25/04/2024

Πόσο μεγάλη είναι η κρίση βοήθειας που προκαλείται από τις μάχες στο Σουδάν;

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας λένε ότι οι μάχες μεταξύ αντίπαλων στρατιωτικών φατριών στο Σουδάν ωθούν τα ανεπαρκώς χρηματοδοτούμενα ανθρωπιστικά προγράμματα στην περιοχή σε οριακό σημείο.

Ακόμη και πριν από την έναρξη της βίας στις 15 Απριλίου, εκατομμύρια άνθρωποι στο Σουδάν και στις γειτονικές χώρες εξαρτώνται από  την ανθρωπιστική βοήθεια λόγω της φτώχειας και των συγκρούσεων. Από τότε, εκατοντάδες έχουν σκοτωθεί, τα αποθέματα τροφίμων έχουν λεηλατηθεί και πολλοί διεθνείς εργαζόμενοι στον τομέα της βοήθειας έχουν φύγει.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ζητά επιπλέον 445 εκατομμύρια δολάρια για να αντιμετωπίσει την αναμενόμενη έξοδο 860.000 ανθρώπων σε έξι από τους επτά γείτονες του Σουδάν – Τσαντ, Αίγυπτο, Αιθιοπία, Ερυθραία, Νότιο Σουδάν και Κεντροαφρικανική Δημοκρατία – έως τον Οκτώβριο.

Ακολουθούν οι ανάγκες ανά χώρα.

ΣΟΥΔΑΝ
* Περισσότεροι από 700.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στο Σουδάν από τις 15 Απριλίου, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Πριν από τις μάχες, 3,7 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν ήδη εκτοπιστεί εσωτερικά, κυρίως στην περιοχή του Νταρφούρ, όπου η βία έχει σιγοβράσει μετά από μια μεγάλη σύγκρουση στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

* Η χώρα φιλοξενεί πάνω από 1 εκατομμύριο πρόσφυγες, οι περισσότεροι από το Νότιο Σουδάν, την Ερυθραία και την περιοχή Tigray της Αιθιοπίας.

* Πριν από τις 15 Απριλίου, σχεδόν 16 εκατομμύρια άνθρωποι βασίζονταν στην ανθρωπιστική βοήθεια. Μια εσωτερική εκτίμηση του ΟΗΕ που ελήφθη από το Reuters δείχνει ότι ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί κατά 5 εκατομμύρια, συμπεριλαμβανομένων 2,5 εκατομμυρίων παιδιών.

* Ένα πρόγραμμα βοήθειας 1,75 δισεκατομμυρίων δολαρίων του ΟΗΕ για το Σουδάν το 2023 χρηματοδοτείται κατά 15%.

ΝΟΤΙΟ ΣΟΥΔΑΝ
* Περίπου 240.000 άνθρωποι αναμένεται να διαφύγουν από το Σουδάν στο Νότιο Σουδάν, λέει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Ήδη, περίπου 35.000 έχουν φτάσει, οι περισσότεροι από αυτούς με βάρκα πέρα από τον Νείλο σε μια συνοριακή πόλη που ονομάζεται Ρενκ.

* Το πρόγραμμα βοήθειας του ΟΗΕ ύψους 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων της χώρας για το έτος χρηματοδοτείται κατά 26%.

ΤΣΑΝΤ
* Περίπου 105.000 άνθρωποι που εγκαταλείπουν το Σουδάν αναμένεται να περάσουν τα μακρά σύνορα της ερήμου προς το Τσαντ. Ήδη, υπολογίζεται ότι έχουν φτάσει περίπου 30.000.

* Το Τσαντ έχει από τα υψηλότερα επίπεδα πείνας στον κόσμο και πάνω από το ένα τρίτο των παιδιών του κάτω των 5 ετών παρουσιάζουν καθυστέρηση, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ. Ήδη φιλοξενούσε περισσότερους από 500.000 πρόσφυγες, στους οποίους η βοήθεια έχει μειωθεί ή περικοπεί από πέρυσι λόγω ελλείψεων στη χρηματοδότηση.

* Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες λέει ότι χρειάζεται πρόσθετα κεφάλαια για τη μεταφορά νέων αφίξεων, οι οποίοι επί του παρόντος κοιμούνται σε αδύναμα αυτοσχέδια καταφύγια, σε υπάρχοντες καταυλισμούς προσφύγων και για την κατασκευή πέντε νέων.

* Το πρόγραμμα των 674 εκατομμυρίων δολαρίων του ΟΗΕ για το έτος χρηματοδοτείται μέχρι στιγμής μόνο κατά 4,6%.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
* Η Αίγυπτος αναμένεται να υποδεχτεί το μεγαλύτερο μέρος των εκτοπισμένων από το Σουδάν, με 350.000, λέει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Μέχρι στιγμής, περίπου 50.000 έχουν εισέλθει στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων πολλών με αναπηρίες.

ΑΙΘΙΟΠΙΑ
* Περίπου 85.000 άνθρωποι αναμένεται να καταφύγουν στην Αιθιοπία. Περίπου 1.500 έχουν ήδη φτάσει, συμπεριλαμβανομένων πολλών Ερυθραίων προσφύγων που είχαν βρει καταφύγιο στο Σουδάν. Μια έκθεση του ΟΗΕ αναφέρει ότι οι πρόωρες αφίξεις έδειξαν σημάδια ψυχολογικής δυσφορίας.

* Η Αιθιοπία είχε ήδη ένα πρόγραμμα βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2023, καθώς επιδιώκει να ανακάμψει από έναν πόλεμο δύο ετών που σκότωσε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και δημιούργησε συνθήκες πείνας για εκατοντάδες χιλιάδες. Χρηματοδοτείται κατά 20%.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ
* Η χώρα αναμένεται να δεχθεί 25.000 ανθρώπους από το Σουδάν. Περισσότερα από 6.000 έχουν ήδη φτάσει, λέει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

* Πάνω από τα τρία τέταρτα των ανθρώπων στη χώρα ζουν σε συνθήκες φτώχειας και σχεδόν οι μισοί είναι επισιτιστικής ανασφάλειας.

* Η χώρα χρειάζεται σχεδόν μισό δισεκατομμύριο δολάρια σε βοήθεια το 2023, λέει ο ΟΗΕ. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται κατά 23%.

ΕΡΥΘΡΑΙΑ
* Η χώρα θα μπορούσε να δεχθεί περίπου 55.000 άτομα από το Σουδάν, αν και κανένας δεν έχει εγγραφεί ακόμη.

* Η Ερυθραία είναι ένα από τα φτωχότερα και πιο καταπιεστικά κράτη της Αφρικής. Χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν τη χώρα κάθε χρόνο για να επιχειρήσουν το επικίνδυνο ταξίδι προς την Ευρώπη.

πηγή: Reuters 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024