29/03/2024

Η τουρκοσυριακή προσέγγιση και οι λεπτομέρειες της ανακοίνωσης των δυο πλευρών

Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα 


Οι αρχηγοί άμυνας και πληροφοριών της Τουρκίας και της Συρίας συζήτησαν τα  βήματα που θα μπορούσαν να ληφθούν για την εξομάλυνση των σχέσεων Άγκυρας-Δαμασκού στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την  Τρίτη στη Μόσχα, δήλωσε το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ συναντήθηκε με τον Σύριο ομόλογό του, Αλί Μαχμούντ Αμπάς, μαζί με τους αρχηγούς πληροφοριών και των δύο χωρών στη Μόσχα. Στις συνομιλίες συμμετείχαν επίσης ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, και ο Ιρανός υπουργός Άμυνας, Μοχάμεντ Ρέζα Αστιάνι, καθώς και οι αρχηγοί πληροφοριών και των δύο χωρών.

Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας ανέφερε ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε εποικοδομητικό κλίμα, χρησιμοποιώντας δημόσια τη λέξη «ομαλοποίηση» έναντι των σχέσεών του με τη Δαμασκό για πρώτη φορά μετά τη διακοπή των δεσμών τους το 2011.

Επιπλέον, οι πλευρές συζήτησαν για την ενίσχυση της κατάστασης ασφαλείας στη Συρία, την καταπολέμηση των τρομοκρατικών οργανώσεων και όλων των εξτρεμιστικών ομάδων και την εντατικοποίηση των προσπαθειών για επιστροφή  των προσφύγων στην Συρία τους, σύμφωνα με την τουρκική  ανακοίνωση. «Τα μέρη επιβεβαίωσαν τον σεβασμό τους για την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Αντίστοιχη ήταν και η ανακοίνωση της ρωσικής πλευράς. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας τόνισε πως και οι τέσσερις χώρες επιβεβαίωσαν «την επιθυμία τους στη διαφύλαξη της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και στην ανάγκη να ενταθούν οι προσπάθειες για την ταχεία επιστροφή των Σύριων προσφύγων στην πατρίδα τους».

Μια λαϊκή ρήση λέει ότι ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, γι΄αυτό και έχει σημασία να δούμε την γλώσσα που χρησιμοποίησε η τουρκική πλευρά και την οποία φαίνεται πως υιοθετεί και η Ρωσία. Η επιθυμία των τεσσάρων χωρών για διαφύλαξη της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας, αυτόματα σημαίνει πως μπαίνει ταφόπλακα στην επιθυμία των Κούρδων για δικό τους κράτος με κομμάτι από τα συριακά εδάφη.  Επίσης, η καταπολέμηση των τρομοκρατικών οργανώσεων και όλων των εξτρεμιστικών ομάδων όπως γράφει η τουρκική ανακοίνωση δεν μπορεί παρά να υπονοεί και τους Κούρδους, καθώς η κυβέρνηση Ερντογάν θεωρεί το PKK  (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν) τρομοκρατική/εξτρεμιστική ομάδα γι΄αυτό και επιχειρεί/εισβάλλει στη βόρεια Συρία με άλλοθι την εξάλειψή του. 

Η εκδοχή της Δαμασκού για τη συνάντηση διέφερε από εκείνη της Άγκυρας, ωστόσο η συριακή πλευρά χαρακτήρισε επίσης τη συνάντηση ως «θετική», σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας, SANA. Τα μέρη συζήτησαν την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα που σταθμεύουν κυρίως στο βορρά και την επαναλειτουργία του στρατηγικού αυτοκινητόδρομου Μ-4 νότια της Ιντλίμπ, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο εξτρεμιστικών ομάδων και συνδέει τμήματα του Χαλεπίου που κατέχονται από ομάδες που υποστηρίζονται από την Τουρκία και τη Λαττάκεια, η οποία παραμένει υπό ρωσική στρατιωτική επιρροή, όπως ανέφερε το SANA.

Οι συνομιλίες υψηλού επιπέδου της Τρίτης στη Μόσχα σηματοδότησαν τη δεύτερη συνάντηση με αρχηγούς άμυνας και πληροφοριών της Τουρκίας και της Συρίας με πρωτοβουλία της Μόσχας. Η πρώτη συγκλήθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου 2022 χωρίς την παρουσία του Ιράν το οποίο συμμετείχε αργότερα στις συνομιλίες ως χώρα εκπρόσωπος του τριγώνου Μόσχας, Άγκυρας, Τεχεράνης.

Οι διπλωματικοί δεσμοί μεταξύ Τουρκίας και Συρίας διακόπηκαν μετά τις εθνικές διαδηλώσεις κατά του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ που μετατράπηκαν σε εμφύλιο πόλεμο μετά τη βίαιη καταστολή της Δαμασκού το 2012. Η Τουρκία, η οποία υποστηρίζει τους  Σουνίτες  αντάρτες που μάχονται για να εκδιώξουν τον Άσαντ, ελέγχει ένα μεγάλο κομμάτι εδάφους στο βόρειο τμήμα της χώρας μετά από τέσσερις χερσαίες επιχειρήσεις που πραγματοποίησε  από το 2016 μέχρι και πρόσφατα. Τρεις από αυτές στόχευαν συμμαχικές με τις ΗΠΑ ομάδες Κούρδων της Συρίας που η Άγκυρα θεωρεί τρομοκράτες. Το Ιράν και η Ρωσία, με τη σειρά τους, υποστηρίζουν τη συριακή κυβέρνηση.

Η Άγκυρα επιδιώκει τη συνεργασία της Δαμασκού στον αγώνα κατά των  Κούρδων της Συρίας – των κορυφαίων συμμάχων των Ηνωμένων Πολιτειών στη περιοχή που πολέμησαν το Ισλαμικό Κράτος. Η Τουρκία θέλει επίσης να διασφαλίσει την ασφαλή επιστροφή περίπου 4 εκατομμυρίων προσφύγων που διαμένουν στη χώρα, όπου το αίσθημα κατά των προσφύγων είναι υψηλό. Η Δαμασκός, με τη σειρά της, πιέζει για την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από τα εδάφη της, τον τερματισμό της υποστήριξης των ανταρτικών ομάδων και την πλήρη εξομάλυνση με την κυβέρνηση Άσαντ.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024