20/04/2024

Ταξίαρχος Γκάρικ Χάρμον: Η «σκιά» του αμερικανικού Πενταγώνου στην Ουκρανία

Γράφει ο Κωνσταντίνος Νικολετόπουλος 

Ο ταξίαρχος Γκάρικ Χάρμον εδώ και 8 μήνες είναι στρατιωτικός ακόλουθος των ΗΠΑ στην Ουκρανία. Γεννήθηκε στο Κάνσας, μπήκε στο West Point  το 1988 και αποφοίτησε το 1992 με το βαθμό του ανθυπολοχαγού πυροβολικού. Από τα πρώτα χρόνια της θητείας του ως αξιωματικός έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ευρώπη. Έτσι, άρχισε να μελετάει σε βάθος την ιστορία της ευρωπαϊκής ηπείρου, δίνοντας έμφαση στη Ρωσία και στα κράτη της Βαλτικής. Τη χρονιά αποφοίτησης του από το West Point είχε μάθει την ρωσική γλώσσα σε ιδιαίτερα ικανοποιητικό βαθμό.

Το 2015 έγινε στρατιωτικός ακόλουθος των ΗΠΑ στη Γεωργία, με ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση του γεωργιανού στρατιωτικού προσωπικού (περιλαμβανομένων όλων των κλάδων των ενόπλων δυνάμεων) από εξειδικευμένους Αμερικανούς αξιωματικούς. Κατά την εκτίμηση μου, με την  πολιτική αυτή που ακολουθούσαν οι ΗΠΑ, η Γεωργία γινόταν σταδιακά ένα de facto  μέλος του ΝΑΤΟ. Το 2017, επί θητείας του ως στρατιωτικού ακολούθου στη Γεωργία,  ο Χάρμον επέβλεψε το πρόγραμμα παράδοσης αμερικανικών αρμάτων μάχης στο γεωργιανό στρατό. Όπως είχε πει σε συνέντευξη του,  ο εκσυγχρονισμός του γεωργιανού στρατού οφείλεται αποκλειστικά στην τεράστια θέληση της Τιφλίδας να αποκτήσει η Γεωργία ισχυρές ένοπλες δυνάμεις.

Το 2018 ανέλαβε στρατιωτικός ακόλουθος των ΗΠΑ στην αμερικανική πρεσβεία της Μόσχας. Ο διορισμός του ερχόταν σε μια περίοδο που οι σχέσεις Ρωσίας- ΗΠΑ ήταν κακές και το σημαντικότερο ζήτημα ανάμεσα στις δυο χώρες ήταν η ρωσική παρέμβαση στις αμερικανικές εκλογές του 2016. Παρόλα αυτά, είχε καταφέρει να έχει μια στοιχειώδη επικοινωνία με την ρωσική στρατιωτική ηγεσία.

Στις 17 Δεκεμβρίου 2021 ο ταξίαρχος Γκάρικ Χάρμον αναλαμβάνει τη διοίκηση του χαρτοφυλακίου των ξένων πωλήσεων του αμερικανικού στρατού (FMS). Η συγκεκριμένη υπηρεσία του αμερικανικού στρατού είναι υπεύθυνη για την  παραχώρηση στρατιωτικού υλικού στους συμμάχους των ΗΠΑ.  Η ανάληψη της διοίκησης στη συγκεκριμένη υπηρεσία από το Χάρμον έλαβε χώρα σε μια στιγμή που η Ουκρανία αντιμετώπιζε την απειλή της Ρωσία. Σε μια στιγμή που η Ευρώπη ήταν στα πρόθυρα πολέμου και οι ΗΠΑ χρειάζονταν στις καίριες θέσεις έμπειρους ανθρώπους με βαθιά γνώση στα ευρωπαϊκά ζητήματα.

