28/03/2024

Μετίν Γκουράκ: ο πιστός στρατιωτικός του Ερντογάν

Γράφει ο Κωνσταντίνος Νικολετόπουλος 

Ο Μετίν Γκουράκ είναι διοικητής της 2ης τουρκικής στρατιάς. Πρόκειται για έναν  αξιωματικό που έχει ασχοληθεί σε μεγάλο βαθμό στη διάρκεια της καριέρας του με την  καταπολέμηση της τρομοκρατίας.  Ο Γκουράκ αποφοίτησε το 1978 από την τουρκική σχολή Eυελπίδων με τον βαθμό του ανθυπολοχαγού Πυροβολικού. Το 2006 έγινε διοικητής της 2ης τεθωρακισμένης τουρκικής ταξιαρχίας.

Το 2008 ήταν εκπρόσωπος Τύπου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Εκείνη τη χρονιά είχαμε την επιχείρηση SUN,  η οποία διήρκησε 7 ημέρες (21-28 Φεβρουαρίου 2008). Στις 25 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους παρέθεσε λεπτομερή ενημέρωση για την τουρκική αεροπορική επιδρομή στο όρος Καντίλ που κόστισε τη ζωή σε 15 μαχητές του PKK.

Στις 15 Ιουλίου 2016, ο Μετίν Γκουράκ αποτέλεσε έναν από τους κύριους πρωταγωνιστές στη  διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος κατά του προέδρου Ερντογάν και συνέβαλλε αποφασιστικά στη αποτροπή του συγκεκριμένου εγχειρήματος.

Ας θυμηθούμε τα γεγονότα εκείνων των ημερών: Τον Ιούλιο του 2016 έγινε γνωστό ότι υπήρχε τεράστια δυσαρέσκεια στο σώμα των γκιουλενιστών αξιωματικών που μετείχαν εκείνη την περίοδο στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Στις αρχές Αυγούστου θα γίνονταν κρίσεις αξιωματικών και προβλεπόταν η απόλυση των γκιουλενιστών αξιωματικών από όλους τους κλάδους των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Κι αυτό αποτέλεσε τη βασική αφορμή για την απόπειρα πραξικοπήματος με σκοπό την ανατροπή του προέδρου Ερντογάν.

Εκείνη τη μέρα ο Μετίν Γκουράκ ενημερώθηκε ότι υπάρχει  έντονη στρατιωτική κίνηση στην  Άγκυρα. Μεγάλο μέρος της  28ης  μηχανοκίνητης ταξιαρχίας είχε κινητοποιηθεί, με σκοπό να θέσει υπό τον έλεγχο της την πόλη. Γρήγορα ο Γκουράκ ενημερώθηκε  για την απόπειρα του πραξικοπήματος από τον τότε αρχηγό ΓΕΕΘΑ της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ. Τα άρματα μάχης βγήκαν με εντολή του ταξιάρχου Αλί Καλιονσού (αξιωματικού των πραξικοπηματιών).  Ο υποστράτηγος Γκουράκ μίλησε τηλεφωνικά με το διοικητή της σχολής τεθωρακισμένων, όπου του έδωσε εντολή να μη βγει κάνει άρμα μάχης στους δρόμους.

Στις 22:00  έφτασε στο γενικό επιτελείο στρατού όπου και συνελήφθη από Τούρκους  πραξικοπηματίες καταδρομείς.  Ο Γκουράκ απελευθερώθηκε αμέσως μετά την αποτυχία του πραξικοπήματος. Σημείο κλειδί ήταν η άμεση εντολή του στον διοικητή της σχολής τεθωρακισμένων να μη βγει ούτε ένα τάνκ στο δρόμο, διότι έτσι βγήκαν πράγματι ελάχιστα άρματα μάχης και οι πραξικοπηματίες έχασαν πολύτιμη δύναμη πυρός.

Το 2020 έρχεται ξανά στο προσκήνιο. Αφορμή ήταν η διείσδυση της Τουρκίας στη Λιβύη. Τον Νοέμβριο του 2019 υπογράφηκε το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Το συγκεκριμένο μνημόνιο προέβλεπε κοινή ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης αλλά και κοινή στρατιωτική συνεργασία. Τον Ιανουάριο του 2020, λοιπόν, ο Γκουράκ στέλνεται στη Λιβύη με 35 Τούρκους στρατιωτικούς και πράκτορες της ΜΙΤ. Αποστολή τους ήταν η εκπαίδευση του στρατού της κυβέρνησης Σάρατζ και η απόκρουση της επίθεσης των δυνάμεων του Χαλίφα Χαφτάρ  για την κατάληψη της Τρίπολης.   

Ο Γκουράκ κατάφερε μέσα σε μερικούς μήνες να κάνει τον Λιβυκό στρατό μία αξιόλογη δύναμη. Το κυριότερο όμως είναι ότι, χάρη στην επέμβαση των τουρκικών δυνάμεων, η κυβέρνηση Σάρατζ κατάφερε να αποκόψει  την επίθεση του Χαφτάρ για την  κατάληψη της Τρίπολης, και να διχοτομήσει τη Λιβύη. Πλέον η χώρα είναι διασπασμένη στα δύο,  η δυτική Λιβύη είναι υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του Σάρταζ  ενώ η ανατολική Λιβύη είναι υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του Χαλίφα Χαφτάρ.

Τον Φεβρουάριο του 2023 ο εφιάλτης του εγκέλαδου φτάνει στη Νοτιανατολική Τουρκία. Στις 6 Φεβρουαρίου γίνεται σεισμός  7,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ο οποίος χτυπά τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας. Από το σεισμό, μια τουρκική βάση καταστρέφεται με αποτέλεσμα 100 τούρκοι στρατιώτες και στρατοχωροφύλακες να σκοτωθούν. Ο Μετίν Γκουράκ ανέλαβε σημαντικό βάρος της αντιμετώπισης αυτής της καταστροφής:  Αμέσως δημιουργήθηκε  κέντρο διαχείρισης κρίσης. Επιστρατεύτηκαν άμεσα καταδρομείς, 2 φρεγάτες και μεγάλος αριθμός ελικοπτέρων για τη μεταφορά τραυματιών. Συνολικά στην επιχείρηση της διάσωσης και ανοικοδόμησης ταυτόχρονα συμμετέχουν 25.000 Τούρκοι στρατιώτες.

Ως συμπέρασμα θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο  Μετίν Γκουράκ είναι ένας αξιωματικός πιστός στον Ερντογάν, με αρκετές αποστολές στο ενεργητικό του. Ειδικότερα, θεωρώ ότι την ανθρωπιστική  κρίση που δημιουργήθηκε με το σεισμό στην νοτιανατολική Τουρκία τη χειρίστηκε με το καλύτερο δυνατό τρόπο. Χάρη στην ενεργή συμμετοχή του τουρκικού στρατού αποφεύχθηκαν εντάσεις και περιστατικά πλιάτσικου. Επίσης, η παρουσία του στη Λιβύη είχε  θετικό πρόσημο για την Τουρκία.

Τώρα, με δεδομένο ότι η Τουρκία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, ο Γκουράκ θα πρέπει να εξασφαλίσει την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών στην νοτιανατολική Τουρκία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε  ότι οι περιοχές τις οποίες έπληξε ο σεισμός έχουν κουρδικό πληθυσμό, επομένως θα πρέπει να εξασφαλιστεί η σταθερότητα  και να μη μετατραπούν σε τρομοκρατικούς θύλακες.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024