19/04/2024

Συνάντηση Συρίας Τουρκίας στη Μόσχα με αρωγό το Ιράν

Φωτογραφία αρχείου

Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα 

 

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι οι αρχηγοί άμυνας και πληροφοριών της Τουρκίας και της Συρίας θα συναντηθούν στη Μόσχα μαζί με τους Ρώσους και Ιρανούς ομολόγους τους αυτή την εβδομάδα.

Στη δήλωσή του, ο Ακάρ είπε ότι η συνάντηση προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί την Τρίτη. Η συγκέντρωση των  τεσσάων πλευρών θα σηματοδοτήσει τον δεύτερο γύρο συνομιλιών, ο πρώτος από τους οποίους διεξήχθη στα τέλη Δεκεμβρίου μεταξύ των αρχηγών άμυνας και πληροφοριών της Τουρκίας, της Συρίας και της Ρωσίας ως μέρος της πρόσφατης απόψυξης των σχέσεων Άγκυρας-Δαμασκού. Το Ιράν εντάχθηκε στη διαδικασία νωρίτερα φέτος.

Μιλώντας τη Δευτέρα, ο Ακάρ είπε ότι η Άγκυρα στοχεύει να επιλύσει τις συγκρούσεις στη Συρία μέσω των τετραμερών συνομιλιών.

Οι συνομιλίες ορόσημο έγιναν με τη μεσολάβηση της Μόσχας, η οποία εδώ και καιρό επιδιώκει μια συμφιλίωση μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού μετά από περισσότερο από μια δεκαετία εχθροπραξιών.

Η Άγκυρα υποστηρίζει τους  αντάρτες που αγωνίζονται για την ανατροπή του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και ελέγχει ένα μεγάλο κομμάτι εδάφους στη βόρεια Συρία. Η Μόσχα και η Τεχεράνη, εν τω μεταξύ, είναι οι κύριοι εξωτερικοί υποστηρικτές της συριακής κυβέρνησης.

Η απόψυξη μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού αντιμετωπίστηκε με διαμαρτυρίες από τις υποστηριζόμενες από την Τουρκία ομάδες συριακής αντιπολίτευσης. Στη δήλωσή του τη Δευτέρα, ο Ακάρ τόνισε ότι η χώρα του δεν θα λάβει μέτρα που θα έβαζαν τους  αντάρτες συμμάχους της Τουρκίας σε δύσκολη κατάσταση (μένει αυτό να το δούμε πώς και αν θα το δεχθεί η πλευρά Άσαντ).

Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι αναπληρωτές υπουργοί Εξωτερικών των τεσσάρων χωρών συναντήθηκαν στη Μόσχα για να ανοίξουν το δρόμο για μια τετραμερή συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών. Μιλώντας μετά τη συνάντηση, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι θα μπορούσε να συναντηθεί με τον Σύριο ομόλογό του Φαϊζάλ Μεκντάντ στις αρχές Μαΐου μαζί με τους Ρώσους και Ιρανούς ομολόγους του.

Η Άγκυρα επιδιώκει τη συνεργασία της Δαμασκού στον αγώνα της ενάντια στις συριακές κουρδικές ομάδες που θεωρεί τρομοκρατικές ομάδες, καθώς και την ασφαλή επιστροφή περίπου 4 εκατομμυρίων Σύριων προσφύγων που διαμένουν στην Τουρκία.

Η συριακή κυβέρνηση πιέζει για συγκεκριμένη δέσμευση από την Άγκυρα για απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από τα εδάφη της.

Μιλώντας νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Τσαβούσογλου είπε ότι η απόσυρση της Τουρκίας από τη χώρα που έχει σπαραχθεί από τον πόλεμο θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο ως μέρος ενός οδικού χάρτη που θα μπορούσε να συμφωνηθεί κατά τη διάρκεια των τετραμερών συνομιλιών.

Οι διπλωματικοί δεσμοί μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού διακόπηκαν αμέσως μετά το ξέσπασμα του συριακού εμφυλίου πολέμου το 2011, με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να χαρακτηρίζει τον Άσαντ ως «αιματοβαμμένο δολοφόνο».

Ωστόσο, σε μια στροφή πέρυσι, ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η ανατροπή του Άσαντ δεν ήταν πλέον στην ατζέντα της χώρας του και ότι ήταν ανοιχτός σε μια συνάντηση με τον Σύρο ομόλογό του.

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024