Μούσα Αβσεβέρ: από την υπόθεση «Εργκενεκόν» στο Γενικό Επιτελείο Στρατού της Τουρκίας
Γράφει ο Κωνσταντίνος Νικολετόπουλος
Ο στρατηγός Μούσα Αβσεβέρ είναι ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Τουρκίας. Γεννήθηκε το 1957 στην επαρχία Κόνια. Αποφοίτησε από τη Σχολή Ευελπίδων της Τουρκίας με το βαθμό του ανθυπολοχαγού διαβιβάσεων. Το 2003 ανέλαβε διοικητής των τουρκικών δυνάμεων στην Κύπρο. Το 2009, έχοντας το βαθμό του υποστράτηγου, ενεπλάκη στην υπόθεση «Εργκενεκόν». Σύμφωνα με τη δικογραφία, ήταν ο ενορχηστρωτής της δολοφονίας του προέδρου Ερντογάν. Μάλιστα ο Αβσεβέρ είχε ενημερώσει για την πρόθεση του αυτή τον εκδότη της εφημερίδας Cumhuriyet, Μουσταφά Μπαλμπάι, ο οποίος συνελήφθη και αυτός για συμμετοχή στη συγκεκριμένη οργάνωση.
Η υπόθεση Εργκενεκόν ήρθε στο φως το 2008 και είχε συγκλονίσει την Τουρκία. Πιο συγκεκριμένα, η Εργκενεκόν ήταν μια οργάνωση κεμαλιστών αξιωματικών, δημοσιογράφων και πολιτικών, οι οποίοι επιθυμούσαν (πάντα σύμφωνα με την τουρκική δικαιοσύνη) την ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν, ο οποίος τότε συνεργαζόταν πολύ στενά με τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν. Επιθυμούσαν επίσης και την έναρξη πολέμου με την Ελλάδα. Οργανωτής της προσπάθειας αυτής ήταν ο τότε αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ινλέρ Μπασμπούχ ο οποίος, αν και καταδικάστηκε σε ισόβια, αφέθηκε ελεύθερος το 2014 . Να θυμίσω εδώ ότι εκείνη τη χρονιά ξεκίνησε η κρίση στις σχέσεις Ερντογάν- Γκιουλέν.
Στις 15 Ιουλίου 2016 έλαβε χώρα το πραξικόπημα στην Τουρκία, βασικός εμπνευστής του οποίου φέρεται – σύμφωνα με το κυβερνών κόμμα ΑΚP- να είναι ο Φετουλάχ Γκιουλέν. Ο Μούσα Αβσεβέρ εμφανίστηκε λίγο μετά το πραξικόπημα σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης χαρακτηρίζοντας τους πραξικοπηματίες προδότες και δήλωσε έτοιμος να μπει με τη μονάδα του στην Κωνσταντινούπολη και να καταστείλει το πραξικόπημα. Αυτή του η κίνηση ήταν καθοριστική ως φαίνεται για την πορεία του. Το 2019 ο Αβσεβέρ ανέλαβε τη διοίκηση της 1ης τουρκικής στρατιάς, με έδρα την Κωνσταντινούπολη.
Το Φεβρουάριο του 2023 είχαμε το φονικό σεισμό στην Τουρκία, όπου ο Μούσα Αβσεβέρ σε συνεργασία με τους αρχηγούς των επιτελείων ναυτικού και αεροπορίας δημιούργησαν ένα κέντρο διαχείρισης κρίσης για να βοηθήσουν τις δυνάμεις του Μετίν Γκουράκ, το προφίλ του οποίου είδαμε σε προχθεσινό μας κείμενο. Να πούμε εδώ ότι ο Γκουράκ είναι διοικητής της 2ης τουρκικής στρατιάς στην περιοχή ευθύνης της οποίας έλαβε χώρα ο φονικός σεισμός.
Συμπεράσματα
O Μούσα Αβσεβέρ είναι, κατά τη γνώμη μου, ένας ικανός για τη χώρα του, αλλά και απρόβλεπτος, κεμαλιστής στρατιωτικός. Όπως ανέφερα, το 2008 ήταν σε ομάδα αξιωματικών που δρούσαν κατά του προέδρου Ερντογάν. Κι όμως, το 2016 ήταν από τους πρώτους που τάχθηκε αναφανδόν κατά των πραξικοπηματιών! Η συχνή αλλαγή στρατοπέδων για την δική του επιβίωση είναι εκείνη που τον μετατρέπει σ’ ένα στρατηγό που δε μπορεί κανείς να εμπιστευτεί.
Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα γίνει μετά τις εκλογές. Πώς θα αντιδράσει ο Αβσεβέρ σε μια ήττα του Ερντογάν; Μήπως σε συνεργασία με την κυβέρνηση του Κιλιτσντάρογλου επιδιώξει ώστε ο τουρκικός στρατός να αποκτήσει το ρόλο που είχε πριν έρθει ο Ερντογάν στην εξουσία (αυξημένη παρουσία και συχνές παρεμβάσεις στην πολιτική σκηνή); Φυσικά, όλα αυτά είναι σενάρια , αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, διαχρονικά, ο ρόλος του στρατιωτικού κατεστημένου στην Τουρκία είναι ιδιαίτερα σημαντικός.