20/04/2024

Οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι της Τουρκίας θα κρίνουν την εκλογική τύχη του Ερντογάν

Με λιγότερο από τέσσερις εβδομάδες για τις κρίσιμες εκλογές της Τουρκίας, έως και 15% των ψηφοφόρων παραμένουν αναποφάσιστοι και οι αποφάσεις τους της τελευταίας στιγμής πιθανότατα θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα της σκληρής αμφισβητούμενης κούρσας, λένε οι δημοσκόποι.

Οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι, ιδιαίτερα οι νέοι που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά, βρίσκονται όλο και περισσότερο στο επίκεντρο της εκστρατείας ενόψει των εκλογών της 14ης Μαΐου. Οι δημοσκόποι λένε ότι τα κόμματα πρέπει να εξασφαλίσουν την υποστήριξη των αναποφάσιστων ψηφοφόρων στις βουλευτικές εκλογές, ενώ οι ψηφοφόροι που είναι αποφασισμένοι αλλά δυσαρεστημένοι με τους υποψηφίους τους θα είναι οι βασικοί παράγοντες των προεδρικών εκλογών.

Για την προεδρική κούρσα των τεσσάρων υποψηφίων με δύο κορυφαίους διεκδικητές —τον νυν Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου— οι δημοσκόποι λένε ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων έχει αποφασίσει, αλλά ένα σημαντικό ποσοστό δεν είναι απολύτως σίγουρο.

Ο Ουλάς Τολ, διευθυντής έρευνας στο Κέντρο Έρευνας Κοινωνικών Επιπτώσεων που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη, είπε στο Al-Monitor ότι η αβεβαιότητα είναι αυτό που κάνει αυτή την ψηφοφορία διαφορετική από τις προηγούμενες εκλογές της περασμένης δεκαετίας.

«Δεν υπάρχουν τόσοι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι, αλλά υπάρχουν δυσαρεστημένοι ψηφοφόροι, που σημαίνει ότι υποστηρίζουν τη μία πλευρά αλλά δεν είναι ευχαριστημένοι με αυτό», είπε. «Αν υπήρχε ένας δείκτης «ανοίγματος στην πειθώ», θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδό του τα τελευταία 10 χρόνια».

Σύμφωνα με τον Τολ, οι υποστηρικτές του Ερντογάν και του κυβερνώντος κόμματός του ήταν λιγότερο αποφασισμένοι στις επιλογές τους από τους πιθανούς ψηφοφόρους του Κιλιτσντάρογλου και του μπλοκ του. Ωστόσο, η συμμαχία των έξι κομμάτων με επικεφαλής το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) του Κιλιτσντάρογλου δεν μπόρεσε να επηρεάσει αυτούς τους ψηφοφόρους, σημείωσε ο Τολ, προσθέτοντας ότι ορισμένοι από αυτούς θα μπορούσαν είτε να επιλέξουν τους άλλους προεδρικούς υποψηφίους είτε απλώς να διαμαρτυρηθούν για τις εκλογές με αποχή.

Το σκηνικό φαίνεται ακόμη πιο περίπλοκο για τις βουλευτικές εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν σε μεγάλο βαθμό μεταξύ της κυβερνώσας συμμαχίας υπό τον Ερντογάν, της συμμαχίας της αντιπολίτευσης έξι κομμάτων και της αριστερής συμμαχίας Εργασίας και Ελευθερίας, της οποίας ηγούνται τα μέλη του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών. Μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε από την Yoneylem με έδρα την Κωνσταντινούπολη αυτή την εβδομάδα δείχνει ότι οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι αντιπροσωπεύουν το τρίτο μεγαλύτερο μπλοκ στην προπορευόμενη κούρσα.

Ο Derya Komurcu, διευθυντής έρευνας του Yoneylem, είπε ότι ο συνδυασμός των αναποφάσιστων ψηφοφόρων και εκείνων που δεν σχεδιάζουν να πάνε στις κάλπες στις 14 Μαΐου έφτασε το 15% τον περασμένο μήνα. Η αύξηση αυτή σηματοδοτεί μια απόκλιση από τις προηγούμενες εκλογές. «Καθώς πλησιάζουν οι εκλογές, αναμένουμε μείωση του αριθμού των αναποφάσιστων ψηφοφόρων», είπε.

Δύο είναι βασικοί λόγοι της αύξησης των αναποφάσιστων: Πρώτον, ορισμένοι από τους ψηφοφόρους έχουν δυσαρεστηθεί με τις επιδόσεις των κομμάτων τους κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, αλλά δεν έχουν αποφασίσει πού να στραφούν ακόμα. Δεύτερον, το εκλογικό σώμα δεν ενδιαφέρεται τόσο για τις βουλευτικές εκλογές όσο για τις προεδρικές εκλογές, καθώς η εκτελεστική προεδρία του Ερντογάν, η οποία εισήχθη το 2018, έχει μειώσει τη σημασία του κοινοβουλίου.

