της συγκεκριμένης επιχείρησης ήταν η κατάληψη της οροσειράς Άρμα,  με ιδιαίτερη έμφαση να δίνεται στο Τακούρ Γκαρ.  Η επιχείρηση κατέληξε σε μια πύρρειο νίκη της ISAF, καθώς οι μαχητές της Αλ Κάιντα κατέρριψαν δυο ελικόπτερα Σινούκ. Στις μάχες επί του εδάφους, που κράτησαν 20 ολόκληρες ώρες, σκοτώθηκαν 15 Αμερικανοί καταδρομείς.

Υπήρχαν  δυο παράγοντες που συνέβαλαν στις σημαντικές αυτές  απώλειες:  Αφενός, το αρχηγείο της ISAF δεν είχε επαρκείς  πληροφορίες για την κατάσταση του εχθρού, ιδιαίτερα στο Τακούρ Γκαρ . Η έλλειψη πληροφοριών οδήγησε με τη σειρά της στο δεύτερο λάθος της ISAF. H Ρίτσαρτσον έριξε στη μάχη ελικόπτερα Σινούκ χωρίς την κάλυψη ελικοπτέρων Απάτσι. Το αποτέλεσμα ήταν τα βαριά ελικόπτερα της ISAF  να γίνουν εύκολος στόχος για την αεράμυνα της Αλ Κάιντα.

Το 2013 φτάνει για δεύτερη φορά στο Αφγανιστάν και αναλαμβάνει τη διοίκηση όλων των μονάδων διαβιβάσεων της ISAF.

Το 2020 οι ΗΠΑ βρέθηκαν αντιμέτωπες, όπως και όλη η ανθρωπότητα, με την πανδημία του κορονοϊού. Η Λάουρα  Ρίτσαρτσον επιστράτευσε 4.000 στρατιώτες οι οποίοι κατανεμήθηκαν σε 14 πολιτείες των ΗΠΑ.  To 1/3 του προσωπικού που επιστρατεύτηκε ήταν γιατροί και νοσηλευτές, οι οποίοι υπηρέτησαν στα πολιτικά νοσοκομεία των ΗΠΑ. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις πολιτείες της Νέας Υόρκης, της Καλιφόρνιας και του Τέξας, όπου τους πρώτους μήνες της πανδημίας  υπήρχαν πολλά κρούσματα.

Στις 28 Δεκεμβρίου 2020 η Ρίτσαρτσον ενίσχυσε το στρατιωτικό ιατρικό προσωπικό στην πολιτεία της Καλιφόρνιας, η οποία περνούσε νέα έξαρση του κορονοϊού.

Στις 3 Φεβρουαρίου 2021, καταθέτει στη γερουσία ως υποψήφια για τη διοίκηση της Southcom, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ θα σταθούν δίπλα στους συμμάχους τους στην Κεντρική και τη Λατινική Αμερική και δε θα επιτρέψουν οποιαδήποτε επιρροή από τη Ρωσία και την Κίνα.

Και πράγματι, στις 12 Αυγούστου 2021, με ομόφωνη ψηφοφορία έγινε και επίσημα η πρώτη γυναίκα ανώτερη διοικητής στον αμερικανικό στρατό, αναλαμβάνοντας τη διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων στη Λατινική Αμερική.

Συμπεράσματα:

Κατά την εκτίμηση μου, και μόνο  το γεγονός ότι η Ρίτσαρτσον έφτασε τόσο ψηλά στην ιεραρχία του αμερικανικού στρατού αποτελεί μία  τεράστια, προσωπική της  επιτυχία. Η θητεία της σαφώς έχει και άσχημες στιγμές. Για παράδειγμα, το γεγονός ότι δεν έστειλε στο Τακούρ Γκαρ ελικόπτερα Απάτσι αλλά μόνο ελικόπτερα Σινούκ. Γεγονός όμως που οφείλεται κατά βάση  στις ελλιπείς  πληροφορίες που έλαβε. H συμμετοχή της όμως στην αντιμετώπιση του κορονοϊού  ήταν πολύ σημαντική καθώς μειώθηκε το βάρος στα πολιτικά νοσοκομεία και έτσι σώθηκαν ανθρώπινες ζωές.  

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024