20/04/2024

Γιασάρ Γκιουλέρ: Το προφίλ του Τούρκου ΓΕΕΘΑ

Γράφει ο Κωνσταντίνος Νικολετόπουλος

O Γιάσαρ Γκιουλέρ είναι από το 2019 μέχρι σήμερα αρχηγός ΓΕΕΘΑ της Τουρκίας,  έχοντας πλούσια πολεμική δράση από το 2015. Γεννήθηκε το 1954 και εισήλθε το 1971 στην  τουρκική στρατιωτική ακαδημία.  Αποφοίτησε το 1975 με το βαθμό του ανθυπολοχαγού πεζικού. Το 2001 έγινε ταξίαρχος του τουρκικού στρατού. Το 2010 έγινε διοικητής της προεδρικής φρουράς με έδρα την Άγκυρα. Το 2011 έγινε αντιστράτηγος.  

Ένα γεγονός που σημάδεψε την διαδρομή του συνέβη στις 28 Δεκεμβρίου 2011.  Μια ομάδα λαθρομεταναστών πέρασε από τα σύνορα Ιράκ –Τουρκίας, στην τουρκική επικράτεια. Ο Γιασάρ Γκιουλέρ νόμιζε ότι η συγκεκριμένη ομάδα ήταν μαχητές του PKK που είχαν  διεισδύσει  για να επιτεθούν σε τουρκικές  στρατιωτικές και αστυνομικές  μονάδες.  Αμέσως διέταξε αεροπορική επιδρομή, η οποία  κόστισε τη ζωή σε 34 ανθρώπους, που, όπως αποδείχτηκε από την έρευνα, ήταν μετανάστες και δεν είχαν καμία σχέση με το PKK. Μεταξύ των νεκρών ήταν και 17 παιδιά.  

Στις 27 -3-2014,   τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης δημοσιεύουν ηχογραφήσεις του διοικητή της ΜΙΤ αλλά και του Γιασάρ Γκιουλέρ, ο οποίος τότε ήταν διοικητής της 2ης τουρκικής στρατιάς, σύμφωνα με τις οποίες οι δυο αξιωματούχοι ήταν ένθερμοι υποστηρικτές  της τουρκικής επέμβασης στη Συρία.

Στις 4 Αυγούστου 2015, ο στρατηγός Γιασάρ Γκιουλέρ ανέλαβε διοικητής της τουρκικής στρατοχωροφυλακής.  Στις 15 Ιουλίου 2016, αξιωματικοί, πιστοί στον  ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν (όπως τουλάχιστον ισχυρίζεται η κυβέρνηση Ερντογάν) προκαλούν  πραξικόπημα, με σκοπό την ανατροπή της νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης.  Στο πραξικόπημα συμμετείχαν ενεργά αρκετοί αξιωματικοί του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Τουρκίας και του Τουρκικού ΓΕΕΘΑ.  Μια ομάδα πραξικοπηματιών με επικεφαλής τον αντισυνταγματάρχη  Μεχμέτ Ακκούρτ,  συνέλαβε και τον στρατηγό Γκιουλέρ. Εδώ πρέπει να πούμε ότι ο Γκιουλέρ απελευθερώθηκε τα ξημερώματα της 16ης Ιουλίου 2016.

Στις 20 Ιουλίου 2016,  ο αντισυνταγματάρχης Λεβέντ  Τουρκάν, μέλος του επιτελείου του Γιασάρ Γκιουλέρ,ομολόγησε ότι είναι μέλος της οργάνωσης FETO του Φετουλάχ Γκιουλέν και συμμετείχε ενεργά στην απόπειρα πραξικοπήματος.

Το 2018, ο Γκιουλέρ έγινε αρχηγός ΓΕΕΘΑ της Τουρκίας. Στις 14 Σεπτεμβρίου 2019 είχε συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογο του Τζόζεφ Ντάνφροντ  όπου μίλησαν για την κατάσταση στη Συρία, με τον Γκιουλέρ να θέτει το θέμα της συνεργασίας των Κούρδων με τους Αμερικανούς.

Τον Οκτώβριο του 2019, ήταν  διοικητής των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων κατά τη διάρκεια της επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης». Κατά τη διάρκεια της  συγκεκριμένης επιχείρησης, στις 16 Οκτωβρίου 2019, το τουρκικό πυροβολικό βομβάρδισε  αμερικανική βάση στο Κομπάνι. Παράλληλα, ο Γκιουλέρ  έλαβε μέρος στη συνάντηση  που πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα μεταξύ Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Μάικ Πένς  (17 Οκτωβρίου 2019). Η συνάντηση των δυο αντιπροσωπειών  έγινε σε εξαιρετικά αρνητικό κλίμα, αλλά  παρόλα αυτά  συμφωνήθηκε:

1) Άμεση κατάπαυση του πυρός διάρκειας 120 ωρών

 2) Ασφαλής  αποχώρηση του YPJ από τα σύνορα Συρίας Τουρκίας

3) Καταπολέμηση του ISIS

 4) Δημιουργία ζώνης ασφαλείας 20 χιλιομέτρων.