Είτε είναι δυσαρεστημένοι με τις επιλογές τους είτε εξακολουθούν να είναι αναποφάσιστοι,  οι νέοι, ιδιαίτερα αυτοί που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά, αποτελούν την πλειοψηφία αυτών των ψηφοφόρων. «Οι νέοι ηλικίας 18-25 ετών αποτελούν περίπου το ένα τρίτο αυτής της πίτας των αναποφάσιστων», είπε ο Komurcu.

Οι Τούρκοι θέλουν αλλαγή, αλλά και σταθερότητα 

Ενώ η πλειοψηφία του κοινού πιστεύει ότι η χώρα χρειάζεται αλλαγή, το ερώτημα συνοψίζεται στο αν η αλλαγή που δεσμεύεται να επιφέρει η συμμαχία υπό την ηγεσία του CHP θα είναι θετική.

Παρά την οξεία κρίση κόστους ζωής με τον ιλιγγιώδη πληθωρισμό και τη μοιραία αργή αντίδραση της κυβέρνησης στους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου, το κύριο μπλοκ της αντιπολίτευσης της χώρας και ο κοινός υποψήφιος Κιλιτσντάρογλου εξακολουθούν να μην μπορούν να εξασφαλίσουν την υποστήριξη των αναποφάσιστων.

Ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους που εμποδίζουν τους δυσαρεστημένους υποστηρικτές του κυβερνώντος κόμματος να απομακρυνθούν από τις καθιερωμένες επιλογές τους είναι η αδυναμία τους να οραματιστούν ένα νέο κατεστημένο που θα αντικαταστήσει το σημερινό status quo.

Ο Berk Esen, επίκουρος καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Sabanci της Κωνσταντινούπολης, συμφωνεί. «Στο μυαλό τους, μπορεί να υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με το εάν ο Κιλιτσντάρογλου μπορεί να οδηγήσει τη χώρα έξω από μια πιθανή κρίση»,  προσθέτοντας ότι ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα ελκυστικός για τους νέους.

Σύμφωνα με τον Esen, οι δημόσιες εμφανίσεις του Κιλιτσντάρογλου με τους δημοφιλείς δημάρχους του CHP στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα θα μπορούσαν να βοηθήσουν την αντιπολίτευση να συγκεντρώσει την υποστήριξη αυτών των ψηφοφόρων, καθώς και οι δύο δήμαρχοι έχουν σημαντική δημόσια υποστήριξη λόγω της επιτυχημένης ηγεσίας τους στο τιμόνι των δύο μεγάλων μητροπόλεων της χώρας. «Εδώ, οι δήμαρχοι είναι αυτοί που θα ανατρέψουν την τάση», είπε.

Η αποτυχία της αντιπολίτευσης να πείσει τον υποψήφιο για την προεδρία Μουχαρέμ Ιντζέ να αποσυρθεί από την κούρσα φαίνεται να είναι ένα άλλο σημαντικό εμπόδιο στο μπλοκ της αντιπολίτευσης. Ο πρώην πολιτικός του CHP που τώρα ηγείται του Κόμματος Memleket (Πατρίδα) απευθύνεται στην ίδια βάση ψηφοφόρων με την αξιωματική αντιπολίτευση. Με τις δημοσκοπήσεις να ανεβάζουν την υποστήριξή του στο 8%, η παρουσία του Ιντζέ στην κούρσα αυξάνει τις πιθανότητες για δεύτερο γύρο στις προεδρικές εκλογές. Αυτό, με τη σειρά του, καθιστά ακόμη πιο κρίσιμο για τα κόμματα της αντιπολίτευσης να κερδίσουν την πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές. Οι ειδήμονες λένε ότι το μπλοκ που θα εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα έχει ψυχολογικό πλεονέκτημα στον δεύτερο γύρο της προεδρικής ψηφοφορίας, ο οποίος θα διεξαχθεί δύο εβδομάδες μετά τον πρώτο.

Εάν η κυβερνώσα συμμαχία εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η αντιπολίτευση μπορεί να δυσκολευτεί να διατηρήσει το ηθικό, πιστεύει ο Έσεν. Σημείωσε ότι η προσφυγή σε αναποφάσιστους ψηφοφόρους υπό τέτοιες συνθήκες θα ήταν ακόμη πιο δύσκολη.

«Στις βουλευτικές εκλογές, οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι μπορεί να φέρουν μια νέα και άκρως απρόβλεπτη αυγή», κατέληξε.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024