Ένα έγγραφο που διέρρευσε περιγράφει σενάρια «μπαλαντέρ» στη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας
Ένα απόρρητο έγγραφο πληροφοριών, σύμφωνα με άρθρο των New York Times, το οποίο ήταν μεταξύ αυτών που διέρρευσαν στο διαδίκτυο πριν από μερικές ημέρες, παρέχει πληροφορίες για τον σχεδιασμό απρόβλεπτων καταστάσεων ένα χρόνο μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η ανάλυση της Υπηρεσίας Αμυντικών Πληροφοριών περιγράφει τέσσερα σενάρια «μπαλαντέρ» και πώς θα μπορούσαν να επηρεάσουν την πορεία της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Τα υποθετικά σενάρια περιλαμβάνουν τον θάνατο των προέδρων Βλαντιμίρ Β. Πούτιν της Ρωσίας και Βολοντίμιρ Ζελένσκι της Ουκρανίας, την απομάκρυνση της ηγεσίας στις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις και ένα ουκρανικό χτύπημα στο Κρεμλίνο.
Το έγγραφο λέει ότι ο πόλεμος πιθανότατα θα συνεχιστεί. Αλλά περιγράφει πώς κάθε σενάριο «μπαλαντέρ» θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε μια κλιμάκωση στην Ουκρανία, σε ένα τέλος της σύγκρουσης κατόπιν διαπραγματεύσεων ή να μην έχει ουσιαστική επίδραση στην τροχιά του πολέμου.
Το έγγραφο του σεναρίου είναι ένα αρκετά τυπικό προϊόν που δημιουργήθηκε από υπηρεσίες πληροφοριών. Έχει σχεδιαστεί για να βοηθά στρατιωτικούς, πολιτικούς ή νομοθέτες να σκεφτούν πιθανά αποτελέσματα μεγάλων γεγονότων καθώς αξιολογούν τις επιλογές τους.
Το έγγραφο επισημαίνεται ως «RELIDO», υποδεικνύοντας ότι η απόφαση για τη δημοσιοποίηση των πληροφοριών — για παράδειγμα σε ξένους εταίρους — ανήκει σε ορισμένους ανώτερους αξιωματούχους. Χρονολογείται στις 24 Φεβρουαρίου και φέρει την ένδειξη «ΈΝΑ ΧΡΟΝΟΣ», υποδηλώνοντας ότι η ανάλυση έλαβε χώρα ένα χρόνο από την έναρξη της ρωσικής εισβολής πλήρους κλίμακας στην Ουκρανία.
Ένα από τα τέσσερα υποθετικά σενάρια σχολιάζει ό,τι θα μπορούσε να συμβεί εάν η Ουκρανία χτυπήσει το Κρεμλίνο. Εντοπίζεται ένα ευρύ φάσμα πιθανών επιπτώσεων. Το γεγονός θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση, με τον κ. Πούτιν να απαντά στη δημόσια κατακραυγή ξεκινώντας μια πλήρους κλίμακας στρατιωτική κινητοποίηση και εξετάζοντας τη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων. Ή, οι φόβοι του κοινού θα μπορούσαν να τον αναγκάσουν να διαπραγματευτεί μια διευθέτηση του πολέμου.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ανησυχήσει ιδιαίτερα για ένα πιθανό χτύπημα στη Μόσχα από την Ουκρανία, επειδή κάποιος θα μπορούσε να προκαλέσει μια δραστική κλιμάκωση από τη Ρωσία. Οι κίνδυνοι μιας τέτοιας επίθεσης από την Ουκρανία είναι ένας λόγος που οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν απρόθυμες να παράσχουν πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς στο Κίεβο.
Ορισμένες αναλύσεις από υπηρεσίες πληροφοριών παρέχουν εκτιμήσεις για το πιο πιθανό αποτέλεσμα ενός συγκεκριμένου γεγονότος, αλλά το έγγραφο μπαλαντέρ όχι. Περιγράφει διάφορα πιθανά σενάρια χωρίς να αξιολογεί τι μπορεί να είναι πιο πιθανό.
Αμερικανοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να πουν εάν το έγγραφο ήταν αληθινό, αλλά ούτε και αμφισβήτησαν τη γνησιότητα των εγγράφων που έχουν διαρρεύσει. Το έγγραφο είναι παρόμοιο με όλα τα άλλα που εκπόνησε το Μικτό Επιτελείο του Πενταγώνου και τα οποία αξιωματούχοι έχουν αναγνωρίσει ότι είναι αληθινά.
Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν επίσης ότι τα έγγραφα που διέρρευσαν είχαν ημερομηνία και σε πολλές περιπτώσεις δεν αντιπροσώπευαν τις τρέχουσες εκτιμήσεις διαφόρων υπηρεσιών πληροφοριών.
Ένα δεύτερο άκρως απόρρητο έγγραφο που έλαβαν οι The Times περιλαμβάνει λεπτομέρειες σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για τις τιμές των ρωσικών καυσίμων στην Αφρική. Σύμφωνα με το έγγραφο, με ημερομηνία 17 Φεβρουαρίου, οι αρχές του Μάλι δεν ήταν τότε ικανοποιημένες με τις τιμές των καυσίμων και συνέχιζαν τις διαπραγματεύσεις με το ρωσικό υπουργείο Ενέργειας και εκπροσώπους της Africa Politology, μιας οντότητας που συνδέεται με την ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Wagner.Αυτή η φαινομενική ώθηση στις τιμές έρχεται σε μια εποχή που η αφρικανική αγορά καυσίμων έχει γίνει ολοένα και πιο σημαντική για τη Ρωσία ως ανώτατο όριο τιμών που επιβάλλεται από τη Δύση και καθώς η απαγόρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις εισαγωγές ρωσικών προϊόντων διύλισης πετρελαίου συνεχίζει να συρρικνώνει τις διαθέσιμες ροές εσόδων.
Πώς ξεκίνησαν οι διαρροές
Όλα ξεκίνησαν από ένα πολύ απίθανο μέρος στο Διαδίκτυο για πολιτικές διαρροές.
Ένας χρήστης στο Discord, μια πλατφόρμα επικοινωνίας δημοφιλής στους παίκτες, ήταν το πρώτο μέρος όπου δημοσιεύτηκαν διαρροές που περιείχαν βιαστικές φωτογραφίες εκτυπωμένων εγγράφων.
Το ερευνητικό δημοσιογραφικό πρακτορείο Bellingcat ανέφερε ότι οι διαρροές βρίσκονταν σε έναν διακομιστή Discord που ονομάζεται Minecraft Earth Map για έναν ολόκληρο μήνα προτού κάποιος τις ανακαλύψει.
Στο Διαδίκτυο οι διαρροές εξαπλώνονται σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε χρόνο μηδέν. Οι επόμενοι σταθμοί για τις διαρροές ήταν ο πίνακας εικόνων 4chan, μετά το Reddit, μετά οι ρωσικές ομάδες Telegram και τέλος το Twitter.
Ο Τύπος έσπευσε να ασχοληθεί με την ιστορία και άρχισε να κάνει ερωτήσεις. «Φαίνονται αληθινά», δήλωσε στο CNN ένας ανώνυμος αξιωματούχος των ΗΠΑ, ενώ η αναπληρώτρια γραμματέας Τύπου του Πενταγώνου, Sabrina Singh, εξέδωσε επίσης μια δήλωση.
«Το Υπουργείο Άμυνας συνεχίζει να εξετάζει και να αξιολογεί την εγκυρότητα των φωτογραφισμένων εγγράφων που κυκλοφορούν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και που φαίνεται να περιέχουν ευαίσθητο και εξαιρετικά διαβαθμισμένο υλικό», είπε.
«Έγινε μια διυπηρεσιακή προσπάθεια, η οποία επικεντρώθηκε στην αξιολόγηση του αντίκτυπου που θα μπορούσαν να έχουν αυτά τα φωτογραφημένα έγγραφα στην εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και στους Συμμάχους και εταίρους μας», τόνισε ο Σινγκ, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν έρθει σε επαφή με τους συμμάχους και τους εταίρους τους για το θέμα. ενώ ενημερώθηκαν και οι «σχετικές επιτροπές του Κογκρέσου».
