29/03/2024

Ισλαμική Τζιχάντ: μια παλαιστινιακή φατρία με ρουκέτες και ιρανική υποστήριξη

Source: Telegram Palestinian Islamic Jihad terror group publishes the names of the 3 senior leaders killed by Israel overnight in Gaza.

Το Ισραήλ σκότωσε τρεις ανώτερους διοικητές της Ισλαμικής Τζιχάντ, μιας παλαιστινιακής μαχητικής ομάδας, και 10 αμάχους σε αιφνιδιαστικά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας την Τρίτη, δήλωσαν  αξιωματούχοι.

Ακολουθούν ορισμένα στοιχεία για την Ισλαμική Τζιχάντ:

* Ιδρύθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1970 από τους Fathi Shiqaqi και Abdel-Aziz Odeh, η Ισλαμική Τζιχάντ κέρδισε υποστήριξη μεταξύ των Παλαιστινίων που ήταν απογοητευμένοι από την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) του Yasser Arafat. Ο Shiqaqi δολοφονήθηκε το 1995 στη Μάλτα, προφανώς από Ισραηλινούς πράκτορες.

* Η ομάδα έχει ορκιστεί να καταστρέψει το Ισραήλ και να το αντικαταστήσει με ένα ισλαμικό κράτος που θα καλύπτει την Παλαιστίνη πριν από τη Βρετανική Εντολή του 1948, συμπεριλαμβανομένων της Δυτικής Όχθης και της Γάζας, που το Ισραήλ κατέλαβε στον πόλεμο της Μέσης Ανατολής το 1967.

* Αποδέκτης ιρανικής χρηματοδότησης και τεχνογνωσίας που εκτιμάται από το Ισραήλ σε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια ετησίως, η Ισλαμική Τζιχάντ έχει ξένα κεντρικά γραφεία στη Βηρυτό και τη Δαμασκό και η ανάπτυξή της στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη, ενώ είναι πιο περιορισμένη από ό,τι στη Γάζα , μεγάλωσε πρόσφατα.

* Η Ισλαμική Τζιχάντ έχει το δεύτερο μεγαλύτερο ένοπλο δίκτυο στη Γάζα μετά από αυτό της κυβερνώσας μαχητικής ομάδας του θύλακα Χαμάς. Τα ενημερωμένα στοιχεία για τη δύναμη της Ισλαμικής Τζιχάντ είναι δύσκολο να βρεθούν, με τις εκτιμήσεις για το 2021 να κυμαίνονται από περίπου 1.000 έως αρκετές χιλιάδες ένοπλους, σύμφωνα με το World Factbook της CIA. Η ομάδα διαθέτει επίσης ένα σημαντικό οπλοστάσιο ρουκετών, όλμων, ρουκετών και αντιαρματικών πυραύλων. Η Ισλαμική Τζιχάντ δεν αποκαλύπτει τέτοιες πληροφορίες.

* Σε αντίθεση με τη Χαμάς, η Ισλαμική Τζιχάντ δεν έχει διεκδικήσει τις παλαιστινιακές κοινοβουλευτικές εκλογές και δεν φαίνεται να έχει φιλοδοξία να σχηματίσει κυβέρνηση στη Γάζα ή στη Δυτική Όχθη.

* Η Ισλαμική Τζιχάντ έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική ομάδα από το Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις ευρωπαϊκές χώρες.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024