Τον Αύγουστο του 2022 η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία βρισκόταν ήδη σε πλήρη εξέλιξη. Ο Γκάρικ Χάρμον αναλαμβάνει στρατιωτικός ακόλουθος των ΗΠΑ στην Ουκρανία. Ο Αμερικανός ανώτερος αξιωματικός είχε δυο σημαντικές αποστολές να φέρει εις πέρας:  

1) Να κατανείμει τη  ΝΑΤΟϊκή βοήθεια ισόποσα σε όλες τις ουκρανικές μονάδες που μάχονταν σε ένα μέτωπο μήκους 1.300 χιλιομέτρων.

2) Να οργανώσει την  επίθεση με σκοπό οι Ουκρανοί να ανακαταλάβουν Χερσώνα και Χάρκοβο.

Ο Χάρμον, λοπόν, συνεργάστηκε ιδιαίτερα με τους Ουκρανούς στρατηγούς Ολεξάντρ Σίρσκυ και Αντρέι  Καβάλτσιουκ.

Εδώ επίσης  να αναφέρουμε ότι η επίθεση του ουκρανικού στρατού στο Χάρκοβο ήταν επιτυχής, με τις δυνάμεις του Ολεξάντρ Σίρσκυ να νικούν τις δυνάμεις της ρωσικής εθνοφρουράς που είχαν εγκατασταθεί στο Χάρκοβο. Οι ουκρανικές δυνάμεις κατέλαβαν 20 οικισμούς στο Χάρκοβο, φτάνοντας πολύ κοντά στα Ρωσο- Ουκρανικά σύνορα. Η ουκρανική επίθεση σταμάτησε ύστερα από στοχευμένες βολές του ρωσικού πυροβολικού και επιδρομές της ρωσικής αεροπορίας, που προκάλεσαν σημαντικές απώλειες στις ουκρανικές δυνάμεις.  Στο μέτωπο της Χερσώνας,  η επίθεση του ουκρανικού στρατού ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2022. Οι δυνάμεις του στρατηγού Κοβάλτσιουκ υπέστησαν σημαντικές απώλειες.  Παρόλα αυτά, οι ουκρανικές δυνάμεις ελέγχουν μόλις το 33% τη Χερσώνας . Επίσης ο Γκάρικ Χάρμον, κατά την εκτίμηση μου, έχει ρίξει ιδιαίτερο βάρος στην άμυνα του Μπαχμούτ.  Η μάχη στο  Μπαχμούτ κρατά περίπου 10 μήνες, με την Wagner Group να ελέγχει μεν το 95% της πόλης αλλά αυτούς τους 10 μήνες οι δυνάμεις του Γεβγένι Πριγκόζιν έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες.  Ο Χάρμον έχει φροντίσει να πάει μεγάλο μέρος της συμμαχικής στρατιωτικής βοήθειας στους υπερασπιστές του Μπαχμούτ.

Συμπεράσματα

 Ο ταξίαρχος Γκάρι Χάρμον έχει συμβάλλει ιδιαιτέρως στη διατήρηση της ουκρανικής αντίστασης. Μαζί με την ομάδα του, που αριθμεί  71 Αμερικανούς στρατιωτικούς, έχουν δώσει τεράστια ώθηση στον ουκρανικό στρατό να συνεχίσει να αγωνίζεται και μάλιστα να επιφέρει συντριπτικά πλήγματα στον ρωσικό στρατό. Η πρόκληση με την οποία είναι πλέον αντιμέτωπος  είναι η επιτυχία της ουκρανικής αντεπίθεσης, που ήδη έχει αρχίσει. Το γεγονός  ότι  η αντεπίθεση των ουκρανικών δυνάμεων θα διεξαχθεί σε σχετικά περιορισμένο μέτωπο, δεν σημαίνει ότι  θα πρέπει να περιορισθεί η στρατιωτική βοήθεια της Δύσης σε άλλους τομείς του μετώπου (που αριθμεί 1.300 χιλιόμετρα μήκος), όπως για παράδειγμα το μέτωπο του Μπαχμούτ όπου εκεί οι ουκρανικές δυνάμεις και η διεθνής λεγεώνα μάχονται για 10 ολοκλήρους μήνες.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024