16/04/2024

Ράντυ Τζορτζ: ποιος είναι ο υποψήφιος για την ηγεσία του αμερικάνικου στρατού

U.S. Army Chief of Staff, Gen. Mark A. Milley, right, administers a reaffirmation of oath during for Brig. Gen. Randy A. George during a promotion ceremony in the Pentagon, Arlington, Va., Jan. 12, 2017. (U.S. Army photo by Sgt. 1st Class Chuck Burden)

 

 

Γράφει ο Κωνσταντίνος Νικολετόπουλος  

O στρατηγός Ράντυ Τζoρτζ είναι ο επικρατέστερος για τη θέση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ. Γεννήθηκε την 1η Νοεμβρίου 1964. Αποφοίτησε από το West Point  το 1988 ως ανθυπολοχαγός πεζικού. To 2003 συμμετέχει για πρώτη φορά σε πολεμικές επιχειρήσεις ως αξιωματικός της 173ης αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας στον πόλεμο του Ιράκ. Η μονάδα του δραστηριοποιήθηκε στην επαρχία του Κιρκούκ. To 2009 ο Ράντυ Τζoρτζ ήταν συνταγματάρχης της 4ης αμερικανικής μεραρχίας και στάλθηκε στο Αφγανιστάν όπου κατατάχθηκε στην ISAF. Η μονάδα του εγκαταστάθηκε στην επαρχία Νουριστάν, μια από τις απομονωμένες επαρχίες του Αφγανιστάν. Στη μονάδα του, που αριθμούσε 50 Aμερικανούς στρατιώτες, υπηρετούσαν και οι λοχίες Κλίντον Ρομίσα και Τάι Κάρτερ.  Στις 3 Οκτωβρίου 2009 η μονάδα του δέχτηκε επίθεση από μαχητές των Ταλιμπάν.

Σύντομα οι Ταλιμπάν κατέστρεψαν όλα τα βαριά οχήματα του λόχου του Τζoρτζ, ενώ οι λοχίες Κέβιν Τόμσον και Τζορτζ  Κιλ σκοτώθηκαν. Στη μάχη πρωταγωνιστικό ρόλο έχει ο Τάι Κάρτερ,  ο οποίος ανεφοδίαζε συνεχώς τις προκεχωρημένες ομάδες του λόχου με πυρομαχικά. Ο Κάρτερ πολέμησε ιδιαίτερα  ηρωικά και έσωσε 2 τραυματίες συντρόφους του. Η μάχη ήταν πολύωρη και αποτελεί τη χειρότερη μέρα στη στρατιωτική καριέρα του Ράντυ Τζωρτζ.  Συνολικά σκοτώθηκαν 8 Αμερικανοί στρατιώτες της ISAF  ενώ άλλοι 25 τραυματίστηκαν.

To 2022, με την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, είχε να αντιμετωπίσει (όπως όλη η ηγεσία των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων) την ρωσική στρατιωτική απειλή.  Τον Απρίλιο του 2022 συνόδευσε τον υπουργό άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ  Όστιν, και τον υπουργό εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, στην επίσκεψη τους στην Ουκρανία. Στην επίσκεψη αυτή ο υπουργός άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν ανακοίνωσε την αποστολή νέου πακέτου βοήθειας στην Ουκρανία, ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων.

 

Στις 25 Απριλίου 2023 ο πρόεδρος Μπάιντεν πρότεινε τον στρατηγό Ράντυ Τζωρτζ για τη θέση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Η εξέταση του από τη γερουσία πρόκειται να γίνει τις επόμενες μέρες.  Σε περίπτωση που εγκριθεί η υποψηφιότητα του ο Τζoρτζ θα έχει να αντιμετωπίσει δύο  ιδιαίτερα  σημαντικές προκλήσεις:  

1)Την συνέχιση της αποστολής  στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία σε ικανοποιητικό βαθμό  και με δεδομένη την παράταση των συγκρούσεων. Πράγμα καθόλου εύκολο κατά την εκτίμηση μου, καθώς οι ΗΠΑ ήδη από το 2014 έχουν στείλει περίπου 40 πακέτα στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία. Μάλιστα από την 24η Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα η βοήθεια των ΗΠΑ στο Κίεβο αγγίζει τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια.

2) Να μεταφέρει σημαντικό αριθμό δυνάμεων  στην Ασία,  για να αντιμετωπίσει, αν χρειαστεί, την επεκτατική πολιτική της Κίνας που απειλεί καίρια τους συμμάχους των ΗΠΑ. Για παράδειγμα,  η Ταιβάν αποτελεί κορυφαία σύμμαχο των ΗΠΑ , την οποία ο αμερικανικός  στρατός θα κληθεί να υπερασπιστεί σε περίπτωση επιθετικής ενέργειας της Κίνας.

Συμπέρασμα

 Ο στρατηγός Ράντυ Τζoρτζ είναι, κατά την εκτίμηση μου, ένας αξιωματικός όχι μόνο με θεωρητικές  γνώσεις αλλά και  ιδιαίτερα ικανός  στο πεδίο της μάχης. Παρόλο που έχει  λίγα χρόνια σε εμπόλεμη ζώνη, κατάφερε να  προκαλέσει σημαντικά πλήγματα σε τρομοκρατικές ομάδες. To γεγονός ότι ανέβηκε αρκετά γρήγορα στην ιεραρχία του αμερικανικού στρατού δείχνει ότι έχει επίσης ξεχωριστές ηγετικές ικανότητες. Μένει να δούμε εάν θα οριστεί αρχηγός του Γενικού Επιτελείου με ό,τι αυτό θα συνεπάγεται για την μετέπειτα διαδρομή του.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024