Σύμμαχοι που ανησυχούν
Εν τω μεταξύ, η συμμαχία πληροφοριών «Five Eyes» – αποτελούμενη από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο – φαίνεται ιδιαίτερα ανήσυχη.
«Αναμένουμε από τις ΗΠΑ να μοιραστούν μαζί μας μια εκτίμηση ζημιών τις επόμενες ημέρες, αλλά δεν μπορούμε να περιμένουμε την εκτίμησή τους», δήλωσε ένας αξιωματούχος από μια χώρα μέλος των Five Eyes στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.
Διαρροές για τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας
Η Ουκρανία διατηρεί τη μερίδα του λέοντος στα έγγραφα που διέρρευσαν. Ένα έγγραφο δείχνει ότι οι ΗΠΑ κατασκοπεύουν τον Πρόεδρο της Ουκρανίας. Τα αρχεία που διέρρευσαν υποδεικνύουν επίσης την κλονισμένη στρατιωτική ισχύ της Ουκρανίας μετά από έναν ολόκληρο χρόνο μάχης ενάντια στη Ρωσία. Τα έγγραφα τονίζουν επίσης τα αδύναμα σημεία στην ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα και ζητήματα προμήθειας πυρομαχικών.
Τα έγγραφα αναφέρουν ότι οι αμερικανικές πληροφορίες διείσδυσαν στον ρωσικό στρατό και ήταν σε θέση να προειδοποιήσουν την Ουκρανία για επερχόμενες επιθέσεις. Τα αρχεία που διέρρευσαν υποδηλώνουν επίσης ότι η ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών GRU και η παραστρατιωτική ομάδα Wagner, κεντρική στον ρωσικό πόλεμο, έχουν παραβιαστεί από τις ΗΠΑ.
«Η Ρωσία παραλίγο να καταρρίψει βρετανικό τζετ»
Τα αρχεία που διέρρευσαν αναφέρουν επίσης ότι οι ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις παραλίγο να καταρρίψουν ένα αεροπλάνο παρακολούθησης του Ηνωμένου Βασιλείου στα ανοικτά των ακτών της Κριμαίας, ένα διεθνώς αναγνωρισμένο έδαφος της Ουκρανίας που βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή από το 2014.
Οι ΗΠΑ κατασκοπεύουν τη Νότια Κορέα
Όσον αφορά τις υποκλοπές των ΗΠΑ στη σύμμαχό τους Νότια Κορέα, τα έγγραφα δείχνουν ότι η Σεούλ «καταπολεμά» το επίμονο αίτημα της Ουάσιγκτον να στείλει στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία και φοβάται ότι εάν συμφωνήσει με αυτό θα μπορούσε να εξοργίσει τη Ρωσία.
Τα έγγραφα εκφράζουν επίσης τις ανησυχίες των ΗΠΑ για την είσοδο της Κίνας στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, λέγοντας ότι μια επίθεση από την Ουκρανία σε ρωσικό έδαφος με όπλα του ΝΑΤΟ θα μπορούσε να παρασύρει το Πεκίνο στη σύγκρουση.
Το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν
Τα αρχεία που διέρρευσαν περιλαμβάνουν επίσης κρίσιμες πληροφορίες σχετικά με τις πολιτικές των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, υποδηλώνοντας ότι Αμερικανοί πράκτορες έχουν διεισδύσει επιτυχώς στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και παρείχαν πληροφορίες στην Ουάσιγκτον σχετικά με την πυρηνική έρευνα της χώρας.
Οι ισραηλινές διαμαρτυρίες
Το Ισραήλ, ο πρωταρχικός εχθρός του Ιράν και σύμμαχος των ΗΠΑ, αναφέρεται στα αρχεία. Τα έγγραφα αναφέρουν ότι οι ηγέτες της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών της Μοσάντ υποστήριξαν αξιωματούχους και Ισραηλινούς πολίτες «να διαμαρτυρηθούν για τις προτεινόμενες δικαστικές μεταρρυθμίσεις της νέας ισραηλινής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων πολλών ρητών εκκλήσεων για δράση που αποδοκίμαζαν την ισραηλινή κυβέρνηση».