23/04/2024

Σουδάν και Συρία, τα θέματα της έκτακτης συνεδρίασης του Αραβικού Συνδέσμου

Ο Αραβικός Σύνδεσμος θα συνεδριάσει αυτή την Κυριακή με κύρια θέματα  το Σουδάν και τη Συρία, καθώς η βία μαίνεται στο Χαρτούμ και η συζήτηση για την επανεισδοχή της συριακής κυβέρνησης στον οργανισμό έχει έρθει στο προσκήνιο, καθώς οι διπλωματικές σχέσεις του Άσαντ με τις αραβικές χώρες εισήλθαν σε νέα πιο θερμή φάση μετά τους σεισμούς του Φεβρουαρίου. 

Το πρακτορείο France-Presse ανέφερε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών-μελών του Αραβικού Συνδέσμου θα πραγματοποιήσουν έκτακτη συνεδρίαση για τη σύγκρουση στο Σουδάν και την επανεισδοχή της Συρίας στο αραβικό μπλοκ, σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε διπλωμάτης ο οποίος δεν κατονομάζεται.

Ιστορικό: Ο Αραβικός Σύνδεσμος έχει υιοθετήσει μια προσεκτική προσέγγιση στη σύγκρουση στο Σουδάν. Το αραβικό μπλοκ ήταν μεταξύ εκείνων που ζήτησαν κατάπαυση του πυρός στις διακοπές της θρησκευτικής εορτής Eid al-Fitr τον Απρίλιο. Ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αχμέντ Αμπούλ Γκάιτ συμμετείχε σε συνάντηση των Ηνωμένων Εθνών για τον τερματισμό των συγκρούσεων τον περασμένο μήνα.

Τη Δευτέρα, ο Αραβικός Σύνδεσμος πραγματοποίησε έκτακτη συνεδρίαση για το Σουδάν, αν και δεν ήταν σαφές εάν προέκυψε κάτι από τη συνάντηση.

Το Σουδάν είναι μέλος του Αραβικού Συνδέσμου και, ως εκ τούτου, ο Αραβικός Σύνδεσμος υποστηρίζει δημόσια τη σουδανική κυβέρνηση στη σύγκρουση με τις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF). Την Τρίτη, ο Γκάιτ συναντήθηκε με τον de facto ηγέτη του Σουδάν,  Στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ Αλ Μπουρχάν. Οι δυο τους συζήτησαν τις «προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι σουδανικές ένοπλες δυνάμεις» και ο Γκάιτ εξέφρασε την «υποστήριξη» του Αραβικού Συνδέσμου προς το Σουδάν, σύμφωνα με δήλωση του μπλοκ.

Το ερώτημα εάν η Συρία θα γίνει εκ νέου δεκτή στον Αραβικό Σύνδεσμο είναι περίπλοκο. Η Συρία εκδιώχθηκε από τον Αραβικό Σύνδεσμο το 2011 ως απάντηση στον εμφύλιο πόλεμο. Η σύγκρουση ξεκίνησε αφού η συριακή κυβέρνηση κατέστειλε βίαια τις διαδηλώσεις.

Πολλά κράτη του Αραβικού Συνδέσμου υποστήριξαν αρχικά ομάδες ανταρτών στη Συρία και διέκοψαν τις σχέσεις με τη Δαμασκό. Ωστόσο, η συριακή κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ έχει ανακαταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας μετά τη ρωσική επέμβαση το 2015 και οι ριζοσπαστικές ισλαμιστικές ομάδες κυριαρχούν πλέον στους αντάρτες. Ως αποτέλεσμα, τα περιφερειακά κράτη έχουν αρχίσει να επιδιορθώνουν τις σχέσεις με τη Συρία.

Οι προσπάθειες της Συρίας να επανενταχθεί στον Αραβικό Σύνδεσμο έχουν αποκτήσει σημαντική δυναμική πρόσφατα. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Ιορδανία φιλοξένησε συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου, του Ιράκ και της Συρίας για να συζητήσουν το θέμα.

Η συνάντηση στην Ιορδανία ακολούθησε την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Πρίγκιπας Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν στη Συρία καθώς και του Σύρου υπουργού Εξωτερικών Φαϊζάλ Μεκντάντ που επισκέφθηκε τη Σαουδική Αραβία τον Απρίλιο. Η Σαουδική Αραβία φιλοξένησε επίσης μια συνάντηση για την επιστροφή της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο στο Ριάντ τον περασμένο μήνα.

Οι αποφάσεις του Αραβικού Συνδέσμου αποφασίζονται με πλειοψηφία, και υπάρχουν 22 χώρες στην ομάδα αυτή τη στιγμή. Η Ιορδανία, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ιράκ φαίνεται να υποστηρίζουν την επανεισδοχή της Συρίας. Ωστόσο, η Wall Street Journal ανέφερε ότι τουλάχιστον πέντε μέλη αρνούνται να ξαναδεχτούν τη Συρία. Η εφημερίδα ανέφερε το Μαρόκο, το Κουβέιτ, το Κατάρ και την Υεμένη ως αντιπολίτευση.

Παραδόξως, το περιοδικό ανέφερε επίσης ότι η Αίγυπτος δεν επιθυμεί την επανένταξη της Συρίας.

 

Γιατί έχει σημασία: Η επανεισδοχή της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο θα ήταν ένα σημαντικό ορόσημο στην πορεία του συνεχιζόμενου συριακού εμφυλίου πολέμου. Η Συρία παραμένει υπό τις κυρώσεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης και η επανένταξη στο μπλοκ θα βοηθούσε την προσπάθεια της Δαμασκού για ομαλοποίηση των εξωτερικών της σχέσεων.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ φαίνεται να μην αντιτίθεται επί του παρόντος στην προσέγγιση των περιφερειακών κρατών με τη συριακή κυβέρνηση. Τον Μάρτιο, η Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών για Υποθέσεις Εγγύς Ανατολής, Μπάρμπαρα Λιφ είπε στο Al-Monitor ότι οι χώρες θα πρέπει να επωφεληθούν από οποιαδήποτε εμπλοκή έχουν με την κυβέρνηση Άσαντ.

 

Από την άλλη, μέχρι στιγμής στο Σουδάν, αρκετές προσπάθειες διαμεσολάβησης από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Τουρκία και άλλους απέτυχαν να επιτύχουν μια διαρκή κατάπαυση του πυρός με αποτέλεσμα οι σφοδρές μάχες στο Χαρτούμ μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων και των RSF να συνεχίζονται όπως ανέφερε χθες Πέμπτη το Al Jazeera.

Είναι απίθανο ο Αραβικός Σύνδεσμος να μπορέσει να επιτύχει βιώσιμη ειρήνη βραχυπρόθεσμα, και πολλοί άλλοι διεθνείς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, παρακολουθούν στενά τη σύγκρουση.

Τι ακολουθεί: Ο Αραβικός Σύνδεσμος θα πραγματοποιήσει σύνοδο κορυφής στις 19 Μαΐου στο Ριάντ.

 

 

 

Αραβικός Σύνδεσμος: Δημιουργία και ρόλος

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024