 Η νίκη της Τουρκίας στην επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης»  ήταν εξαιρετικά σημαντική για την τουρκική πλευρά. Ωστόσο κατά την εκτίμηση μου ήταν «πύρρειος νίκη»  διότι το μεγαλύτερο μέρος του YPJ διασώθηκε και εγκαταστάθηκε μαζί με το διοικητή του, στρατηγό Κομπανί, στη πόλη Ντέιρ Αλ Ζόρ. Στο Ντέιρ Αλ Ζόρ έχει επίσης εγκατασταθεί δύναμη  900 Αμερικανών στρατιωτών.

 Στις 10 Φεβρουαρίου 2021 ο στρατηγός Γιασάρ Γκιουλέρ ηγείται επιχείρησης των τουρκικών ειδικών δυνάμεων στο Βόρειο Ιράκ για την απελευθέρωση 13 Τούρκων στρατιωτών και  αστυνομικών που είχαν αιχμαλωτισθεί από το PKK. Η τουρκική επιχείρηση διεξήχθη στη πόλη Γκαρά, όπου υπήρχαν δεκάδες βάσεις του PKK. Η τουρκική αεροπορία βομβάρδισε 50 θέσεις του PKK στην  πόλη, μεταξύ των οποίων και σημαντικό αριθμό αρχηγείων της οργάνωσης.

Αμέσως μετά, Τούρκοι καταδρομείς αποβιβάστηκαν από ελικόπτερα και ενεπλάκησαν σε σφοδρές μάχες με αντάρτες του PKK. Στις μάχες αυτές σκοτώθηκαν 3 Τούρκοι στρατιώτες και τραυματίστηκαν 4. Μόλις μπήκαν οι Τούρκοι στρατιώτες στα σπήλαια των Κούρδων ανταρτών είδαν τους 13 Τούρκους αιχμαλώτους νεκρούς.  Όπως προέκυψε από την έρευνα των τουρκικών αρχών, οι αιχμάλωτοι είχαν πυροβοληθεί από τους αντάρτες του PKK στο κεφάλι .

Το διάστημα 15-27 Αυγούστου 2021, ο Γιασάρ Γκιουλέρ σε συνεργασία με τον υπουργό εθνικής άμυνας Χολουσί Ακάρ  συντόνισαν την επιχείρηση διάσωσης Αφγανών και Τούρκων πολιτών στο Αφγανιστάν από το τουρκικό τμήμα της Ressolute Support Mission Afghanistan. Οι Τούρκοι στρατιώτες,κατά  τις 12 αυτές μέρες,  διέσωσαν 1705 Αφγανούς και Τούρκους πολίτες.


 

Το Φεβρουάριο του 2023, η Τουρκία πλήττεται από ένα πολύ μεγάλο σεισμό, μεγέθους 7,7 της κλίμακας ρίχτερ. Το επίκεντρο του ήταν η νοτιανατολική Τουρκία.  Από το σεισμό μια τουρκική βάση καταστράφηκε με αποτέλεσμα 100 Τούρκοι στρατιώτες και στρατοχωροφύλακες να χάσουν τη ζωή τους.

Ο Γκιουλέρ τότε, σε συνεργασία με τον Μετίν Γκουράκ , έκαναν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις να προσφέρουν  την  καλύτερη δυνατή βοήθεια στους κατοίκους της Νοτιανατολικής Τουρκίας. Σε συνεργασία με τον στρατηγό Μετίν Γκουράκ δημιούργησε κέντρο διαχείρισης κρίσεων. Στις 20 Φεβρουαρίου μαζί με τον υπουργό άμυνας Χουλουσί Ακάρ επιθεώρησε όλη την  περιοχή που επλήγη από το καταστροφικό σεισμό.

Συμπεράσματα: Ο Γιασάρ Γκιουλέρ είναι ένας άνθρωπος πολύ κοντά στον  πρόεδρο Ερντογάν, ένας  ισλαμιστής που προωθεί το αφήγημα της επέκτασης της Τουρκίας  στα όρια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.  Ο Γκιουλέρ έχει άριστη γνώση της κατάστασης στο Ιράκ , ωστόσο μέχρι τώρα δεν έχει καταφέρει να νικήσει  το PKK,  με τις τουρκικές απώλειες σε Ιράκ και Συρία στη διάρκεια της θητείας του να ανέρχονται σε 293 νεκρούς και τριπλάσιους τραυματίες.   Η επικράτηση κατά του PKK/YPJ αποτελεί μια τεράστια πρόκληση για τον ίδιο, ο οποίος θα παραμείνει στις τάξεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων μέχρι το καλοκαίρι του 2023.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024