25/04/2024

Συλλήψεις Κούρδων στην Τουρκία λίγο πριν από τις εκλογές

Police arrest members of the Peoples' Democratic Party (HDP) during a protest against the Turkish Armed Forces' (TSK) air campaign in the northern regions of Iraq and Syria, in Ankara, Turkey on November 21, 2022. - Turkish President threatened to launch a ground operation into Syria after cross-border air strikes on Kurdish positions and deadly fire on Turkey. Overnight, Turkey hit dozens of targets in northern Syria as well as northern Iraq, a week after an Istanbul bomb attack killed six people and which Ankara blamed on the Kurdistan Workers' Party (PKK). (Photo by Adem ALTAN / AFP) (Photo by ADEM ALTAN/AFP via Getty Images)

Λίγο πριν από τις εκλογές, οι αρχές στην Τουρκία προχώρησαν σε συλλήψεις Κούρδων

Περισσότεροι από 120 άνθρωποι συνελήφθησαν σε ολόκληρη την Τουρκία την Τρίτη σε μια φερόμενη αντιτρομοκρατική επιχείρηση που είχε ως στόχο κυρίως Κούρδους πολιτικούς, δημοσιογράφους, δικηγόρους και καλλιτέχνες λιγότερο από τρεις εβδομάδες πριν από τις κρίσιμες εκλογές.

Η αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο σε διευθύνσεις σε 21 επαρχίες στο πλαίσιο έρευνας που διενεργήθηκε από εισαγγελείς στο Ντιγιάρμπακιρ, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Η νοτιοανατολική πόλη είναι η de facto πρωτεύουσα των Κούρδων της Τουρκίας.

Μέχρι το απόγευμα 126 ύποπτοι είχαν τεθεί υπό κράτηση, ανέφερε το Anadolu, αν και άλλα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο απολογισμός των ατόμων υπό κράτηση είχε ξεπεράσει τους 150.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η επιχείρηση στόχευε το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Το Anadolu ανέφερε ότι μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνονται οι ενορχηστρωτές δεκάδων δημοσίων διαδηλώσεων από το 2017, καθώς και εκείνοι που φέρονται ότι παρείχαν υποστήριξη στο PKK μέσω χρηματοδότησης και προπαγάνδας.

Το Reuters, επικαλούμενο πηγή ασφαλείας, ανέφερε ότι πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονες επιδρομές σε 186 διευθύνσεις αφού οι εισαγγελείς εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης για 216 άτομα.

Η Ένωση Δικηγόρων για την Ελευθερία που εδρεύει στο Ντιγιαρμπακίρ είπε ότι πολλά από τα μέλη της έχουν τεθεί υπό κράτηση. «Δεν θα παραμείνουμε σιωπηλοί απέναντι στην πολιτική επιχείρηση εναντίον του συλλόγου μας και άλλων δημοκρατικών θεσμών», ανέφερε η ένωση.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος του Ντιγιαρμπακίρ δήλωσε ότι 25 δικηγόροι από την επαρχία συνελήφθησαν. «Λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των εκλογών, γνωρίζουμε ότι υπάρχουν προθέσεις εκφοβισμού με δικαστικές απειλές εναντίον οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και υπερασπιστών των δικαιωμάτων», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Δημοσιογράφοι από διάφορα ΜΜΕ με βάση τα νοτιοανατολικά φέρεται να συνελήφθησαν, μεταξύ των οποίων ο ιδιοκτήτης και ο εκδότης του πρακτορείου ειδήσεων Mezopotamya, ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας Yeni Yasam και ο ιδιοκτήτης της Xwebun, της μοναδικής κουρδόφωνης εφημερίδας της Τουρκίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομία κατέσχεσε βιβλία και υπολογιστές κατά τη διάρκεια ερευνών στα σπίτια τους.

Η χρονική στιγμή της επιχείρησης ενόψει των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών της 14ης Μαΐου, ωστόσο, έθεσε ερωτήματα σχετικά με το εάν οι συλλήψεις είχαν σκοπό να περιορίσουν το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP), το οποίο έχει τις ρίζες του στο κουρδικό κίνημα και είναι επί του παρόντος το δεύτερο μεγαλύτερο στην Τουρκία. κόμμα της αντιπολίτευσης.

Σε ανακοίνωσή του, το HDP ανέφερε ότι η «φρενίτιδα των κρατήσεων» σχεδιάστηκε για να «κλέψει τις κάλπες και τη βούληση του λαού», ανέφερε: «Αυτή η επιχείρηση είναι σαφής εκφοβισμός και απειλή για την κοινωνία και τις πολιτικές της προτιμήσεις».

Και συνέχισε: «Δεν είναι τυχαίο ότι στοχοποιήθηκαν ταυτόχρονα δικηγόροι που θα προστατεύσουν τις εκλογικές κάλπες, δημοσιογράφοι που θα ενημερώσουν το κοινό και πολιτικοί που ανταγωνίζονται [το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης] στο πεδίο».

Το HDP, το οποίο έχει δει χιλιάδες μέλη, δημάρχους και νομοθέτες του να φυλακίζονται τα τελευταία οκτώ χρόνια, αντιμετωπίζει νομική πίεση σε μια συνεχιζόμενη υπόθεση που επιδιώκει το κλείσιμο του HDP και την πολιτική απαγόρευση εκατοντάδων μελών του. Για να παρακάμψει ένα τέτοιο αποτέλεσμα, το κόμμα διεκδικεί υποψηφίους βουλευτές υπό την ομπρέλα του ελάχιστα γνωστού Κόμματος της Πράσινης Αριστεράς.

Οι εκλογές του επόμενου μήνα θα είναι η μεγαλύτερη δοκιμασία που έχει αντιμετωπίσει ο Ερντογάν στα 20 χρόνια στην εξουσία του. Ο αχαλίνωτος πληθωρισμός που οφείλεται εν μέρει στην επιμονή του να μειώσει τα επιτόκια τον οδήγησε σε πτώση στις δημοσκοπήσεις. Η κριτική για την απάντηση της κυβέρνησης στους σεισμούς του Φεβρουαρίου, που ανέδειξε θανατηφόρες οικοδομικές πρακτικές, έχει επιδεινώσει την πρόκληση.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024